home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A quadok
Lábadi Loránd
2020.09.02.
LXXV. évf. 35. szám
A quadok

Ez a kicsit furcsa négykerekű a motorok csoportjába sorolandó. Lehet egyszerű szerkezetű — az ilyet csak furikázásra használhatjuk, semmi nagyobb igénybevételnek nem tehetjük ki — vagy sportolásra tervezett változat, mellyel versenyeket is rendeznek, illetve léteznek munkára készített modellek. Az öntömegük 400 kg lehet, míg a teherszállításra gyártottaké legfeljebb 550 kg. A legismertebb gyártók a Honda, Suzuki, Kawasaki, Kymco, Polaris, Yamaha, de a kínaiak sem maradnak le a saját típusaikkal. Ezeknek a négykerekű csodabogaraknak, ahogyan a többi járműnek is, több típusuk van, ezen belül pedig a modellek sokasága közül mindenki a saját elvárásai alapján választhat. A következőkben csak néhányat említünk meg.

A Polaris Scrambler egy 2020-beli modell, melynek a vételára igencsak borsos, de a minőség garantált. A motor hengerűrtartalma 1000 cm3, kéthengeres, négyütemű, soros elrendezésű, a teljesítménye 90 lóerő (66 kW). Két személy szállítására alkalmas, a saját tömege 356 kg, az üzemanyag fajtája benzin. Ez a modell sportgép, 4x2 vagy 4x4 lehet a meghajtás, melyet mi választhatunk. A vízhűtéses motor bármilyen terepen megbízható, a tárcsafékek az első és a hátsó kerekeken pedig garantálják a biztonságos megállást. Az önindító, valamint a fedélzeti számítógép tovább növeli a pozitív vélemények számát.

A Polaris Sportsman 570 SP quadot jóval szerényebb erőforrással szerelték fel, de mivel ezt a modellt nem sportcélokra tervezték, a 44 lóerő (32 kW) motorteljesítmény elegendőnek bizonyul. Az egyhengeres, négyütemű, 570 cm3-es, benzinüzemű motor a fokozatmentes automata váltóval kiegészítve tökéletes gyorsulást kölcsönöz. A 330 kg öntömeg a jármű biztonságos tapadását segíti, a sebességre viszont szinte egyáltalán nincs kihatással, még akkor sem, ha két személy utazik rajta. A tárcsafékek, az önindító és a fedélzeti computer, valamint az összkerékhajtás itt is alapfelszereltség.

A Yamaha Grizly 700 az ismert gyártó palettájáról való, melyről több modell közül választhatunk. Az egyhengeres, vízhűtéses, négyütemű benzinmotort különböző hengerűrtartalommal gyártják, így a teljesítmény is eltérő, ami lehetővé teszi a leggazdaságosabb választást. A lehetőségek változóak, de ezek a gépek sport- és szabadidős használatra valóak. A jelentősebb erőforrások minden esetben jobb választásnak bizonyulnak, mivel nagyobb igénybevételnél is megbízhatóak, míg a gyengébbek itt nem minden esetben szerepeltek jól, hamarabb történtek ugyanis motorhibák.

A munkára tervezett quadok nagyon elterjedtek a nyugati országokban, ahol a vadászattól a mezőgazdaságig számos területen szívesen alkalmazzák őket. Itt is számtalan motorteljesítménnyel szerepelnek, és a gazdák bőséges kínálatból választhatnak.

A Suzuki egy kisebb erőforrással is képviseli magát, mely akár a nagyobb vadászatokon is tökéletesen megfelel, amikor méretesebb szarvasbikát kell a távolból hazaszállítani, de nagyobb mennyiségű takarmány célba juttatásakor is szépen teljesít. A motor egyhengeres, négyütemű, léghűtéses, 246 cm3-es hengerűrtartalommal. A teljesítménye 17,2 lóerő, öntömege 183 kg, míg az üzemanyag-fogyasztása óránként megközelítőleg 2 liter. Ez az érték normál terhelés és sebesség alatt értendő.

A nagyobb motorteljesítményű quad 400 cm3-es hengerűrtartalmú és 19 lóerős (14 kW). Ezt a modellt már jobban lehet terhelni, és kisebb kapcsolható szerszámokkal is elboldogul. A gazdák ezt a középkategóriást is sokszor használják, főleg a havas területeken, ahol már a hóláncok is szükségesek, és alacsony hőmérséklet dominál. Megbízható, és a fogyasztása is kedvező.

A Suzuki egyik legerősebb gépe az LT-A 750 X KingQuad. Hossza 2115 mm, szélessége 1210 mm, öntömege 273 kg, hengerűrtartalma 722 cm3, a maximális motorteljesítmény 50 lóerő (37 kW). A fékek az első kerekeken duplatárcsásak, hátul olajban futó, többtárcsás megoldásúak. Ezt a változatot fakitermelés során, továbbá a havas hegyvidékeken élők vadászatra és az élelmiszer célba juttatására is használják. Az üzemanyag-fogyasztása a motor teljesítményét figyelembe véve elfogadható.

A legerősebb quadok csoportjában az egyik favorit a TGB Blade 1000i LT LE 4x4, mely a legújabb technológia szerint készült, és a legzordabb, legkíméletlenebb terepen is megállja a helyét. Hossza 2330 mm, szélessége 1200 mm, magassága 1288 mm, öntömege 423 kg. A kéthengeres, négyütemű erőforrás 997 cm3-es, a maximális motorteljesítmény 83 lóerő. Az első és a hátsó fékek hidraulikus tárcsásak, a hajtás lehet 2x4 vagy 4x4, és elektromosan kapcsolható. A többfunkciós LCD-kijelző tisztán olvasható, és az összes adat, melyre szüksége van a vezetőnek, megjeleníthető. A klasszikus kerekekkel felszerelt modellek mellett lánctalpas kivitelben is kapható, mely a vastag hóban is tökéletesen mozog. Ez a quad már a legmagasabb szintet képviseli, úgy is mondhatnánk, hogy a profi kategóriában található.

Mint látjuk, valóban csak néhány quadot sikerült megemlíteni a sok közül. Ez csupán arra elég, hogy legyen valami sejtésünk ezekről a járműfajtákról is, mivel a mi vidékünkön egyáltalán nem népszerűek, csak elvétve találkozhatunk velük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..