home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A prímás és a szoprán találkozása egy zsinagógában
Szerda Zsófia
2022.09.29.
LXXVII. évf. 39. szám
A prímás és a szoprán találkozása egy zsinagógában

A szabadkai zsinagóga már bevált koncerthelyszín, szemnek, fülnek jóleső élményben volt része mindenkinek Pál István — Szalonna prímás és zenekara koncertjén, melyen sztárvendégként Miklósa Erika operaénekes is fellépett. A hangverseny a II. Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál keretében A Kárpát-medence zenei kincsei címet kapta.  

A hagyományos népzene kedvelői szerintem mindannyian ismerik Pál István — Szalonnát, aki napjaink egyik legkiválóbb prímása, s a nyár folyamán már vendégeskedett Palicson, a Nyári Színpadon. A muzsikálás mellett rengeteg erdélyi és kárpátaljai népzenei gyűjtés is a nevéhez fűződik, emellett fiatal, tehetséges zenészek oktatásával is foglalkozik. És persze Miklósa Erikát sem kell senkinek bemutatni, a Kossuth-díjas szoprán a hangjával már meghódította a világ legnagyobb színpadait. Erikát tizenkilenc évesen — minden idők legfiatalabbjaként — szerződtették a Magyar Állami Operaházba. Első külföldi fellépése 1992-ben Brüsszelben volt, majd ugyanebben az évben Mannheimben mutatkozott be az Éj Királynője szerepében, Mozart Varázsfuvola című operájában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola után előbb a philadelphiai Academy of Vocal Arts, majd a milánói Scala ösztöndíjasa lett. 1999-ig a Magyar Állami Operaház tagja volt. Nem titkoltan büszke vajdasági gyökereire, a többi közt ezért is vállalta örömmel a koncerten való fellépést, melyet Bartók gyűjtéséből származó erdélyi népzenei csokorral indított Pál István és bandája, majd kárpátaljai zsidó dallamok következtek, s egy héber ima Pál Eszter csodálatos énekhangján. A dalt a testvérek még fiatal korukban hallották Kárpátalján, így beépítették műsorukba. A prímás elmesélte, hogy amikor Tel Avivban adták elő ezt a számot, a közönség soraiból az emberek telefonon hívták barátaikat, hogy hallgassák meg a dalt, hiszen már tíz éve sehol sem hallották.

A Bánffyak muzsikája címet kapta a következő összeállítás, melyben bonchidai dallamok csendültek fel. Ez nem éppen hagyományos erdélyi magyar zene, mert a Bánffy család olasz muzsikusokat fogadott udvarába, akik az ott élő zenészeket tanították, így akarva-akaratlanul is hatással voltak rájuk, s a népzene egy egészen különleges színezetet kapott.

A koncert fénypontja természetesen Miklósa Erika volt, aki a népdalok mellett népdalfeldolgozásokat is énekelt. Mindenki örömére elhangzott A csitári hegyek alatt című dal is, és vajdasági dallamokkal is kedveskedtek a szabadkai közönségnek. Pál István — Szalonna is énekelt a koncerten, és mint utána elmondta, még életében nem izgult ennyire, mint most, amikor egy olyan énekes mellett kellett dalra fakadnia, mint Erika.

Az Esti dallal kívántak mindenkinek jó éjszakát, ráadásszámként, hiszen a megérdemelt vastaps természetesen nem maradt el.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..