home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A remény lángja
Tóth Tibor
2021.12.22.
LXXVI. évf. 51. szám
A remény lángja

Számtalan nehézséggel és megpróbáltatással teli időszakot hagyunk magunk mögött. A koronavírus-járvány már lassan két éve megkeseríti mindennapjainkat, sokan szeretteiket, barátaikat veszítették el a pandémia következtében. Újabbnál újabb variánsok tűnnek fel, a világhálón ál- és hiteles információk keringenek. A járványon kívül Európában energiaválság van kibontakozóban, és több országban már kisfilmeket vetítenek arról, hogy a lakosság miként találja fel magát az esetleges hosszabb áramszünetek esetén. A szebb napokat is megélt öreg kontinensnek a menekülthullámmal is meg kell küzdenie, melynek — a koronavírushoz hasonlóan — nem látni a végét.

Ilyen gondolatok járnak a fejemben, miközben az adventi koszorún égő gyertyák fényébe réved a tekintetem. Eszembe jutnak a gyermekkori karácsonyok, a sokszor megcsodált, fenyőfán csüngő, villogó díszek, a percekkel korábban kisült mézeskalács csábító illata. Számban érzem az ünnepi vacsora ízét, az egészségünket megőrizni hivatott fokhagymáét, a mézbe mártott dióét és almáét, a vajas bablevesét, a bőséget jelképező különféle halételekét. Lelki szemeim előtt látom az izgalomtól csillogó tekinteteket, amint a piros masni lehull, és a tarka dobozból elénk tárul valami, amitől széles mosoly árasztja el a gyermekarcokat. A meghitt hangulat, az összetartozás és a szeretet érzése simogatja lelkünket, miközben fenyőillat lengi be a szobát.

Merengésem közben az adventi koszorún lévő gyertyák szinte csonkig égnek, a negyedik, az utolsó, még halványan pislákol. A picinyke fény a reményt testesíti meg, hiszen a keresztény világ legszentebb és legmeghittebb ünnepéhez, Jézus születésének napjához közeledünk. Ahhoz a naphoz, amelynek hitet, erőt, kapaszkodót kell adnia, hogy még meg lehet találni a helyes utat, hogy még nincs minden veszve, hiszen gyermekeinktől, unokáinktól senki sem veheti el az ünnep megismételhetetlen pillanatait, a karácsony semmihez sem fogható varázsát. A remény lángját hittel, szeretettel, békességgel folyamatosan táplálni kell ahhoz, hogy az emberiségre egyre inkább rátelepedő sötétség helyett fény ragyogja be a Földet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..