home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A polgárok érdekében
Tóth Tibor
2021.04.19.
LXXVI. évf. 15. szám
A polgárok érdekében

Az elmúlt év Bajsán is eltért a megszokottól, hiszen a járványhelyzet miatt az élet egy kissé lelassult, az események többsége elmaradt, a falu vezetősége azonban a vírus elleni védekezés mellett próbált a polgárok érdekében minél több befektetést megvalósítani. Életünket még mindig a járvány határozza meg, így először történt meg, hogy elmaradt a bajsaiak egyik legnagyobb rendezvénye, a préló.

Néhány évvel ezelőtt kezdődött meg a 33 x 25 méteres, 120—220 centiméter mély, feszített víztükrű medence felújítása, újjáépítése, mely hamarosan a végéhez ér.

— A felügyelőbizottság a napokban megtekintette a medencét, melynek munkálatai 95%-ban befejeződtek. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor a polgárok az idén nyáron élvezhetik a létesítmény hűs vizét. A falu egész területén kiépült a vízvezeték-hálózat, a rákapcsolódások azonban egy kissé akadoznak. Nagyon sokan elmentek a faluból, rengeteg az üres ház. A helyi közösség az elmúlt évben is támogatta a civil szervezeteket. 2020-ban, a prélót kivéve, minden rendezvényünk elmaradt, így a falunap, a borásztalálkozó, az őszi fesztiválok és művelődési események — mondta Lackovics Károly, Bajsa Helyi Közössége Tanácsának elnöke.


Lackovics Károly 

A Zákó-kastély a ’90-es években leégett, azóta nincs használatban. A falu vezetőségének egyik kiemelt feladata a kastély felújítása, rendezése.

— Az elmúlt évben elkészült a tervdokumentáció, így abban bízunk, hogy az idén kapunk eszközöket a teljes felújításra. A kastély keretében helyet kapna egy többfunkciós rendezvényterem — mely előadásoknak, báloknak, konferenciáknak adna otthont —, étkező konyhával, az emeleten pedig szobákat létesítenénk. A faluban nincs művelődési ház, így a felújított kastély a közösségi életre is pozitív hatással lenne, valamint civil szervezeteink is használhatnák az épületet. A járványhelyzettől függ, terveinket mikorra sikerül megvalósítani. Hatalmas beruházásról van szó, támogatáshoz a Magyar Nemzeti Tanács révén próbálunk jutni — mondta Plohl Edvin, a helyi közösség titkára, majd hozzátette, hogy az elmúlt évben a helyi közösség az önkénteseket bevonva segített a polgároknak a gyógyszerek beszerzésében, a bevásárlásban, ezt szükség szerint az idén is megteszi, valamint számíthatnak rá az oltásra való jelentkezésben is.


A falu központja 

A tervek közül a medence irányába vezető út felújítását említették először beszélgetőtársaim, de az utcák kátyúinak betömése és az útpadkák gyalulása is napirenden szerepel, ahogy az árkok tisztítása, karbantartása is, melyet az ősz óta folyamatosan végeznek. Az elmúlt évhez hasonlóan az idén is harminc lámpatestet helyeznek ki a falu területén. A medence melletti leendő parkolónál és a temetőnél pótolták, illetve szükség szerint pótolják a kiszáradt, megbetegedett tujafákat.


A bajsai medence 

— Civil szervezeteinknek olyan programok szervezését javasoltuk, amelyek a jelenlegi helyzetben megvalósíthatóak. Az idén először maradt el a préló. Amikor engedélyezik a nagyobb létszámú események megtartását, akkor sort kerítenénk rá, mivel a pénz rendelkezésünkre áll. Az idén 24 civil szervezet rendezvényeit támogatjuk, összesen 1 850 000 dinár értékben. A tavasz folyamán tizenhat padot helyezünk ki a falu területén, ezeket ifjúsági szervezetünk tagjai az ősszel befestették — emelte ki a titkár, megjegyezve, hogy a világháború bajsai vonatkozású áldozatainak emléket állítva az idén emléktáblát avatnak, valamint monográfiát adnak ki.

A 152 diákot számláló Testvériség-egység Általános Iskolában a tetőszerkezet felújítása van folyamatban, jelenleg a bejárat és az első folyosó feletti részen zajlanak a munkálatok, melyeket tartományi forrásokból valósítanak meg. Szilágyi Eleonóra, az oktatási intézmény igazgatója elmondta, hogy a tető felújítását tovább szeretnék folytatni, elkészítik a szükséges terveket, majd pályáznak az illetékes szerveknél. A fűtési rendszer felújítása és a kazán cseréje is a tervek között szerepel, mivel az iskolát még mindig mazuttal (pakurával) fűtik. Az iskola gázfűtésre térne át, mivel Bajsa egész területén kiépült a gázvezeték, ehhez azonban egy jelentős összeg szükséges, melyet pályázatok segítségével tudnának előteremteni. Két éve a nyílászárókat cserélték ki az épületen, az idén pedig egyes tantermekben a padlózatot, a laminátot fogják. A bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület munkájára is rányomta bélyegét a járványhelyzet. Az ősz elején az egyesület Hyundai típusú terepjárót vásárolt, melyhez a pénzt a helyi közösség és néhány bajsai lakos adta, de a gyűjtés már a 2019-ben megtartott tűzoltóbálon megkezdődött. Az elképzelések szerint a magyarországi Dömsödről tűzoltókamiont szereztek volna be, de a szerbiai törvények nem teszik lehetővé bizonyos kornál idősebb tűzoltójárművek behozatalát, így végül a terepjárónál maradtak. Az elmúlt évben megkezdődött a tűzoltó-egyesületek kategóriákba sorolása mind tartományi, mind országos szinten. A hetven tagot számláló bajsai egyesület a harmadik kategóriába került, vagyis egy gépjárműhöz tíz úgynevezett vonulós, tűz esetén bevethető ember tartozik.


Az általános iskolában a tetőszerkezet egy részének cseréjét végezték el 

— A felnőttek mellett szép számú gyerek is tagja testületünknek, hiszen kiváló együttműködést ápolunk a helyi általános iskolával. Az egyetlen gond az, hogy mire a gyerekek vizsgázhatnának, középiskolába kerülnek, és elhagyják az egyesületet. Tavaly mi tartottuk volna a községi tűzoltóversenyt, de az ismert helyzet miatt elmaradt. Eszközbeszerzésre több pályázatot adtunk át. A Vajdasági Tűzoltószövetségnél tíz munkaruhára, a szerbiai belügyminisztériumnál pedig a harmadik kategóriához kötelező felszerelés beszerzésére pályáztunk, ez a többi közt pumpákat, ásókat, lapátokat, csöveket és más eszközöket foglal magában. Budapestről hamarosan tizenhat bevetési ruha érkezik, ezzel már tűzbe lehet menni — összegzett Cesznak Arnold, a bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke.


Cesznak Arnold 

Az elmúlt év viszonylag nyugodtan telt a tűzoltók számára, hiszen néhány kémény- és mennyezettűzhöz kellett kivonulniuk, az idén azonban a topolyai hivatásos tűzoltókkal együtt egy családi házhoz már riasztották őket, melynek a tetőszerkezete gyulladt ki.

Tervekben, elképzelésekben tehát Bajsán sincs hiány, megvalósításuk azonban a jelenlegi helyzet függvénye.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..