home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A robozsurnaliszta
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám
A robozsurnaliszta

Először jelent meg robot által írt tudósítás egy online napilapban. — Kínai közreműködéssel hamarosan új műholdat állít Föld körüli pályára CBERS—4 néven a Brazil Űrügynökség. — Japán szakemberek több ezer értékes vatikáni dokumentumot szkennelnek be és dolgoznak fel.

Robot újságíró kerestetik

Először jelent meg robot által írt tudósítás egy online napilapban. A Los Angeles Times egyik cikkét olyan program generálta, amely földrengés esetén automatikusan készít rövid tudósítást. A programot és az algoritmust Ken Schwenke újságíró-programozó írta. A földrengésről szóló rövidhírhez hasonlóan, ám másik algoritmus alapján a városban történő bűnügyekről is generál hírt a program. A szerkesztők döntik el, melyik esemény érdemel nagyobb figyelmet. Más szerkesztőségek egyéb területeken, például a sporteseményekkel kapcsolatban kísérleteznek algoritmuson alapuló tudósítással. Schwenke szerint azonban a program nem helyettesítheti az újságírót, inkább csak lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló adatokat gyorsan összegyűjtsék, és terjesszék. Rengeteg időt takarít meg, és bizonyos információkat ugyanolyan jól tesz közzé, mintha ember írná — tette hozzá. A „robotújságírást” egyébként világszerte egyre több hírszerkesztőség veszi igénybe.

Az Amazonast műholddal védik az erdőirtóktól

Kínai közreműködéssel hamarosan új műholdat állít Föld körüli pályára CBERS—4 néven a Brazil Űrügynökség. A műhold feladata az lesz, hogy erdőségekről és mezőgazdasági területekről készítsen felvételeket a mezőgazdaság fejlesztése érdekében. Az új eszközzel jóval hatékonyabban lehet majd megfigyelni a világ legnagyobb esőerdejében, az Amazóniában zajló erdőpusztítást, illetve felmérni a mezőgazdasági és a városi területek fejlődését. Ez egyébként az ötödik műhold, amelyet a Kínai—Brazil Távfelügyelt Műholdprogram keretében építettek meg, és ugyanolyan tulajdonságai vannak, mint a CBERS—3-nak — azzal a kivétellel, hogy a kamerái modernebbek, messzebbre látnak.

Digitalizálják a Vatikán kéziratait

Japán szakemberek több ezer értékes vatikáni dokumentumot szkennelnek be és dolgoznak fel. A Vatikán nagyszabású digitalizálási programját a japán NTT Data cég közreműködésével valósítják meg. Körülbelül másfél millió oldalnyi kéziratot digitalizálnak a pápai könyvtár 82 000 tételt, mintegy 41 millió oldalt tartalmazó gyűjteményéből, majd ezeket közzéteszik az interneten. A dokumentumok digitalizálása négy évig tart. A XV. században alapított vatikáni könyvtár egyike a világ legfontosabb gyűjteményeinek, a fentieken kívül 1,6 millió könyvet őriz, emellett nagy és kiemelkedő értékű érme- és képgyűjteménye van. Jean-Louis Brugues, az intézmény könyvtáros-levéltárosa szerint a most feldolgozandó anyagok között lesznek a felfedezések kora előttről származó amerikai és ázsiai kéziratok, sőt, például egy ritka, nagyjából 400 körül keletkezett, Vergilius verseit tartalmazó manuszkriptum is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..