home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„A rang kötelez?!”
MTVA
2015.04.22.
LXX. évf. 16. szám
„A rang kötelez?!”

Erdély újranemesítői a Ma reggelben — A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál igazi csemegéje Csinta Samu Erdély újranemesítői című kötete. A kolozsvári szerző a pénteki Ma reggel vendége.

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 23-án, a Millenárison nyitja meg kapuit. A kulturális seregszemlén külhoni írók is bemutatkoznak. A könyves fórumon Csinta Samu, kolozsvári újságíró egy hiánypótló témával, az erdélyi arisztokrácia ezredfordulós honfoglalásáról összeállított kötetével jelentkezik.

Az M1 nézői, a különleges írásmű megálmodójával a pénteki Ma reggelben találkozhatnak. Fábián Barna műsorvezető mikrofonja előtt az Erdélyi Napló főszerkesztője a könyv születéséről beszél, s az érdeklődők átfogó képet kaphatnak a történelmi nevet viselő honfitársaink mai társadalmi szerepéről, ünnepeiről, mindennapjairól.

Az M1-et választók egy év kutató munkájának eredményét szemlélhetik, a beszélgetést gazdag képanyag színesíti. Csinta szavai nyomán megelevenedik a magyar nyelvet újratanuló gróf Kálnoky Tibor, akinek kőröspataki birtokán a brit trónörökös és az angol királyi család tagjai is gyakori vendégek. Felbukkan báró Apor Csaba, a vértanú püspök unokaöccse, aki még 92 éves korában is vállára vette a zsák búzát, s regényes életének nehéz szakaszában csak tudásának köszönhette, hogy „nyugalomban” dolgozhatott.

A kincses városban élő alkotó – az oldalakon és a képernyőn - elsősorban arra keresi a választ, mik voltak azok az eszmék, amik otthon tartották a nyugati kapcsolatokban bővelkedő nobilitásokat, s mások viszont milyen indítékkal tértek haza a messzi távolból. Gróf Haller Béla méltán várta el az írástól, hogy felrázza az erdélyi arisztokráciát. Csinta maga is empátiával, de kritikusan szemléli „hőseit”. Az epilógusban felbukkanó mondata: hazatérés a közösség tudati és tényleges tereinek belakását is jelenti”, felszólítás is egyben.

Egy enciklopédikus igényű könyvet könnyebb elkezdeni, mint a végére pontot tenni. Az írója így e sorsok számbavételének a folytatását mérlegeli. Másrészt - a kötet erdélyi sikerét követően - gyengéd jelzések is érkeztek már a kimaradtaktól, hogy mindenképpen helyet kérnek a következő kiadványban.

Adás: Ma reggel, április 24., péntek M1 (8.30)
Műsorvezető: Fábián Barna
Szerkesztő: Horváth Judit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..