home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A példaértékű közösség ünnepe
Tóth Tibor
2022.09.07.
LXXVII. évf. 36. szám
A példaértékű közösség ünnepe

Vidám zeneszó, gyermekzsivaj és mosolygós, jókedvű helyiek fogadták mindazokat, akik a hétvégén ellátogattak a Gödör sportpályára, ahol immár 15. alkalommal tartották meg a kúlai magyarság legnépesebb rendezvényét, a Hagyományőrző Napot. Az eseményt számos közéleti és politikai személyiség — többek között dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, Sutus Áron, a VMMSZ elnöke, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Kudlik Zoltán, tartományi művelődési segédtitkár, Nagy Ottó, a Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese — tisztelte meg jelenlétével.

Az ünneplés még péntek este elkezdődött, amikor Kalocsa elismert orvosának, dr. Shawfar Adelnak az alkotásaiból nyílt kiállítás a városi galériában. Szombaton a kúlai városházán Damjan Miljanić és Valka Károly, a község polgármestere és alpolgármestere, valamint dr. Filvig Géza aláírták a Kúla és Kalocsa közötti testvértelepülési szerződés megerősítő okiratát, majd a küldöttség a sportpályára vonult, ahogy elkezdődött a gyermekek és az öregfiúk kispályás labdarúgótornája. Amíg a pályán pattogott a labda, addig 51 bogrács alá gyújtottak tüzet a szakácsok, és a lengedező szél csakhamar csábító illatokat repített tova. A helybeli Hugyik Ervin és vidám társasága tizenharmadik alkalommal vesz részt a birkapörköltfőző versenyen, mely 2004-ben a Népkör MMK udvarán négy bográccsal indult útjára.

— Többször voltunk elsők, másodikak és harmadikak is. A pörköltbe víz, só, paprika és bors kerül, semmi különlegeset nem teszünk bele. A hagyományőrző napnak fontos szerepe van a kúlai magyarság életében, hiszen ilyenkor mindannyian összegyűlünk, barátkozunk, társalgunk — mondta.


A magyar osztályba induló kiselsősök

Goga Zsoltot, a Népkör MMK elnökét nem volt egyszerű utolérni, hiszen egész délután szervezett, rohangált, több szálat tartott a kezében annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen haladjon.

— Nagy örömünkre rendezvényünk iránt ilyen nagy érdeklődés nyilvánul meg, hiszen az esti vacsora alkalmával a sátrak alatt mintegy 600 főt tudunk leültetni. A környező és távolabbi településekről érkezett főzőcsapatok mellett kalocsai, kiskőrösi, valamint bosznia-hercegovinai és horvátországi szakácsok is készítik az ízletes étket. A kúlai magyarság szempontjából ez az esemény összetartó erő, megmutatjuk, hogy vagyunk, létezünk, és egy ekkora fesztivált mi, magyarok képesek vagyunk megszervezni — mondta Goga Zsolt, hozzátéve, hogy a kúlai magyarság létszáma mintegy 2200 főre tehető.

A kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes népes csapattal képviseltette magát az eseményen. A bográcsot 20-an ülték körül. Lengyel János, a táncegyüttes tagja és főszakácsa elmondta, a pörkölt különlegessége a kalocsai paprikában rejlik, hiszen ettől az étel egyedi ízt kap, amit reményei szerint a zsűri is díjaz majd.


A főzőversenyen 51 csapat vett részt 

Valka Károly alpolgármester, a VMSZ körzeti szervezetének elnöke, a Népkör MMK alelnöke elégedettséggel tekintett körbe, hiszen a rendezvény évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz.

— A kúlai magyarság magáénak érzi ezt az eseményt, melyen bemutatjuk kultúránkat, hagyományainkat, és mindannyian jól érezzük magunkat — hangsúlyozta, majd kérdésünkre kitért a hamarosan induló magyar nyelvű napközire is. — Kúlán magyar nyelvű napközi még sosem működött. A Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően ez az álmunk is valóra válik. A napközibe 8-10 két—négy éves gyermek fog járni, akinek a szülei dolgoznak, és nem tudják kire hagyni a kicsiket. Már ebben a korban elkezdjük a közösségépítést, melyet az óvodában, az iskolában, a Népkörben folytatunk. A napközi megnyitása nagy jelentőséggel bír a közösség megtartása szempontjából, illetve azért is, mert ezáltal is segítünk a szülőknek. A kisgyermekeknek először anyanyelvüket kell elsajátítaniuk, nekünk, szórványban élő magyaroknak pedig a fiatalok itthon tartása a legfőbb feladatunk.

Kúlán július közepén szabadtéri medence nyílt, mely kedvező időjárás esetén továbbra is várja látogatóit. Az alpolgármester kiemelte, a településnek már nagy szüksége volt a három (olimpiai, gyermek- és egy 150 centiméter mély) medencéből álló együttesre, melyben már a működés első heteiben úszóiskolát szerveztek, és mintegy háromszáz gyermek tanult meg úszni. A távlati tervek közé fedett medence és sportcsarnok létesítése tartozik.


A kalocsai vendégek

A délután folyamán a gyerekek számára különböző ügyességi vetélkedőket (zsákban futás, íjászat, akadályverseny) és kézműves-foglalkozásokat szerveztek, a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület pedig nagy érdeklődésnek örvendő bemutatót tartott. A művelődési műsorban elsőként Damjan Miljanić polgármester és Valka Károly alpolgármester köszöntötte a szép számú közönséget, majd Sutus Áron, a VMMSZ elnöke szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte, a kúlai magyar közösség nemcsak Bácskában és Vajdaságban példaértékű, hanem az egész Kárpát-medencében is.

— Példaértékű a helyi magyarság tettrekészsége, hagyományőrzése, bátorsága. E közösség érdekérvényesítő erejének köszönhetően hamarosan magyar nyelvű napközi indul a településen. Kúlán a magyar általános iskolai oktatásnak jövője és nagyon erős bástyája van.

Dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere rövid beszédében a két település között tizenkét éve fennálló testvértelepülési kapcsolatra tért ki, mely nem csak a művelődés és a sport terén fejti ki hatását, hiszen a két város már több alkalommal különböző pályázatokon is sikerrel szerepelt. A színvonalas művelődési műsorban a Népkör MMK Aprócskák, Ibolya, Százszorszép és Napraforgó néptánccsoportjai, a Szerbia ME, a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes, valamint a Népkör MMK koreográfusai, Szakács Tamás és Szakál Nikolett léptek közönség elé. A VMSZ Női Fórumának kúlai szervezete a Kúlán iskolába induló nyolc magyar elsősnek ajándékcsomaggal kedveskedett, melyet Laczkó Jutt Laura elnök adott át az újdonsült kisiskolásoknak. Az esemény, melyet minividámpark és kirakodóvásár is gazdagított, zenés mulatsággal ért véget.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..