home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A segítség anyagi és erkölcsi ereje
Tóth Lívia
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám

BÁLINT-PATAKI József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, SZATMÁRI-BAJKÓ Ildikó főosztályvezető, PÓSA Krisztián osztályvezető, DUDÁS Károly, a vajdasági információs irodák elnöke, BÚS Ottó koordinátor és KORMÁNYOS KATONA Gyöngyi irodavezető JUHÁSZ Attila polgármester és KOVÁCS Nándor oktatás...

BÁLINT-PATAKI József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, SZATMÁRI-BAJKÓ Ildikó főosztályvezető, PÓSA Krisztián osztályvezető, DUDÁS Károly, a vajdasági információs irodák elnöke, BÚS Ottó koordinátor és KORMÁNYOS KATONA Gyöngyi irodavezető JUHÁSZ Attila polgármester és KOVÁCS Nándor oktatási és művelődési megbízott kíséretében Zentán a hétgyermekes PÁSZTOR családhoz látogatott el.
Béla és Rozália büszkék a gyermekeikre, akik között hat iskolás korú van. János, Mónika és Angéla már a középiskola padjait koptatják, Krisztián, Mária és Lívia általános iskolások, de a kis Terike is ott van a nyomdokukban.
Pásztor Béla elmondta, nagy segítség számukra ez a támogatás, hiszen a tanév kezdetén nagyok a kiadások. A gyerekek ugyan egymásnak adják a tankönyveket, de a változó programok miatt mindig kell újakat is vásárolni, hogy a tanszereket és a ruhákat ne is említse. Jól jön a pénz, de nagyon fontos az is, hogy érzik az anyaország törődését, az együvé tartozást, amelyet ez a törvény fejez ki a leginkább. Nem mindegy ez azoknak, akik itt akarnak maradni. Rozália, az édesanya arról beszélt, nem panaszkodhatnak a csemetéikre, mert valamennyien kitűnő tanulók.
A küldöttség következő állomáshelye Padé volt, ahol MARGIT Zoltán csókai polgármester csatlakozott hozzájuk. A GYŐRFI szülők, Tibor és Lídia kilenc gyermekről gondoskodnak. Tamás és Anita középiskolások, Izabella és Emánuel felsősök, Dávid és Ádám második, illetve első osztályosok, az ötéves Róbert ovis, Dániel három, a kis Johanna pedig egy és fél éves. Amíg Pásztoréknél a fél előszobát kitöltő, de katonás rendben sorakozó cipők garmadája tűnt fel a látogatóknak, addig Győrfiéknél a rendezett, tágas udvarban egy sor kisebb-nagyobb kerékpárra csodálkoztunk rá. A helybeli Menta gyógynövény-feldolgozó szerény keresetét háztartási gépek javításából egészíti ki az édesapa, az anyuka pedig az ötödik gyermek születésekor hagyta ott a könyvelői állását. A nagyszülőkre is számíthatnak, maguk termelik meg a konyhára a zöldségfélét, és természetesen itt is mindenkinek megvan a maga feladata a családban. A házaspár azt mondta, tudatosan vállalt ennyi gyermeket, de most már nem bánnák, ha más lenne a társadalom viszonyulása a nagycsaládokhoz. A most kézbesített oktatási-nevelési támogatás nagy részét a zentai tehetséggondozó gimnáziumban tanuló lányuk kollégiumi és étkezési költségeire fordítják, mivel eddig nem tudtak semmilyen segítséget vagy ösztöndíjat szerezni.
Bálint-Pataki József munkatársaival, a CMH iroda és a Mozaik Alapítvány képviselőivel meglátogatta a háromgyermekes újvidéki ERDŐS családot is.
A kifizetések meggyőzik a kételkedőket is
Bálint-Pataki Józsefet arról kérdeztük, hogyan halad a Kárpát-medencében az oktatási-nevelési támogatás kifizetése.
-- Erdélyben, ahonnan majdnem 89 ezer pályázat érkezett, április óta folyamatosan tart a munka, de még nem sikerült valamennyi kérelmet elbírálni. A Felvidékre augusztus végére átutaltuk a teljes összeget és valamennyi érintett -- megközelítően hatvanezer -- megkapta a pénzt. A Kárpátalján is megkezdődött a kifizetés, csakúgy, mint a Délvidéken, ahol szeptember 13-án adtuk át az első csekkeket. Horvátországban és Szlovéniában is elindul a segítség folyósítása. Az összesen több mint 220 ezer pályázóhoz 5,3--5,4 milliárd forint kerül.
* Hatalmas vállalkozás, elbírja majd a költségvetés?
-- Természetesen, hiszen felülről nyitott keretben történik az utalás. Az idei költségvetési évben ez 1,7 milliárd forinttal szerepel, azzal a megszorítással, hogy az igényeknek megfelelően a költségvetési tartaléknak a terhére kell kiegészíteni. Az 5,3--5,4 milliárd forint rendelkezésre áll, de a jövő évi költségvetésből is legalább ennyire számítunk. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a következő évben növekszik a pályázók száma, hiszen a kifizetések azokat is meggyőzik, akik eddig kételkedtek ennek a realitásában.
* Ez azt jelenti, hogy ezután is számíthatunk az oktatási-nevelési támogatásra?
-- A munkatársaimmal azt tervezzük, hogy miután októberben megtörténik az utolsó kifizetés, hozzálátunk a következő pályázat előkészítéséhez, amelyet a lehetőségekhez mérten szeretnénk hamarabb meghirdetni.
* A pénz is számít, de a törődés is sokat jelent az anyaországon kívül élő magyaroknak.
-- Azt hiszem, mindkettőnek megvan a jelentősége. Eddig összegekről és számokról beszéltünk, de a törvény szelleme az együvé tartozást sugallja, határozottan érződik annak a kettősségnek az érvényesülése, hogy mit jelent az anyagi, és mit az erkölcsi támogatás -- nyilatkozta Bálint-Pataki József.
Már eddig is elég sok szám fordult elő a szövegben, de befejezésül íme még néhány: az oktatási-nevelési támogatást a Délvidéken hat hatgyermekes, nyolc ötgyermekes, 65 négygyermekes és 450 háromgyermekes család igényelte, a pályázók zöme viszont egy vagy két gyermeket nevel.
Gergely József fotói
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..