home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A periratokból szépirodalom éled   
Kónya-Kovács Otília
2022.10.17.
LXXVII. évf. 41. szám
A periratokból szépirodalom éled   

„Kiss Ernő családjával (leginkább dédunokájával, Farkas Geizával) kapcsolatban nagyon sok iromány maradt a családi irattárban. Jóval több a logikusnál. Egy teljes könyvállományt töltenek be. Ott áll körülbelül százötven, kézzel írt levél is, melyet Farkas Geiza küldött a nagyapámnak” — írja Várady Tibor a legújabb, Mi legyen a bronz utazóórával? című kötetének fülszövegében.

A könyvbemutatón Jenovay Lajos örömmel nyugtázta, a nagybecskereki Petőfiben ismét egy jól ismert vendéget fogadhatnak, dr. Várady Tibort, akinek a legújabb kötete szorosan köthető az egyesülethez, mivel Farkas Geizának, Kiss Ernő aradi vértanú dédunokájának ügyeivel foglalkozik, az ő életébe kaphatunk betekintést.

— Farkas Geiza volt az, aki a Petőfire hagyta a magánkönyvtárát. Ez az alapja a mostani könyvtárnak, mely az egyesület megalakulása óta, 1945-től folyamatosan működik.

Sági Varga Kinga, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel.

— Várady Tibornak a szépirodalmi kötetei már évtizedek óta a Forum Könyvkiadó gondozásában jelennek meg. Az első kötet az 1970-es években látott napvilágot, majd volt a szépirodalmi tevékenységében némi szünet, és a 2010-es években elkezdett írni egy sorozatot, a dokumentumprózákat. Ez a sorozatnak már az ötödik része, mindegyik kötetnek az alapját azok a szövegek, perdokumentumok adják, amelyek a Várady ügyvédi irattár archívumából kerültek elő. Mindig el szoktam mondani, hogy ezek a kötetek valahol a szerző hivatásának és szenvedélyének a találkozását jelképezik. Ő nemzetközi jogászként ismert, évtizedeken át ezzel is foglalkozott, és ezek a tapasztalatok azok, amelyekkel ki tudja egészíteni ezeket a régi dokumentumokat, ezek segítségével tudja olvashatóvá és érdekessé tenni őket. Úgy tudom, a szerző folyamatosan írja a történeteit, és amikor majd összeáll egy újabb kötetnyi szöveg, akkor beszélgetünk róla.

Várady Tibor a könyv több mozzanatára is kitért, a cím történetéről is szólt.

— Maga a cím is, hogy Mi legyen a bronz utazóórával?, egy végrendeletből kiszedett mondat, melyet Kiss Ernő aradi vértanú dédunokája írt. Mivel október 6-a közelében vagyunk, ezért is nagyon szép, hogy éppen most szervezték meg ezt az eseményt. Egy kicsit különc dédunokája volt Kiss Ernőnek, aki örökölte az eleméri kastélyt és a szentmihályi birtokot is, és harminchét éves korában készített egy körülbelül 24 oldalas végrendeletet, melyben mindent leírt, ami ott volt Kiss Ernő eleméri kastélyában. A többi közt egy bronz utazóóra is. A könyvben az iratok alapján sok minden kiderül Kiss Ernő birtokáról, továbbá a leszármazottal kapcsolatos perek, a sorsuk, valamint az is, hogy Farkas Geiza dédunoka a vajdasági magyar kultúréletben milyen szerepet töltött be. Nagyon érdekes barátai voltak, ezért valamiképp ezek a barátok és ez a világ is bekapcsolódik a könyvbe, főleg az iratok kapcsán. A könyvnek a központja Becskerek, Szentmihály, Elemér. Még mindig nagyon sok átnézetlen irat van, ezért remélem, ha a sors is megengedi, folytatom ezt a sorozatot — mondta Várady Tibor, majd arról is beszámolt a közönségnek, hogy az újabb kötetének alapja egy tordai perirat.

A szerző a fülszövegben még ezt is jegyzi: „Közben egyre erősebb zsongást érzek. Az iratokból kiszabadult sorsok, események, viták, mosolyok, megrendülések, üldöztetések, menekülések, költözések, befejezések, folytatások, töprengések, tanácstalanságok most friss lendületet kapnak. És mielőtt tennék valamit, regénydarabokká alakulnak.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..