home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A régiófejlesztés közös érdek
(re)
2005.01.25.
LX. évf. 4. szám
A régiófejlesztés közös érdek

Marosi Attilát és Jürgen Schmindtet fogadta Kucsera Géza, Szabadka polgármestere is (Szabó Attila felvétele)A három ország: Magyarország, Románia, illetve Szerbia és Montenegró - ezen belül a Vajdaság - területére kiterjedő euroregionális együttműködést szorgalmazók képviselői csoportja ta...

Marosi Attilát és Jürgen Schmindtet fogadta Kucsera Géza, Szabadka polgármestere is (Szabó Attila felvétele)

A három ország: Magyarország, Románia, illetve Szerbia és Montenegró - ezen belül a Vajdaság - területére kiterjedő euroregionális együttműködést szorgalmazók képviselői csoportja tartottak megbeszélést kedden, január 17-én Szabadkán. A szakértők tanácskozása során megfogalmazták a térség érdekeit, és véglegesítették a január 28-án és 29-én Újvidéken esedékes közgyűlés anyagát.
MAROSVÁRI Attila, a DKTM Csongrád megyei koordinátora elmondta, hogy az együttműködés Vajdaságon kívül négy romániai és három magyarországi megyét ölel fel, mintegy 70 ezer négyzetméternyi területen.
- Egy évvel ezelőtt a DKTM irányító testülete nagyon fontos döntést hozott - tudtuk meg Marosvári Attilától. - Az addigi együttműködést az eurorégió fejlesztési stratégiájával bővítettük ki, amely minden szegmensében megfelel az Európai Unió elvárásainak. Kilenc szakértő munkájának eredményeképpen sikerült megfogalmaznunk a régió előnyeit és hátrányait, ezenkívül egyeztetnünk azokat az operatív programokat, amelyek a DKTM jövőjét alapozzák meg. Ezeket mindhárom ország elkészítette. A mi programunk a közös feladatok megvalósítására helyezi a hangsúlyt.
A szabadkai tanácskozáson jelen volt dr. NAGY Imre, a Magyar Tudományos Akadémia DKTM-megbízottja és Jürgen SCHMIDT, a németországi Friedrich Ebert Alapítvány képviselője is. Ő elmondta, hogy a német külügyminisztérium - az alapítvánnyal egyetemben - felismerte az említett törekvések fontosságát, ezért anyagilag és erkölcsileg is támogatja azok megvalósítását.
A DKTM eurorégió vezetői reményeik szerint hamarosan személyes megbeszéléseket folytathatnak majd a három ország külügyminiszterivel, beszámolhatnak terveikről, elképzeléseikről, és ezáltal elérhetik azt, hogy a kormányok is részt vállaljanak a térség fejlesztésére irányuló törekvések anyagi támogatásából.
- E térség közlekedés- és infrastrukturális hálózatának, gazdaságának, környezetvédelmének és kapcsolatrendszerének fejlesztése mindhárom ország érdeke, ezért célunk egy közös fejlesztési alap létrehozása a három ország között - mondta Marosi Attila.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..