home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A paksi Bottyánsánc
Tóth Lívia
2022.09.09.
LXXVII. évf. 36. szám
A paksi Bottyánsánc

Szeptember 8-án a Paksi Városi Múzeum Bottyánsánc az évszázadok forgatagában című régészeti kiállításának ünnepélyes megnyitójával megkezdődött Zentán a városnapi programsorozat, mellyel egyúttal a zentai csata 325. évfordulóját is ünneplik.

A Zentai Városi Múzeumban megjelenteket Pejin Attila, az intézmény vezetője köszöntötte, és megköszönte Paks testvértelepülésnek, hogy ilyen sokoldalúan megrendezett, szakszerű és látványos kiállítást hozott Zentára.

Szántó Zoltán, Paks város alpolgármestere elmondta, a tavaly aláírt testvértelepülési megállapodás új lehetőségeket nyitott meg, a két város közötti együttműködés tartalmassá vált. Ennek egyik állomása egymás történelmének, településtörténetének a megismerése, amit ez a kiállítás is szolgál. Beszámolt az 1993-ban alapított Paksi Városi Múzeum munkájáról és a Zentára hozott tárlathoz kapcsolódó történelmi eseményekről.

A Paks városához tartozó Dunakömlőd közelében egy löszplató magasodik, melyet a népnyelv Bottyánsáncnak nevez. A Sánc-hegyen az emberi megtelepedés kezdete a bronzkorra nyúlik vissza, később, a római korban katonai tábor állt itt, majd a XVIII. században, a Rákóczi-szabadságharc alatt egy rövid ideig használt palánkvárat (Bottyánvár) emeltek a kurucok. A későbbi évszázadokban szántóföldek és szőlők vették birtokba a domb területét egészen az ásatások megindulásáig és végül a romkert létrejöttéig.

Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere is reményét fejezte ki, hogy Pakssal a jövőben a zentai civil szervezetek, intézmények is együttműködést valósítanak meg, és a két település lakosai jobban megismerik egymást.

A kiállítást dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója nyitotta meg, kiemelve, az intézmény életében először fordult elő, hogy vendégkiállítást készítenek, melyet nemcsak egy másik városban, hanem egy másik országban is mutatnak be.

— A választásunk azért esett a Bottyánsáncra, mert ennek a története kerek egészet alkot, van kezdete és vége, az utóbbi a romkert létrejötte, és keresztmetszetet nyújt a vidék történelméből. Ugyanakkor gazdag leletanyaggal is rendelkezünk a sok-sok ásatásnak köszönhetően — hallottuk az igazgató asszonytól, aki arra is kitért, hogy az összeállítás miként kötődik Zentához, illetve a zentai csatához. Vak Bottyán generális ugyanis Savoyai Jenő hadseregében szolgált, majd a Rákóczi-szabadságharcban is részt vett. 


Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna

Elhangzott, a kiállítást igyekeztek korszerűvé tenni, ezért készítették a leporellókat, de van interaktív része is, és a gyerekekre is gondoltak.

A Bottyánsánc az évszázadok forgatagában című kiállítás szeptember 28-áig tekinthető meg a Zentai Városi Múzeumban.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..