home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„A pénz, ha jól használják és jól fektetik be, mily csodákat mívelhet a világon”
Fehér Márta
2018.11.20.
LXXIII. évf. 46. szám
„A pénz, ha jól használják és jól fektetik be, mily csodákat mívelhet a világon”

Széchenyi Naplójából való az idézet, és azért kerestem elő, mert november 3-án ünnepeltük a magyar tudományt — azon a napon, amelyen 1825-ben Széchenyi István felajánlotta a birtokaiból származó egyévi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, s ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttét.

A közvélekedéssel ellentétben nálunk, Vajdaságban is jut pénz felsőoktatásra, tudományra, fejlesztésre, kutatásra. Például a nemzeti közösségek életét érintő projektumokra, továbbá épül az Újvidéki Tudományos-Technológiai Park (startup- és spinoffvállalatoknak kínálva kitörési lehetőséget), és ott van az újvidéki BioSens is, mely a mezőgazdaság területén alkot nagy dolgokat, és az egyetlen EU-n kívüli potenciális európai tudományos központ.


Dr. Halasi Szabolcs (Szalai Attila felvétele)
 

— A vajdasági kormány tagjaként a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkársághoz tartozik az Újvidéki Egyetem, a vajdasági szakfőiskolák és az egyetemista-központ a kollégiumokkal — sorolja dr. Halasi Szabolcs segédtitkár, amikor arra kérem, részletezze, milyen intézményekkel és mennyi pénzzel dolgozik Vajdaság a titkárság hatáskörébe tartozó két területen. — A titkárság felelőssége, hogy ezek az objektumok kellően fel legyenek szerelve, illetve megfelelő állapotban működjenek. Emellett támogatjuk a kutatásokat különféle tudományos projektumok keretében, melyek egész évben elérhetőek. Vannak új pályázataink, ilyen a nemzeti kisebbségek, közösségek tudományos tevékenységét támogató kiírás, a szakfőiskolák kutatótevékenysége, illetve a művészetek terén is jelentettünk meg pályázatokat, tavaly először. Az első nagyon fontos a mi kutatóink számára, hiszen korábban bármennyire igyekeztek is pályázni, nem igazán sikerült támogatást találniuk. Most azonban ha valaki, aki a felsőoktatásban dolgozik, szeretne tudományos munkával foglalkozni vajdasági szinten, és kutatása valamelyik nemzeti kisebbség, közösség életét érinti, akkor szinte biztosan pozitív elbírálásban részesül. A keretösszeg 2017-ben 4 millió dinár volt, az idén pedig 5 millióra növekedett. 2017-ben 40 százalékot fordítottunk magyar kutatásokra, 2018-ban 50-et. A titkárságunk költségvetése 670 millió dinár, ez egy kicsit kevesebb, mint tavaly volt, de ebből is sok projektumot meg tudtunk valósítani. Különféle programokat nyújtunk a hallgatóknak: 200-an mehetnek el nagyon kedvezményes áron síelni, utalványokat adunk, melyekkel eljárhatnak moziba, színházba, múzeumba vagy valamilyen sportaktivitásra, a mozgássérültek pedig a titkárság támogatásával a magyarkanizsai gyógyfürdőben töltődhetnek fel.

A titkárság 2 millió dinárig minden évben pályázatot hirdet intézmények felújítására — ebben az interjúban azonban csak a kapitális beruházásokat tekintjük át, melyek a későbbiekben hosszú távon meg fogják határozni a felsőoktatási és a tudományos teret Vajdaságban, sőt, Szerbiában is.

Saját épületet kap az Egyetemista Művelődési Központ, készül az Újvidéki Tudományos-technológiai Park, valamint a BioSens Intézet székháza, továbbá bővül és átalakul a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, illetve élhetőbbé, otthonosabbá válik a szabadkai kiserdei egyetemistaotthon — emeli ki a segédtitkár. 

 

Egyetemista Művelődési Központ

— Az egyetemista-központnak korábban nem volt saját épülete, a titkárságnak köszönhetően lesz, összesen 5000 négyzetméteren, három szinten, és egy új éttermet is kialakítanak benne. A hallgatók és az ott dolgozók olyan tartalmakkal (koncertekkel, előadásokkal, workshopokkal, közösségi programokkal, tárlatokkal, kiállításokkal, nyelvtanulási lehetőséggel) fogják megtölteni ezt a teret, amelyek színesíteni fogják a mindennapi életét, jobb életszínvonalat teremtve. Folyamatban van a terv- és a műszaki dokumentáció kidolgozása. A beruházás értéke hozzávetőlegesen 550 millió dinár, melyet 50-50%-ban támogat a szerbiai és a tartományi kormány.

