home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A politika másik arca
(Tha)
2015.12.30.
LXX. évf. 52. szám
A politika másik arca

Sajtótájékoztatót tartottak a zentai „ifjúsági fórumosok”

Máté Mónika, a VMSZ Zenta—Ada-körzeti Ifjúsági Fórumának elnöke a mai sajtótájékoztatón három idei, már huzamosabb ideje létező programot emelt ki, és beszámolt a jövő évi tervekről. 

— Október folyamán rajzpályázatot hirdettünk az általános iskolák felsős tagozatainak és a középiskolásoknak. Ebben a projektumban mindig egy aktuális gondra hívjuk fel a figyelmet, mert fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek és a fiatalok érdeklődjenek arról, ami körülöttük történik, és kreatív módon, akár egy rajzpályázat keretében foglalkozzanak az őket és a családjukat egyaránt érintő időszerű jelenségekkel. Az idén a környezetvédelem volt a téma, és a felhívásunkra mintegy száz gyönyörű, egyúttal elgondolkodtató alkotás érkezett.

A legsikeresebb rendezvényünk a jótékonysági bál, ezúttal a befolyt összegből a zentai kórház gyermekosztályának vásároltunk három hűtőszekrényt. Az előző években játékokat gyűjtöttünk, a gyermekorvosi rendelőnek légtisztító berendezést adományoztunk, Mikulás-csomagokat osztottunk ki.

Évek óta tart a Vasárnapi filmdélután elnevezésű akciónk. A vetítéseket minden hónap második vasárnapján tartjuk meg, a filmet az érdeklődők internetes szavazáson választják ki.

Mivel Zenta jövőre ünnepli az első írásos említésének 800. évfordulóját, a VMSZ Zenta—Ada-körzeti Ifjúsági Fórumának a programjai is ehhez a jelentős dátumhoz kapcsolódnak majd. Áprilisban szépíteni szeretnénk a Népkertet, ezért a játszótér rendezését, a játékszerek, valamint az uszoda körüli kerítés átfestését tervezzük. Májusban a középiskolásoknak Zenta városhoz köthető történelmi versenyt szervezünk, melybe bevonnánk a testvérvárosok fiataljait is. A programjainkhoz, akár partnerként is, bárki csatlakozhat, szívesen várjuk a segítséget.

Az év folyamán kerekasztal-beszélgetéseket tartunk a fiataloknak. Ezeken az összejöveteleken generációs problémákat érintenénk, mint például az elvándorlás. Olyan fiatalok tapasztalatait kívánjuk hallani, akik bizonyos időt már eltöltöttek külföldön, a sikeres vállalkozókat pedig azért szólítanánk meg, hogy adjanak tanácsokat a pályakezdőknek — hangsúlyozta Máté Mónika. Az elmondottakhoz hozzátette: — Természetesen továbbra is segítjük a VMSZ pártmunkáját, és aktívan részt veszünk programjaiban.

A politikát mi alakítjuk

Sztantity Szebasztián, a VMSZ zentai helyi szervezete Ifjúsági Fórumának elnöke a fiatalok és a politika találkozásáról fejtett ki néhány érdekes gondolatot. Véleménye szerint a két legnagyobb probléma a fiatalok apolitizmusa és az elvándorlás. 

— Én megértem, ha a fiatalokat nem érdekli a politika, hiszen a mi generációnk a háború, a bombázások és az infláció időszakában született és nőtt fel, ami a politika egyik arca. Én azonban az egyetemen azt tanultam, hogy a politika nem definiálható fogalom, hanem olyan, amilyenné mi, emberek tesszük. Saját pozitív példáinkkal és a programjainkkal kell megmutatnunk, hogy a politikának létezik egy kedvesebb arca is.

Korosztályom tagjai vagy a továbbtanulás, vagy a jobb életszínvonal végett hagyják itt szülőföldjüket. Bizonyos civil szervezetek álcája mögé bújó kvázi pártok azt állítják a VMSZ intézkedéseiről, hogy azok valamiféle „ketrecbe” zárják a vajdasági fiatalokat. Mi ezt cáfolni szeretnénk. A kettős állampolgárság megkönnyíti ugyan a külföldi továbbtanulást és munkavállalást, de mi hiszünk a mozgásszabadság adta lehetőségekben, mely az egyik alapköve az európai integrációs folyamatoknak. Ezek a kezdeményezések kizárólag arra irányulnak, hogy ezen a tájon olyan javulást tudjunk elérni, amely lehetővé teszi a fiataloknak, hogy itthon valósítsák meg az álmaikat. Az sem igaz, hogy akik itt szerzik meg az egyetemi oklevelüket, azok külföldön nem dolgozhatnak a saját szakmájukban, hanem alacsonyabb presztízsű munkákat kénytelenek végezni. Mi bízunk a tanáraink és a diákjaink képességeiben, a közoktatásunk minőségében.

Sztantity Szebasztián kitért azokra a VMSZ által teremtett lehetőségekre, amelyek itt tarthatják az ifjabb korosztályt. Ezek közé sorolta az Európa Kollégiumot, az ösztöndíjat, a terület- és gazdaságfejlesztési programot. Felvázolta azt is, hogy a zentai önkormányzat milyen eszközöket fordít az oktatási intézmények korszerűsítésére, az ösztöndíjprogramra, a fiatal vállalkozók támogatására a mezőgazdaságban, az üzleti inkubátorházra, majd közlendőjét így fejezte be:

— Mi a VMSZ-ben nem vagyunk hívei az üres szavaknak, nem jelentetünk meg az újságokban olyan látványterveket, amelyekre nincs építkezési engedély, nem fizetünk ki duplán hidakat, hanem ígéreteket teszünk és tartunk be, a közpénzeket becsülettel, a rendeltetési céljuknak megfelelően, törvényesen osztjuk szét, alázattal látjuk el a hatásköreinket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..