home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A pártigazgatók és a veszteségek
BRENNER János
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám

A jelenlegi hatalmi koalíció minden pártja egységesen, egybehangzóan és a lehető leghangosabban azt ígérte, hogy első cselekedetei között lesz az állami szolgáltatóvállalatok helyzetének rendezése.

Ami azzal járt volna, hogy a vezető tisztviselők csak nyilvános pályázat útján nyerhetik el posztjukat, s csak abban az esetben, ha munkájukkal már bizonyították, hogy szakemberei az adott területeknek, és a lehető legjobb eredményeket tették le a közösség asztalára. Az is elhangzott ugyanakkor, hogy szélnek eresztik az igazgatóbizottságokat, mivel azok mindeddig arra szolgáltak csupán, hogy a legtöbb „érdem”-et szerzett pártkáder a lehető legkisebb munkával a lehető legnagyobb fizetést vágja zsebre — mivel a kritériumok között nem szerepelt, hogy érteniük kell ahhoz, amiben szerepet vállaltak. Az igazgatótanácsok helyére pedig csak a legszükségesebb létszámú ellenőrzőbizottságokat szándékoztak állítani, olyan szakemberekkel, akik otthonosan mozognak a gazdaság és a pénzügyek területén is. A jelek szerint az is propaganda volt, hogy egyrészt megszüntetnek olyan vállalatokat, igazgatóságokat, amelyek nagyjából egyforma feladatokat végeznek, s mindenütt a lehető legnagyobb leépítésekre kerül sor.
A gyakorlatban aztán az vált a legszembetűnőbbé, hogy ha valamely igazgatóság vagy vállalat élén a hatalmi koalícióhoz tartozó pártok valamelyikének maradt nagyérdemű tagja, az a helyén maradhatott, aki viszont az ellenzék táborába tartozott, az hamarosan útilaput kapott. Egyetlen esetben sem történt meg, hogy a csere az ígért pályáztatás eredményeként jött volna létre — az esetek többségében talán meg sem kérdezték a „káderek”-et, hogy értenek-e ahhoz, amiben vezető szerepet vállalnak.
S akkor következhetnek a tények! Szerbiának több mint 1300 nagy közvállalata, igazgatósága, bizottsága stb. van, ezek évente 800 millió euró támogatást kapnak az államtól — ennek ellenében ők ugyancsak évente egymilliárd eurónyi veszteséget halmoznak fel. Habár állami szervezetekről van szó, nem államtitok, hogy fizetési listájukon 280 000 név szerepel. Szándékosan nem használtam ez esetben a „dolgozó” szót... A rendszert és a névsort az előbbitől örökölte meg a rezsim, s még nem kezdhette meg az átszervezést, a tisztogatást — és további 148 emberrel gyarapította a listát. A hatalmi szervek átláthatóságát folyamatosan ellenőrző civilszervezetünk könnyen állapíthatta meg, hogy ezek egyike se ért ahhoz a munkához, amelyet a kormány „kiosztott” neki — tehát szó sem lehetett az annyira ígért pályáztatásról s ennek ellenőrzéséről.
Érdemes kiragadni a sokból egy-két példát. Szerbia áramelosztójának igazgatója, Aleksandar Obradović havonta 220 000, a tíztagú igazgatóbizottság elnöke, Aca Marković pedig 198 000 dinárt kap, a dolgozók létszáma 30 000 fő, vesztesége 40 milliárd dinár. Milan Krkobabić postavezér havonta 220 700 dinárt vág zsebre, Meho Omerović, a nyolctagú igazgatóbizottság elnöke szerényebb jövedelemhez jut a maga 50 000 dinárjával, a 15 000 dolgozó nem termelt veszteséget — igazi csoda lenne, ha a kiváltságos cég nyereség helyett veszteséget hozna az államnak. Hogy egyiknek sincs olyan képzettsége és tapasztalata, amilyen szabály szerint kellene — az más lapra tartozik. És még két adat: Toplica Spasojević, az ITM csoportosulás alapítója, néhány év alatt nemzetközi magasságba repítette vállalatát, tehát joggal állíthatja, hogy az országban 8242 olyan igazgató van, aki keveset ért a szakmájához. Katarina Đulić, a közgazdasági, pénzügyi és közigazgatási kar igazgatója, némi malíciával mondja: a pártok fönnmaradásuk és pénzalapjuk megőrzése érdekében kénytelenek kifizetni a fentebb veszteségként kimutatott „bér”-t.
Minden más bajunkkal megtetézve ez vitt bennünket a tönk szélére.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..