 

Újvidéki Tudományos-technológiai Park

— Folytatódik a 2014-ben megkötött szerződésben vállaltak kivitelezése, 29 134 négyzetméteren az építkezési munkálatok elvégzése, ebből 10 000 négyzetméteren a Műszaki Tudományok Kara számára a végső munkálatok teljesítése. 2019-ben várhatóan 10 millió eurós befektetésre lesz szükség egy 16 000 négyzetméteres terület használatának lehetővé tételére, a 3600 négyzetméteres garázs befejezésére, emellett pedig 1,5 millió euróról kell gondoskodni a műszaki kar termeinek felszereléséhez, hogy a 2019/2020-as tanévben már ott indíthassák be az IT-szakokat. Fontos, hogy itt új munkahelyek létesülnek, kezdő vállalkozások, startupok, spinoffok (egyetemi vagy közfinanszírozású kutatóhely fejlesztési eredményeinek piaci hasznosítására létrehozott vállalkozások) kapnak lehetőséget arra, hogy itt bemutatkozzanak, ezáltal mielőbb piacra tudják dobni a termékeiket, szellemi tudásukat, ami azért jó, mert így a nagyobb vállalatok felfigyelhetek rájuk, és létrejöhet egy együttműködés. Ez mind az innovációra, a technológiai fejlesztésre, illetve az informatikai területre vonatkozik. Nagyon sok hallgatónk érdeklődik az IT-szektor iránt a műszaki karon, de hogy konkrétan céget fognak-e alapítani, az majd kiderül. A park helyiséget, infrastruktúrát ad — élni kell a lehetőséggel!

 

BioSens Intézet, Újvidék

— A tudományos intézet két sikeres terület, az információs technológia és a mezőgazdaság összefonódásával jött létre, küldetése a teljes mezőgazdasági termelés korszerűsítése. Az Európai Bizottság kezdeményezésére alakult meg, 2015-ben 200 intézet közül választották ki az Antares elnevezésű projektum megvalósítására, a tervek szerint a beruházásnak köszönhetően európai kutatóközponttá válik. Az általa kifejlesztett AgroSens elnevezésű mobiltelefonos alkalmazást és weboldalt minden gazda ingyenesen veheti igénybe, a platformon műholdas felvételek segítségével távolról is ellenőrizhetik termőföldjüket, szűrők alkalmazásával más adatokat is kaphatnak, nyomon követhetik például a növényeket ért megbetegedéseket és a hozamot. A 14 millió eurós beruházás célja a tudományos munkahelyteremtés (megközelítőleg 120 munkahely nyílik majd — ez nyilván a vajdasági magyar kutatóknak is újabb lehetőség lesz) és az IT-terület gyorsabb összekapcsolása a mezőgazdasággal. Építési engedélyük van (ez előfeltétele a nemzetközi közbeszerzés kiírásának az építkezési munkálatok elvégzésére), és a közbeszerzési dokumentumokat előkészítették a felszerelések beszerzésére, 1,2 millió euró értékben. Fontos, hogy a Biosens is úgy indult, hogy a Műszaki Tudományok Karából vált ki, spinoff-kezdeményezésként.

 


Kartali Róbert felvétele
 

Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

— 175 millió dinár értékű a beruházás, új amfiteátrum, vendégszobák, tantermek, tornaterem, könyvtár, átrium, tanárik, irodák épülnek, az áprilisban megkezdődött külső és belső felújítási munkálatok jól haladnak, 2019-ben fejeződnek majd be. A felújítás a magyar kormány, azaz a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg.

 

Szabadkai egyetemistaotthon

— Az oktatási és tudományos-technológiai fejlesztési minisztérium támogatja a sétaerdei Ivo Lola Ribar Kollégium felújítását az Európai Fejlesztési Banktól felvett hitelből, 1,2 millió euró értékben. A cél, hogy a hallgatók sokkal jobb körülmények között éljenek. A négyszemélyes szobákat két-három személyessé alakítják át, így 200-ról 128 helyre csökken ugyan a férőhelyek száma, azt azonban tudni kell, hogy a két szabadkai kollégiumban eddig szinte senkit sem utasítottak el, a pályázók majdnem 100 százaléka nyert felvételt vagy a sétaerdei, vagy a közgazdasági karnál levő épületbe — hangsúlyozza dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..