home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A rosszban is meg kell találni a jót
Kónya-Kovács Otíla
2021.12.25.
LXXVI. évf. 51. szám
A rosszban is meg kell találni a jót

Három évvel ezelőtt történt egy nagy változás a muzslyai Páger Anita életében. Baleset érte, és mozgássérült lett. 7 méterről zuhant le, és ennek következtében sérült a C5-ös csigolyája, ami mind a négy végtagjának a bénulását okozta. A mindig pörgős lányból hirtelen egy folyamatos ellátásra szoruló személy lett, akinek nem jósoltak fényes jövőt, sőt, még abban sem voltak biztosak, hogy a másnapot megéri.

— Eltört a lapockám, két helyen a medencém, valamint a tüdőm is sérült. Lélegeztetőgépre kerültem, és azt mondták, valószínűleg nem maradok életben. Arról is volt szó, hogy lekapcsolnak a gépekről, mert ha életben maradok, akkor is csak a szememet tudom majd mozgatni. Szerencsére nem így lett, mert van esélyem a felépülésre, sőt, már az első lépéseimet is megtettem. Az az igazság, hogy bennem a mai napig nem tudatosult, hogy én mozgássérült vagyok. Azért, mert egyszerűen tudom, hogy ez egy átmeneti állapot, és nem úgy fogom fel, hogy ez a helyzet végleges. Ez meg sem fordult a fejemben, sőt, úgy gondoltam — habár akkor még nem tudtam, mennyire súlyos az állapotom —, hogy néhány hétig, hónapig kórházban leszek, utána folytatom tovább az életemet. Viszont amikor már átjöttem a nagybecskereki kórházba, akkor döbbentem rá, hogy ez valószínűleg egy hosszú folyamat lesz, de akkor sem estem pánikba, inkább bíztam magamban, és bízom most is annyira, hogy tudom, ez véget ér egy napon. Négy hónapig voltam Melencén, ott segítettek valamennyit, viszont nem dicsérném agyon az ottani ellátást. A gyógytornászok valóban mindent megtettek, nagyon kedveltek, és a tenyerükön hordoztak, de az orvosok, akiknek erőt kellett volna önteniük belém, azt mondták, soha nem fogok járni. Úgy engedtek haza, hogy ezt a szüleim is fogadják el. Hiába volt bennem hit, a szüleimet ez annyira letörte, hogy nagyon nehéz volt visszahozni a hitüket. Ma már szerencsére ők is belátták, hogy jóra fordul minden, és örülnek, biztatnak.


A huszonnégy éves lány ezután Zentára került, és a budapesti Pető Intézet szakemberei kezdtek el foglalkozni vele. Akkor látta meg igazán, mennyi mindenre képes. Később felkereste a zentai Medica Netter orvosi és fizikoterápiás magánrendelőt, ahol azóta Süli Mónika doktornő foglalkozik vele heti kétszer. Ő mondta el a szülőknek is, hogy ebből föl lehet épülni, de ez rengeteg munkával jár.


 

— Én folyamatosan éreztem a javulást, még akkor is, ha ezek csak nagyon apró dolgok voltak. Kezdetben például már nem éreztem zsibbadtnak a lábfejemet, vagy a tapintás érzete más lett… Az első lépésemnél éreztem azt, hogy most egy óriási dolog történt. Addig is tudtam, hogy jó úton haladok, és csak vártam, mikor történik valami konkrét. Amikor megtettem az első lépésemet, úgy voltam vele, jöhet a következő pillanat addig, amíg segítség nélkül is járok majd.


A gyakorlatokat természetesen állandóan kell ismételni, és újabban gyönyörű alkotások kerülnek ki Anita kezei közül.

— A kézműveskedést nap mint nap művelem, és legalább három-négy órát ezzel foglalatoskodom, mert ez a finommotorikai rész, aztán az állást is gyakorlom. Erre is rámegy legalább egy óra, továbbá vannak tornáim a földön, szintén egy órán át, majd a sétálást is próbálgatom. Tehát egy munkaidőt töltök el gyakorlással mindennap. Olyan nincs, hogy semmit se csinálnék, mert ha egy elektroterápiát fölrakok magamra, már az is valami, végzi a dolgát. Egyszerűen elképzelhetetlen számomra, hogy semmit se tegyek.

A szép kis alkotások, Anita munkái, sorjában vártak, hogy megcsodáljam őket.

— Fülbevalókat készítek, és néhány órától néhány napig is eltart, mire megszületik egy-egy darab. Általában külföldi oldalakat nézegetek, onnan informálódom, mi a menő, de saját ötleteim is vannak, melyeket igyekszem megvalósítani. Agyaggal dolgozom, megformázom, aztán ki kell sütni, és amikor ez megvan, akkor még csiszolgatni kell, vagy lakkozni, ragasztani. A közösségi oldalakon árulom a függőket, Page néven futnak, de van egy honlap, mely Szerbia első számú handmade online oldala, a Komuna, oda is sikerült bekerülnöm. Nagyon kedvelem az aprólékos munkát, főleg, hogy ezzel az ujjaimat is edzem. Ezek a fülbevalók modernek, de klasszikusak is, és nem giccsesek.

* Mi az, amit szeretnél megvalósítani az elkövetkező időszakban?

— Szeretnék teljes mértékben önállósulni, és a jövőben is kézműveskedéssel foglalkozni. Jó lenne, ha többen megismernék a termékeimet, és egyszer ez válna a fő bevételi forrásommá.

Anita a családjától megkapja a kellő támogatást.

— Mindenki támogat, de akit külön megemlítenék, az a húgom, merthogy ő tud szemtelenül őszinte lenni velem. Megmondja a szemembe, ha úgy gondolja, hogy valamit nem jól csináltam, és tőle mindennemű kritikát elfogadok. Folyamatosan a támaszom, és amióta elköltözött — mert külföldön dolgozik —, azóta még inkább így érzem. Nincs a közelemben, de napi rendszerességgel kapcsolatban vagyunk, és még szorosabb lett a viszonyunk.

* A szobádban azt látom, hogy a hangulata már az ünnepet idézi.

— Nagyon kedvelem a karácsonyt, olyan jó karácsonyos öltözékbe bújtatni a szobámat, és szeretem, ha a ház is karácsonyi hangulatú. Fontos, hogy a piros, zöld, fehér, arany színek domináljanak, és a különféle figurák, a karácsonyi fények, az illatgyertyák is a kedvenceim. 

* Mit üzennél azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, mint te?

— Elsősorban saját maguk miatt érdemes továbblépni és küzdeni, valamint a családért is. Az életünk csupa jó és rossz döntésből áll, én három éve hoztam egy rosszat, de ha azt akkor nem teszem meg, akkor most valószínűleg nem foglalkoznék ezzel, amit úgy szeretek csinálni. Lehet, hogy valaki úgy érzi, nagyon rossz helyzetben van, de higgye el, ez még a javát is szolgálhatja, csak meg kell benne találni a jót. A kitartás, az akarat idővel meghozza a gyümölcsét, és egy pozitív dolog alakulhat ki belőle, ha hisz benne az ember, és akarja is — hangsúlyozta Páger Anita, akinek a legjobbakat kívánjuk, és azt, hogy teljesüljenek a vágyai.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..