home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A sakkmester, akinek a sakk csak hobbi...
MÁRIÁS Endre
2009.10.21.
LXIV. évf. 42. szám
A sakkmester, akinek a sakk csak hobbi...

Domány Zsófia sakk-karrierje ötéves korában indult, a nagytatájának köszönhetően. Abban az időben ugyanis - mivel óvodába még nem járt, a szülei pedig dolgoztak -, sok időt töltött a nagyszüleinél, ahol eleven kislány lévén állandóan kutakodott, keresgélt. Egyszer talált egy sakktáblát, meg...

Domány Zsófia sakk-karrierje ötéves korában indult, a nagytatájának köszönhetően. Abban az időben ugyanis - mivel óvodába még nem járt, a szülei pedig dolgoztak -, sok időt töltött a nagyszüleinél, ahol eleven kislány lévén állandóan kutakodott, keresgélt. Egyszer talált egy sakktáblát, megkérdezte, hogy mi az, és mire való. A nagytatája elmesélte, megmutatta, és elkezdte tanítgatni, neki pedig nagyon megtetszett a játék, pillanatok alatt beleszeretett. Mindenekelőtt az fogta meg benne, hogy úgy tűnt, soha nem jöhet ki ugyanaz az állás, mindig bele lehetett vinni valami újat.
Az első versenyén hétéves korában vett részt. A második vajdasági szintű versenyét megnyerte, ami óriási lendületet adott neki ahhoz, hogy még komolyabban vegye ezt a sportágat. Ahogyan fogalmaz: kellettek és kellenek a sikerek. Ugyanakkor, ha nincsenek sikerek, az nagyon nagy mélypontot tud jelenteni. Nála is volt olyan időszak, amikor úgy érezte, abbahagyja a sakkozást. De rájött, ha játékként, szórakozásként tekint rá, sokkal könnyedebben játszhat, támadóbb szellemiségben, ami azóta is az erősségének számít. Legnagyobb eredményeinek a 2001-es, Kovács Zoltánról elnevezett nemzetközi ifjúsági leánybajnokság megnyerését, a 2006-os Európa-bajnoki címet - amit a tizennyolc év alatti magyar lánycsapattal nyert meg -, és az országos bajnoki címeit tartja. Ma már női nemzetközi sakkmester, még úgy is, hogy a sakk régóta nincs az első helyen az életében.
-A női nemzetközi sakkmesteri cím a második legmagasabb női cím, ezután már csak a női nagymesteri cím van - meséli lapunknak nyilatkozva Zsófi, majd így folytatja: - Az eléréséhez lényegében három normát kellett teljesítenem, ami azt jelentette, hogy három versenyen előre meghatározott számú pontot kellett összegyűjtenem. Persze ez magában foglalta azt is, hogy meghatározott erősségű játékosokkal kellett megküzdenem, köztük meghatározott számú címviselő játékossal. A legfontosabb követelmény az volt, hogy az élő pontjaim számának meg kellett haladnia a 2200-at - az élő az olyan pontokat jelenti, amik alapján rangsorolják a sakkozókat, tehát ez mutatja meg, hogy egy-egy sakkozó milyen erősségűnek számít a mezőnyben.
A következő állomás, a következő cél a női nagymesteri cím megszerzése, amihez még viszonylag hosszú út vezet, Zsófi azt szeretné, ha az elkövetkező három-négy évben tudná teljesíteni ennek feltételeit. De ahogyan ő fogalmaz, az sem baj, ha később kerül rá sor, hiszen a sakk kortalan sportág, a lényeg, hogy majd egyszer meglegyen. Ennek az eléréséhez szintén három norma kell, 2300 élő pont, meg természetesen sok-sok tanulás és versenyzés is.
-Úgy lenne elérhető ez a cél, ha egyrészt több energiát fektetnék a sakkba, másrészt több versenyre járnék - magyarázza, hozzátéve, hogy az elmúlt egy évben némiképp a háttérbe szorult az életében a sakk: - A fő hangsúlyt az egyetemi tanulmányaimra helyeztem, de a jövőben szeretném megtalálni az egyensúlyt a két dolog között úgy, hogy mindkét dolog eredményesen működhessen.
Arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb erőssége, azt mondja, újabban a támadójátéka, meg talán az, hogy mivel nagyon régóta sakkozik, elég nagy tapasztalata van már, ami nagyon jó arra, hogy ki tudja használni az ellenfelei gyenge pontjait. De természetesen neki is vannak gyenge pontjai, elmondása szerint arra például csak az utóbbi egy-két évben figyelt fel, hogy ha egy partit elveszít, vagy mondjuk döntetlent játszik úgy, hogy tudja, nyernie kellett volna, mert jobban állt, akkor hajlamos összeomlani, és azután már nem tud úgy koncentrálni, ahogyan kellene. Szerinte ez a legfontosabb dolog, amin változtatnia kell. Elismeri, hogy vannak megnyitásbeli hiányosságai is, aminek alapvetően az az oka, hogy nincs edzője, és így nagyon nehéz kitalálni, hogy melyik ellenfélre hogyan készüljön fel, melyik mérkőzésen milyen taktikával játsszon, és az egyéb taktikai dolgokat is.
- Az, hogy nincs edzőm, elsősorban a pénzhiánnyal magyarázható, ugyanis egy-egy óra több tízezer forintba kerül. Amikor eldöntöttem, hogy nem leszek profi, akkor azzal a döntéssel ezt is vállaltam. Ez tehát egy döntés eredménye, amely akkor született meg, amikor még középiskolás voltam. Úgy határoztam, hogy a tanulás lesz az elsődleges fontosságú, amellett pedig nem lehet profiként tevékenykedni sem a sakkban, sem más sportágakban. Tizennégy éves koromban volt utoljára edzőm, azóta nincs, ami értelemszerűen igencsak megnehezíti a dolgomat. De nekem a sakk egyelőre csak hobbi, és úgy tervezem, hogy az is marad - magyarázza, hozzátéve, hogy mindennek ellenére nem zárja ki teljesen a profi sakkozói karrier lehetőségét, de valószínűbbnek tartja, hogy az egyetem után is inkább csak a munka mellett, amolyan kiegészítő foglalkozásként sakkozik majd. Női sakkozóként ugyanis, ha az ember nincs a legjobb száz között, akkor szinte lehetetlen kizárólag ebből megélni.
-A női sakkozók nincsenek kellőképpen megbecsülve. A férfi versenyeken a díjalapok háromszor, négyszer nagyobbak, mint a női megmérettetéseken. Ahhoz tehát, hogy csak és kizárólag a sakkal foglalkozhassak, férfi nagymesteri vagy legalább férfi nemzetközi mesteri szintet kellene megütnöm, de nemcsak nekem, hanem minden női sakkozónak. Ugyanakkor amatőrként is lehet játszani a bajnokságban, el lehet menni egy-két külföldi versenyre, igaz, nem annyira a pénz, mintsem inkább a jó társaság, a szórakozás, az utazás miatt.
Mindenekelőtt ezek miatt a dolgok miatt érzi jól magát a jelenlegi klubjában, a Makói SVSE (Spartacus Vasas Sportegyesület) NB1-es csapatában, ahol már öt éve versenyez. A csapat az előző idényben a bajnokság hatodik helyén végzett, ami rendkívül jó eredménynek számít, különösen akkor, ha tudjuk, hogy a rendkívül erős Magyar Bajnokságban - amit többek között Viswanathan Anand vagy Polgár Judit fémjelez - úgy van ott a legjobbak között, hogy két-három sakkozót kivéve amatőrök játszanak benne, viszont mivel fiatal csapatról van szó, rendkívül jó a csapatszellem és a hangulat is. Az idei szezonban azonban Zsófi már Szlovákiában, Bátorkeszi település sakkcsapatában is játszik, ami azt jelenti, hogy a magyarországi első liga mellett a szlovákiai második ligában is sakkozik majd, így nem meglepő, hogy a pihenéssel teli nyár után ezúttal a szokottnál is nagyobb izgalommal várta az idénykezdést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..