home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A paulinisták a tartományi kormány vendégei voltak
Agárdi Brigitta
2021.10.01.
LXXVI. évf. 39. szám
A paulinisták a tartományi kormány vendégei voltak

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai kétnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt a tartományi kormány jóvoltából Újvidéken és Belgrádban. Az út Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének a közreműködésével valósult meg.

Az utazás első állomása a Tartományi Képviselőház épülete volt. Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság képviselői és munkatársai látták vendégül a gimnázium csoportját. A titkárság munkatársai körbevezették őket a képviselőház termeiben, így a diákok és tanáraik a többi közt betekinthettek az ülésterembe, a Tartományi Képviselőház elnökének kabinetjébe és a fogadóterembe is. Emellett az épület történetéről is többet megtudhattak.

Ezután a Paulinum diákjai és tanárai Olajos Anna idegenvezető kalauzolásával barangolták be a kirándulás helyszíneit. A Tartományi Képviselőházban tett látogatás után a csoport tagjai körbejárták Újvidék központját. Előbb a Mária Neve-templomot nézték meg, majd a Szent György ortodox templomba is betértek. Ezután megtekintették a Vajdasági Múzeum állandó kiállítását. A Vajdaság Erdei Közvállalat kátyi éttermében, a természetben elköltött ebéd után a tanulók és a tanárok a péterváradi erődöt is megtekintették.

A tanulmányi kirándulás második napján a diákok és tanáraik elsőként a karlócai békekápolnában tettek látogatást. A továbbiakban két, Tarcal-hegységben található kolostor szerepelt a programban. Az egyik a Krušedol, a másik pedig a Grgeteg kolostor volt. Az előbbi szerzetesek és apácák által lakott, az utóbbiban pedig csak apácák élnek. Érdekességként megemlíthető, hogy Krušedol kolostor templomában nyugszik Arsenije Čarnojević pátriárka és I. Milan király is. A Grgeteg kolostor apácái a templomban tett látogatás után frissítővel és édességgel kedveskedtek a csoportnak.

A tanulmányút következő állomása Belgrád volt. Az óváros szívében elköltött ebéd után a Paulinum diákjai és tanárai az idegenvezető kalauzolásával körbejárták a nándorfehérvári várat. A történelmi időutazás és a séta után a kirándulás utolsó helyszíne, a zimonyi vár következett. A várban tett látogatás végeztével a gimnázium tanulói és tanárai élményekkel, tudással gazdagodva tértek vissza Szabadkára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..