home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A pozsonyi hídfő - Szigetköztől Csallóközig
MTVA
2022.04.26.
LXXVII. évf. 16. szám
A pozsonyi hídfő - Szigetköztől Csallóközig

122 évvel ezelőtt a köpcsényi Batthány-kastélyban a sikerekben gazdag új évszázadra koccintottak az urak, az éberhardi Apponyi-kastélyban a dualizmus nyújtotta lehetőségekről szólt a diskurzus, míg a főrévi Csáky-kastélyban elszalajtották a cselédet Pozsonyba egy jóféle Törley pezsgőért, ha már így beköszöntött a XX. század.

Amit Trianonban nem sikerült elvenni, azt az 1947-es párizsi béke megtette: a pozsonyi hídfő falvaira ma már rá sem ismernének egykori urai. Kitelepítések, népirtás, szlovákokkal benépesített lakótelepek, Duna-elterelés – változatos módszerekkel sikerült átrajzolni Felső-Csallóköz etnikai térképét. De hogy a XXI. század se maradjon le: a Pozsonyból kitelepülők terjeszkedése mára Rajkánál átlépte a trianoni határt. A negatív folyamatok ellenére azonban mégis élünk, úgyhogy ideje számba venni emlékeinket, közösségeinket, lehetőségeinket a Mosoni-Dunától a Kis-Dunáig, a Szigetköztől Csallóközig.

Adás: M5 – május 1. (vasárnap) 17:40

Ismétlés: M5 – május 2. (hétfő) 02:40

Duna World – május 2. (hétfő) 23:35

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..