home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A sebesség mértékegysége
Talpai Lóránt
2017.08.17.
LXXII. évf. 33. szám
A sebesség mértékegysége

Évtizedek óta tudjuk és tapasztaljuk, hogy Szerbiában az egyik legnagyobb bűn a gyorshajtás. A belügyi szervek legalábbis, úgy látszik, ezen a téren a leghatékonyabbak.

Ha abból indulunk ki, hogy az országban hemzsegnek a mindenféle bűnözői csoportok, illetve hogy a Balkán-félsziget eme része valójában főútvonala jó néhány illegális cselekménynek, akkor azt feltételezhetnénk, hogy a szervezett bűnözés felszámolása az első számú célpont. A gépkocsivezetők viszont — és számos esetben abszolút jogosan — úgy érzik, hogy valójában ők a rendőrség fő célpontjai.

A gyorshajtás megfizettetése rendkívül kreatívvá teszi a belügyi szerveket, az utóbbi években ugyanis a legelképesztőbb módszereket dolgozták ki ezen a téren. A legújabb „gyöngyszem” az az elképzelés, amely szerint a jövőben a középsebességet fogják mérni az autópályán, vagyis a két fizetőkapu közötti pontos távolság alapján állapítják majd meg egy-egy jármű sebességét. Az viszont természetesen egy kicsit sem zavarja a tisztelt közlekedésrendészetet, hogy olyan utak, amelyeken lovas kocsin, illetve szekéren kívül mással is haladni lehetne, valójában nem léteznek. Ahogyan az sem zavar senkit, hogy az utak állapota miatt a járművek többségén tíz kilométerenként lehetne felnit és gumit cserélni.

Ebben az országban a sebesség mértékegysége nem a kilométer/szekundum, hanem a kátyú/centiméter. Megálmodták az autópálya fizetőkapuit a Horgos—Újvidék szakaszon. Nagyszerű! Most márt csak autóút hiányzik a kapuk közé. Amíg csak álom az európai mérce szerinti középkategóriás úthálózat, addig egyetlen mondatot sem érdemes fecsérelni bármiféle gazdaságfejlesztő programmal kapcsolatban. Alaptézis, hogy ahova nem vezetnek utak, oda nem fog megérkezni a tőke sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..