home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A róka ezer arca
Fehér Márta
2022.07.23.
LXXVII. évf. 29. szám
A róka ezer arca

Mennyi tartalom fér bele egy tanyába? A ludasi Róka-tanyába — főleg Róka Fest idején — rengeteg! Fox stage, Art stage, Vuk stage, Traktor stage, Folk stage, Film stage és Chill Zone, kemping és Róka Kuckó játszóház, rengeteg koncert és táncház, előadás a függőségről és a szextudatról, Pszichosátor, civil sarok, filmvetítés a csillagos ég alatt, mese, bábelőadás, kiállítás a vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözetéről — és még sorolhatnám.

A Róka Fest célközönsége a tizenöt—harminc éves generáció, viszont mindenkit szívesen látunk, a többi közt a Róka Kuckó játszóház miatt is, illetve az sem titok, hogy a szüleim (a tanyagazda Hulló István és felesége, Magdolna) végig itt vannak, s ugyebár az idősebb korosztályhoz tartoznak, de ők is táncolnak, velünk vannak, és így megtartják a fiatalos énjüket, hangulatukat, stílusukat, tanítanak bennünket, mi is tanítjuk őket az újra, és szerintem ez így jó — meséli egy szuszra Hulló Zsófia fő szervező, aki nem mellesleg szociális munkás és ifjúságsegítő végzettségű, s hozzáteszi, az említett célkorosztály számára kevés olyan program létezik, amely nemcsak a buliról, az alkoholról vagy az addiktív szerekről szól, hanem tartalmas és változatos kikapcsolódást is nyújt egész napra. Nem döbbenek meg, amikor azt mondja, hogy a leglátogatottabb a Pszichosátor.


Hulló Zsófia és Béres Szinita

— Ez a generáció csendes, tagjai visszahúzódóbbak, akik nagyon nagy igényt tartanak arra, hogy meghallgassák őket — de úgy, hogy valaki valóban meghallja a mondanivalójukat. És egy kicsit érzékenyebbek is, ami nagyon érződik a koronavírus után. A depresszió egyébként is jellemző, egy picit úgy érzik, hogy el vannak nyomva, nincs szabadságuk. Merthogy például az iskolában a gyerekek alapból úgy ülnek, hogy egymás hátát nézik, és nem körbe, hogy egymás arcát, nonverbális kommunikációját lássák. Szerintem nagyon hiányzik az iskolákban az önismeret. Az a szemlélet, hogy te igenis jó vagy, te ezt igenis meg tudod csinálni. Szerintem ez a fesztivál éppen ezért különleges — és a mottónk is az, hogy mutasd meg az igazi arcod! Megtörtént egy ifjúsági korszakváltás, ami a szakirodalomban is jelen van. Az ifjúsági életstátusz elhúzódott, tehát az egykori huszonöt—harminc évről tizenöt—harmincötre bővült, amihez hozzájárult a továbbtanulás, hiszen az iskolába járás felértékelődött, a munkanélküliség erőteljesen jelen van, s ezáltal sokan még harminc év felett is a szülőknél laknak. Azt gondolom, hogy az ilyen rendezvények, még ha csak három napig is tartanak, sokkal hosszabb távú eredményeket hoznak, a mindennapi mókuskerékben jobban talpon tudnak maradni, hiszen egy nagyon nagy csapat áll az itt lévők háta mögött, akiket támogatunk, erősítünk, s az önéletrajzukban le tudják írni, hogy önkénteskedtek, és bizony motivációt is kapnak, s ami a legfontosabb, önbizalmat szereznek.

Amíg Zsófiával beszélgetünk, felbukkan mellette Béres Szinita, a Róka Kuckó játszóház és a Fox stage koordinátora, s a fiatalokról a legkisebbekre terelődik a szó.

— A játszóházban minden évben megjelenik a hagyományőrzés, hiszen egy tanyán vagyunk. Az idén egy kicsit közelebb hozzuk a régmúltat a gyermekek számára. Olyan jellegű kézműves-foglalkozásokat is választottunk, amelyek hagyományosabbak, például csutkababát, barátságkarkötőt készítünk. A többi programunk is eköré épült: bábelőadással, élőszavas mesemondással készültünk, illetve egy Ringató foglalkozással. Ezenkívül pedig a táncmulatság sem maradhat ki, merthogy nagyon szeretünk játszani, illetve a népi gyermekjátékok és a tánc is mindennapi része a hagyománynak.


Csutkababa készült a Róka Kuckó játszóházban

Szécsi Viktória A csókaleányok című bábelőadást hozta el, mely az azonos című népmese nyomán készült. Négy éve kezdett bábelőadásokkal foglalkozni, a budapesti Magyarság Háza programjához, képzéséhez csatlakozva.

— Óvodapedagógusként gyerekekkel dolgozom, s úgy vélem, a gyerekek életében nagyon fontos szerepet tölt be a mese. Nemcsak meghallgatják, hanem egy kicsit meg is mozgatja a fantáziájukat, ha ők is interaktívan részt tudnak venni az előadásban. Énekelek majd, amit ők kísérnek, segítenek, lesz állathangok utánzása, minden olyan dolog, amelyet a gyerekek nagyon szoktak élvezni. És a végén egy rövid kis táncházat is beiktatunk. Azt tapasztalom, hogy az ének, a zene, a tánc örök, mindig jelen van az életükben, viszont a türelem egyre jobban fogy, és én ezért szeretem ezeket az interaktív bábos meseelőadásokat, melyekben a gyerekek is valamilyen módon részt vesznek, alakítva ezáltal a mese kereteit, én pedig az ő igényeikhez, korosztályukhoz, kedvükhöz formálom az előadás módját és idejét. Közben persze arra szigorúan figyelek, hogy a magyar népmese fontos elemei, vezérvonalai jelen legyenek, és a mesét igyekszem megtartani eredeti történetében.


Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál! — Szécsi Viktória bábelőadása

A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözetét bemutató kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

— A népviseletes képkiállítás annak apropójából született, hogy a Népkör fennállásának 150. évfordulóját ünnepeltük, és szerettünk volna valami különlegességgel előállni — folytatta Viktória. — Fölvetettük a témát, hogy jó lenne valami játékot kiadni, és ekkor bukkant elő gyermekkori emlékeinkből a Fekete Péter kártya, s ezt továbbgondolva merült fel az ötlet, hogy mi lenne, ha népviseleteket tennénk ezekre a kártyákra, sőt, a Vajdaságban fellelhető, egykoron megjelenő népviseleteket. Pintér Krisztiánnal, a Népkör MMK Róna táncegyüttesének másik művészeti vezetőjével fölkerestük kollégáinkat, táncos ismerőseinket, Bácska, Bánát, Szerémség területén mindenütt megfordultunk, és mindenhonnan kaptunk eredeti hétköznapi, illetve ünnepi viseleteket, majd a Róna és a Szilaj táncegyüttes táncosait öltöztettük be ezekbe, lefényképeztük őket, és így lett a kártya, illetve ezzel párhuzamosan a képkiállítás. A kártyát a Népkör irodájában lehet igényelni, Bodrogi Hajnalkánál és Rumenyákovity Szilviánál, s a kiállítással is szívesen ellátogatunk rendezvényekre, és azt tapasztaljuk, hogy egy-egy megjelenés után mindig kapunk felkéréseket.


A vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete — kiállítás a Népkör MMK 150 éve alkalmából


De érdekesek ezek a régi játékok!


Gólyalábon magasabb vagyok, mint a felnőttek!

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..