home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A párkapcsolatról lányoknak, fiúknak
Kónya-Kovács Otília
2023.11.08.
LXXVIII. évf. 45. szám
A párkapcsolatról lányoknak, fiúknak

A nagybecskereki Szathmáry Karolina Kollégiumban időnként nagyon érdekes programokat szerveznek annak érdekében, hogy a fiatalok előtt új „kapukat” nyissanak meg, illetve olyan ismeretekre tegyenek szert, amelyek az életük során hasznosak lehetnek.

A legutóbbi alkalomra, amikor a párkapcsolat volt a téma, nemcsak a bent lakó lányokat, hanem a muzslyai Emmausz Kollégium fiú növendékeit is meghívták. Koncz Györgyi Julianna nővér, az egyik nevelőtanár elmondta, már korábban megfogalmazódott az igény, hogy szervezzenek a lányoknak egy olyan hétvégét, amelyen a nőiségükkel, illetve a párkapcsolattal foglalkoznak.

— Találtunk támogatási lehetőséget, egy pályázatot, melyet a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága, illetve a Bethlen Gábor Alap jóvoltából meg is nyertünk. Egy hétvégét szerettünk volna erre fordítani, előadásokkal és sportolási lehetőségekkel, de rajtunk kívül álló okok miatt nem valósulhatott meg. Így ez a program átkerült erre a félévre. Egyébként a lányok már részt vehettek egy előadáson, melyen nőgyógyász volt a vendég. Összeírták a kérdéseiket, melyekre választ is kaptak. Most két olyan alkalom volt, a fiúkollégium lakóival együtt, amikor a párkapcsolat került előtérbe. A házigazda szerepét egy házaspár, Kovács Csaba református lelkész és felesége, Kovács Hargita vállalta. Szívesen tettek eleget a kérésünknek, hogy tudásukkal és tapasztalataikkal gazdagítsák a mi fiataljainkat.  

A bent lakó lányok mindig nagy örömmel fogadják a nekik szánt programokat. Ezt megerősítette a szajáni Szabó Laura végzős diáklány is.

— Nagyon fontos ez az előadás, mert egy kicsit útmutató, egy kicsit segítség abban, hogyan tudnának jobban érvényesülni egy párkapcsolatban vagy akár a barátságokban. Nagyon megtetszett, amikor a vendégek azt mondták, ha egyedül nem vagyunk boldogok, akkor nem lehetünk boldogok kapcsolatban sem. Vagyis ne várjuk el a kapcsolattól, hogy majd az boldoggá tesz bennünket, ami szerintem így is van. Elég furcsa időszak ez, amikor a fiatalok nem igazán tudnak ismerkedni, mintha hiányozna az életükből egy olyan forrás, amely segítené őket a különféle útvesztőkben való eligazodásban.

— Nagyon sokat fontolgattuk, hogy mivel is készüljünk a diákoknak. Az első találkozáskor arról beszéltünk, hogy milyen a szegényes, hiányos párkapcsolat, most pedig azt szeretnénk fejtegetni, milyen egy igazi vagy ideális párkapcsolat. Igen, nehéz szólni a fiatalokhoz ebben a világban, amikor talán a párkapcsolat vagy az elköteleződés nem is célja az együttlétnek, hanem egy folytonos randizásban szeretnének élni. Református, szolgáló személyként, lelkészként nem tudtunk máshoz nyúlni, mint a Szentíráshoz és Istenhez, és úgy gondoljuk, hogy csakis az a helyes út, amelyen a legboldogabbak lehetünk, amelyet Isten látott elő számunkra. Úgyhogy a Biblia alapján és a mi Istenünk szempontjából fogjuk megközelíteni a párkapcsolatot és a jövendőbeli házasságot, az elköteleződést, az egymás iránti viszonyt — mondta Kovács Csaba református lelkész.

Kovács Hargita hozzáfűzte, az első alkalommal az önismeretre is nagy hangsúlyt helyeztek, és próbálták kiemelni, mennyire fontos, hogy két boldog fél léphet egy boldog párkapcsolatba.

— Egy kis önismereti tesztet is csináltunk velük, hogy ráébredjenek, önmagukkal is kell foglalkozniuk ahhoz, hogy egy párkapcsolatban boldogok lehessenek, fel tudják tárni magukat, és megismerhessék a másikat. A következő előadásunknak négy alappillére lesz, melyet a Szentírás és az Istennel való kapcsolatunk alapján fogalmaztunk meg. Egy egészséges párkapcsolatban nagyon fontos a hűség, a bensőséges ismeret, az önfeláldozó szeretet és az ünneplés is. Ezt próbáljuk gyakorlatiasabban is megközelíteni, nem csak elméleti szinten.

A párkapcsolatról szóló előadást csoportos beszélgetések követték, melyek során a fiatalok is kifejthették meglátásaikat és megfogalmazhatták kérdéseiket.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..