home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A régi nadrág újjászületése — színes, vidám táskák
Szakáll Laura
2022.06.19.
LXXVII. évf. 24. szám
A régi nadrág újjászületése — színes, vidám táskák

A hölgyek számára az egyik legfontosabb kiegészítő a táska. Amellett, hogy elférnek benne a legfontosabb dolgok, a viselő személyiségét is tükrözi. Az üzletek polcain a bőség zavara tárul a vásárló elé. Ahogy a ruhadarabok, úgy a táskák is folyamatos átalakuláson esnek át a divat változása szerint. Vannak, akik az egyedi darabokat kedvelik, olyat választanak, amely a leginkább illik a stílusukhoz, esetleg olyan mintával vannak díszítve, amely jelentőséggel bír a viselője számára.

A szabadkai Tomek Éva a nagymamája szekrényében talált kisebb textildarabok összevarrásával kezdte kézműves-pályafutását, ma már egyedi táskákat, neszesszereket és egyéb kiegészítőket, például telefontokokat is készít. Azt mondja, az egyediség mellett számára a környezettudatosság is kiemelten fontos. Gyakran dolgozik kinőtt, félretett farmernadrágokkal, melyeket vidám, színes textíliákkal egészít ki. Táskái bárki stílusához illeszkednek, a pöttyöstől a cicásig minden motívum megtalálható rajtuk.

— A nagymamámtól kaptam egy varrógépet, majd elkezdtem a nála talált kis anyagdarabokat összekombinálni. 2017-ben, a kezdetekkor levendulazsákokat készítettem, és akkor ezekkel nagyon elégedett voltam. Ezután eldöntöttem, mással is megpróbálkoznék. Először neszesszereket varrtam. Kiszabtam az anyagokat, tervezgettem a párosításukat, és jó érzés volt, amikor megszülettek a szebbél szebb termékek.

* A következő lépés pedig a női táskák készítése volt.

— Igen, a neszesszerekkel is variáltam, kisebb-nagyobb táskákat állítottam elő, mert akkor már sokan kérdezték, miért nem próbálkozom táskával. Az első táskám 2019-ben született meg, diribdarab anyagokból állt össze. Ez egy baglyos táska lett, melyre nagyon büszke voltam. Amint feltöltöttem a közösségi oldalra, azonnal gazdára talált. Ez pozitív energiával töltött el, lendületet adott, és a további munkára ösztönzött. Így indult be a folyamat. Női válltáskákat varrok, de többféle modellem van, hosszabb és rövidebb szíjjal, valamint úgynevezett postástáskát is kínálok, melyet keresztbe vetve lehet hordani. Mellettük telefon- és szemüvegtartót, illetve egyéb kiegészítőket is varrok, így komplettek is vannak. Például ha valaki szereti a virágmotívumot, annak készítek a táska mellett ilyen mintával neszesszert, szemüvegtokot és egyebet.

* Mondtad, hogy az első táskád baglyos volt, és ez a motívum továbbra is megjelenik nálad, de emellett milyen mintát alkalmazol még?

— Nagyon szeretem a pöttyös, virágos, cicás, baglyos anyagokat. Legyen minél tarkább. A szürke hétköznapokon egy kis vidámságot akarok becsempészni az emberek életébe a táskáimmal. Ilyenkor már a nyári motívumok is megjelennek. Szeretem a farmeranyagot, a színes textíliákat, és már ökobőrrel is dolgoztam. A színekre az évszakok is hatással vannak. Ősszel a zöldes, barnás árnyalatok, nyáron a vidámabb színek a menők, a fehér, kék, piros, rózsaszín, tarkabarka. A környezetemtől pozitív visszajelzéseket kapok. Sokan mondják, alapos és szép munka minden darab, melyet készítek. A színkombinációkat és a formákat is dicsérik. Számomra ez nagyon fontos, hiszen mindenki rohan, mindenkin nagy a nyomás, jólesik az ember lelkének, ha van egy hobbija, melybe bele tud kapaszkodni. Ahogy telik az idő, azt veszem észre, hogy kialakul egy kör, mely szereti a kézművesdolgokat és az újrahasznosítást. Sok embernek fontos, hogy ne dobjuk ki a régit, hanem valami új szülessen belőle. Legyen az egy farmernadrág vagy egy póló, melyet még fel tudunk használni. Ilyen rendelésem is volt, hogy valaki elküldte a farmernadrágját, és abból szeretett volna táskát. Hozzáadtam valamit, és a régi nadrág újjászületett. Egy ilyen táska tükrözi a viselője egyéniségét. Aki ilyet választ, annak fontos az egyediség, hogy az ő színei jelenjenek meg rajta. Az emberek megtalálják magukat ezekben a táskákban, én pedig az egyénre szabott kéréseket is szeretem teljesíteni.

* Kikapcsolódás számodra ez a foglalatosság?

— Nekem ez az énidő, amikor bevonulok a kuckómba, megfogom a rongyocskáimat, és kombinálok. Van, hogy megtervezem előre, mit szeretnék, de az is előfordul, hogy úgy ülök le, hogy nem tudom pontosan, mi születik majd a kezem alatt. Sokszor mondják az emberek, hogy nagyon szép, amit készítettem, és csináljak egy éppen olyat. Pontosan olyan nem lesz, mert ezek egyedi táskák. Nagyon szeretnék kézművesrendezvényeken részt venni, de dolgozom, így kevés időm van a hobbimra, viszont ha van egy kis szabadidőm, akkor azt ennek szentelem. Tele vagyok új ötletekkel, csak a nap ne lenne ilyen rövid! A táskák mellett sok mást is csinálok, varrok például cica, nyuszi vagy kutya formájú párnákat, mert ezek is nagyon népszerűek.

Tomek Éva munkáit a közösségi oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..