home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A robotok új otthona
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.01.01.
LXIX. évf. 1. szám
A robotok új otthona

Madridi robotmúzeum — Ezerkétszáz éves sárkánykemence Kínában — Indiai űrszonda közelít a Marshoz — Varázslatos GPS-ábrák

Madridi robotmúzeum

Robotmúzeum nyílt a spanyol fővárosban, Madridban. Daniel Bayon közösen hozta létre egy másik szenvedélyes gyűjtővel, Pablo Medranóval. A múzeum látogatói különleges tárgyakat tekinthetnek meg, a többi közt száznegyven játékot, pl. a Sony által 1999 és 2006 között forgalmazott híres Aibo kutyarobotok gyűjteményét. Ezek a valaha gyártott legfejlettebb modellek. Természetesen a robotházőrzőkön kívül humanoid robotok is helyet kaptak a múzeumban. Megtekinthető például a Tomy által, az 1980-as években gyártott robosztus termetű, kerek fejű Omnibot, valamint hat miniatűr robot, mely kék fényt kibocsátva mozog. A nemrég megnyitott múzeum iránt hatalmas az érdeklődés, már elkelt az összes jegy.

Ezerkétszáz éves sárkánykemence Kínában

A kínai régészek egy valódi ,,tűzokádó sárkány”-t, azaz egy több mint 1200 éves égetőkemencét tártak fel. A különleges építményt azért nevezik sárkánykemencének, mert pontosan olyan, mint egy tűzokádó fenevad. A most feltárt, 78,8 méter hosszú égetőkamra a leghosszabb a Tang-dinasztia korának eddig ismert sárkánykemencéi közül. Nanjao falu romjainál ásta ki több kínai egyetem tudósaiból álló csoport. A mintegy ezer négyzetméteren feltárt romok közül több tonnányi szerszám és cseréptöredék is előkerült. A romokat 1964-ben fedezték fel, ám az ásatások nem kezdődtek el akkor, mert a feltárt leletek megőrzését a korabeli viszonyok nem tették lehetővé. Kínában a közelmúltban arról indult vita, hogy mikor kezdődött a porcelánégetés ezen a területen — elhatározták tehát a nanjaoi romok megvizsgálását.

Indiai űrszonda közelít a Marshoz

A kínai űrszonda Holdra szállása után India is jelentős lépésre szánta el magát az űrkutatás terén: a napokban hagyta el ugyanis Föld körüli pályáját az első indiai Mars-szonda, a Mangaljaan. Az 1350 kilogramm súlyú szondát még november 5-én lőtték fel egy kelet-indiai szigetről, és mintegy 780 millió kilométeres út vár rá a vörös bolygó felé. A Mangaljaan, amelynek jelentése Mars-űrhajó, körülbelül 300 nap múlva, 2014 szeptemberében érheti el a Marsot. Az indiai űrhajó a tervek szerint legalább hat hónapig vizsgálja majd a bolygó felszínét és légkörét. Amikor a legjobban megközelíti a bolygót, akkor 365 kilométerre lesz a felszínétől, az orbitális pálya legtávolabbi pontján pedig a Marstól 80 ezer kilométerre halad el. Az űrszonda fedélzetén található öt napenergiával működő műszer a marsi éghajlatról gyűjt adatokat, és azt kutatja, hogy mi történhetett a vízzel, amely egykor feltehetően nagy mennyiségben volt megtalálható a Marson. A szonda a metán, az életfolyamat egyik kulcselemének nyomait is keresi a bolygó légkörében.

Varázslatos GPS-ábrák

Egy orosz mezőgazdasági pilóta kecses légi kanyarjait, számos útvonalát rögzíti a MapBox fotója. Gyönyörű a repülőgép szivárványszínekben úszó útja, mintha a természet alkotta volna. Aki hasonló képekre kíváncsi annak érdemes ellátogatnia a MapBox oldalára, melyen megtekinthető a világ legnagyobb overlay, vagyis átfedéses térképes tárháza. Az oldalon nyílt forrásból származó GPS-adatokat dolgoznak fel. A MapBox GPS útvonalai színkódoltan jelennek meg, minden irányban más és más árnyalattal. A kíváncsiak több ezer egyedi térképet tekinthetnek meg az oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..