home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A rettenthetetlen erejű színművésznő
Bíró Tímea
2019.04.17.
LXXIV. évf. 15. szám
A rettenthetetlen erejű színművésznő

Lőrinc Tímeával néhány éve már nemcsak a színházban vagy a kulturális rendezvényeken lehet találkozni, hanem a maratonokon, az edzőteremben és a spartanversenyeken is, kőkemény sportolóvá formálta ugyanis magát, így már könnyedén emelgeti a díszletelemeket, a nagyobb súlyokról nem is beszélve.

* Mikor vetetted magad bele az új életformába?

— Az idén szeptemberben lesz négy éve, hogy elkezdtem crossfitezni, melyről nagyon sokáig nem tudtam, hogy mi is valójában, de ennyi idő után úgy érzem, elsajátítottam ezt a mozgásformát. Véleményem szerint ez egy olyan sport, amely mindent magában foglal, és a versenyeken mindig beletesznek a mozgássorozatba egy olyan gyakorlatsort, amelyet nem vártak a versenyzők. Mint sok más sportnak, ennek is a futás az alapja, és nagyon kell érteni a súlyemelés bizonyos elemeihez, ami persze rögtön elrettenti az emberek többségét, mert arra gondolnak, hogy ők erre nem képesek, de ott, ahol én edzek, kisebb egységekre oszlik a csapat. Aki formában szeretné tartani magát, vagy a testsúlyát csökkenteni, az egyszerűbb gyakorlatokat végez, de természetesen ezeknek is megvannak az alapjai. A kondicionális és az erőnléti edzés keverékéről beszélünk. Súlyokkal, kettlebellel, rúddal dolgozunk, emellett ugrókötelezünk — én most tanulok dupla ugrókötelezni —, kerékpározunk, futunk, valamint a tornát is magukban foglalják az edzések, gondolok itt például a kézenállásra. Jó kezekben vagyok az edzőm, Antal Zoltán irányítása alatt, illetve nagyon motiváló számomra, hogy a párom és a családom minden tagja aktívan sportol.

* A nők rémálma, hogy túl izmosak, férfiasak lesznek a súlyzós edzésektől. Te nem féltél ettől?

— Ezen nagyon jókat szoktam nevetni, mivel a nők nem lehetnek olyan erősek, izmosak, mint a férfiak, hacsak nem kezdenek el bizonyos szereket szedni. Azért kezdtem el sportolni, mert mindig is gondom volt a súlyommal, és az egész életemet végigkísérte a diétázás, de beszélhetek erről jelen időben is. Valójában a fogyás végett kezdtem el intenzívebben sportolni, de az is egy alapigazság, hogy a fogyás elérése érdekében előbb a táplálkozási szokásokon kell változtatni, hiszen a testünk formáját 70%-ban az étrend, 30%-ban pedig a sport határozza meg. Végigcsináltam a Reg-Enor-diétát, mellyel sikerült 20 kg-t leadnom, és a sportnak köszönhetően szép fokozatosan átformálódott a testem. Amikor dundibb voltam, kevesebb szerepet kaptam, és valójában szeretem, hogy van bicepszem, tricepszem, illetve büszke vagyok arra, hogy nincs már integetőhájam. Szeretem az izmokat, és mindent megadnék a kockás hasért.

* Mit változtattál a táplálkozási szokásaidon?

— Rengeteg dolgot kipróbáltam, és a fehérjediétát igyekszem követni, noha szénhidrátot is muszáj bevinni a szervezetbe. Leginkább húst, tojást, zöldséget eszem, a gyümölcsök közül pedig a kevésbé cukrosakat. Valójában fehérje- és zsíralapú diétával fogytam le. A fehérje egy nagyon jó forrás, hiszen minden szervezet képes arra, hogy belőle nyerjen energiát. Vonzódok a vegán életmódhoz is, és követem az indiai konyhát. Mindig arra kell figyelni, hogy mit kíván a szervezetünk — természetesen nem a szénhidrátban gazdag ételekre gondolok —, a testünk ugyanis jelzi, hogy mire van szüksége. Úgy gondolom, ha az ember követi a saját belső ritmusát, akkor nem fogja eltéveszteni a mértéket.

* Mennyire borította fel a mindennapjaidat ez a váltás?

— Úgy érzem, jó órarendeket állítok be, szeretek főzni, úgyhogy ez nem gond. Az biztos, hogy külföldön könnyebb vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni, itthon nem gazdag a kínálat. Azokon szoktam igazán mosolyogni, akik azt állítják, hogy nem érnek rá edzeni. Színházi emberként 10 és 14, illetve 18 és 22 óra között van a munkaidőm, a mindennapjaimat tehát úgy oldom meg, hogy viszek magammal ebédet, melyet 13 órakor fogyasztok el, délután fél 4-re pedig edzeni megyek. A délután nem az alvásról szól, de nem is bánom. Olyan időszakom is volt, hogy reggel futottam, délután edzettem. Kitapasztaltam, hogy nekem az a jó, ha heti öt alkalommal edzek, hétvégén pedig pihenek. Szeretnék folyamatosan fejlődni, és már nem a könnyebb súlyokkal dolgozom, hanem igyekszem mindig egy nagyobb kihívást teljesíteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..