home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A reformáció meghonosodása Vajdaságban
Bíró Tímea
2018.02.06.
LXXIII. évf. 5. szám
A reformáció meghonosodása Vajdaságban

A Bácsország szabadkai lapszámbemutatója

A folyóirat egyszerre két lapszámot jelentetett meg, bemutatójukra pedig január 24-én került sor a Szabadkai Városi Múzeumban. A kiadvány ezúttal a reformációt helyezte középpontba.

Az est kezdetén Hulló István múzeumigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, nagyon nehéz anyagi körülmények között jelent meg a 2017. év 2. és 3. lapszáma.


Németh Ferenc főszerkesztő (a szerző felvételei)

Ezután a Bácsország honismereti szemle főszerkesztője, Németh Ferenc köszönetet mondott azoknak, akik segítettek a dupla szám megjelenésében. Elmondta, hogy a kettős szám késlekedéséért az anyagi gondok okolhatóak, és a féléves lemaradást egy kissé gyorsítva próbálják meg pótolni. A fedőlapon nem véletlenül szerepel egy olyan fotó, amely egy Luther Mártonról mintázott szobrot ábrázol, hiszen tematikáját illetően a Bácsország is ráhangolódott a reformáció 500. évfordulójára. Kiemelte, mennyire fontos, hogy Vajdaság-szerte több helyen megemlékeztek a reformáció félévezredes jubileumáról.

A számban tíz írás foglalkozik a reformáció vajdasági vonatkozásaival, Fábián Borbála olvasószerkesztő elmondta a jelenlevőknek, hogy két szempont alapján állították össze a lapot. Az egyik a Topolya Község Múzeumában és a Szabadkai Városi Múzeumban megrendezett, reformációval kapcsolatos kiállítássorozat volt, a másik pedig, hogy a szerkesztőség szeretett volna egy átfogó képet adni arról, hogy a reformáció hogyan és mikor jelent meg Vajdaságban, milyen nehézségek árán tudott utat törni magának. Beszámolójában röviden ismertette a lapban megjelent szövegeket, és itt tért ki többek között Molnár Sándor Károlyra is, aki a Szabadkán szolgáló református lelkipásztorok, hitoktatók önéletrajzai 1943-ból című kutatás eredményeit vetette papírra. A szerző ezenkívül még egy írást készített az olvasóknak. Besnyi Károly tanulmánya a 145 éves újvidéki református templomról szól. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a régi iratok digitalizálása immár új kutatási területnek számít.


Fábián Borbála olvasószerkesztő részletesen ismertette a lap tartalmát

Németh Ferenc a nagybecskereki protestáns algimnáziumról és annak működéséről számolt be az olvasóknak, illetve a lapszámbemutató közönségének. Kutatása során fontos adatokat tudhattunk meg, például azt, hogy az első református gyülekezetre 1551-ben került sor Szegedi Kis István reformátor szervezésének köszönhetően. 1846-ban már önálló gyülekezetről lehetett beszélni, és engedélyezték az imaház, valamint a paplak megépítését. Az aranykor Szalai József reformátor megjelenésével kezdődött 1880-ban. Szalai csaknem negyven évig állt a reformáció élén.

A tartalmas előadás után Ricz Péter szerkesztőségi tag néhány gondolat erejéig megemlékezett azokról a szerzőkről, szerkesztőségi tagokról, akik ma már nincsenek köztünk. Németh Ferenc hangsúlyozta, hogy friss munkaerő is kilátásban van a folyóirat háza táján, hiszen fiatal szerzők, kutatók is csatlakoztak a Bácsországhoz, a szerkesztőség pedig továbbra is várja az írni vágyó fiatalok jelentkezését. A lap készítői a jövőben is igyekezni fognak minél színesebb és figyelemfelkeltőbb tartalommal megtölteni a kiadványt, mely az idén jubilál: a Bácsország húsz évvel ezelőtt jelent meg először önálló folyóiratként.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..