home 2023. június 04., Bulcsú napja
A nyenyerétől Neti Sanyiig
Csermák Zoltán
2017.08.10.
LXXII. évf. 32. szám
A nyenyerétől Neti Sanyiig

Népzenei különlegességek a Bartókon


Fodor Sámuel (Fotó: Sándor Katalin)

Augusztus harmadik hetében igazi zenei csemegéket kínál a Bartók rádió délben sugárzott népzenei sorozata. Ősi hangszerek, átiratok szerepelnek a palettán, s a hallgatóság megismerheti Rajeczky Benjamin és Fodor Sámuel életútját is.

 Bartók rádió minden délután népzenei válogatással jelentkezik. Hétfőn a fiataloknak készül a műsor, kedden távoli népekhez látogat, csütörtökön a világzene kedvelői hallhatnak feldolgozásokat. A szerdai, pénteki és szombati adásokban magyar muzsika szól a Kárpát-medencéből.

A tekerő, más néven nyenyere, a középkorban Európa-szerte népszerű hangszer volt, nálunk népi hangszerként a Dél-Alföldön egészen a XX. század végéig fennmaradt. A parasztok által használt tekerő magában, valamint esz-klarinéttal együtt szolgáltatta a padkaporos bálokhoz a muzsikát. Ezt a hagyományt őrzi a Magyar Tekerőzenekar (augusztus 16., 12.05)

Kétségtelen, hogy a gitár a világ legnépszerűbb hangszerei közé tartozik, a klasszikus zene mellett, a könnyűzene különböző műfajaiban, a népzenében és a feldolgozott népzenében egyaránt gyakran szerepel. Ezúttal olyan muzsikusok felvételei kerülnek a korongra, akik eredetileg más hangszerre íródott népzenei dallamokat játszanak gitáron. A műsor többek között görög, magyar, szenegáli zenei példákat mutat be (augusztus 17., 12.05).


Rajeczky Benjámin (Fotó: Fényes Tamás)

Sokan ismerik Rajeczky Benjamin nevét, van, aki a nemzetközi hírű gregoriánkutató és egyházzenész, mások a népzenetudós, sokan a kiváló pedagógus életpályáját ismerik, s van, aki papi hivatását tisztelte. Idehaza generációk nőttek fel az 1969-től három részletben kiadott, 4-4 lemezes autentikus népzenei hanglemezkiadványain. 1985 februárjában – Sebő Ferenc, magnóval a kézben - hosszú interjút készített vele. A sorozat befejező részében főleg gregorián kutatásairól, a Kodály vezette Népzenekutató Csoportról, valamint a pásztói plébánián végzett munkáiról beszél (augusztus 18., 12.05).

Fodor Sámuel „Neti Sanyi” kalotaszegi prímás a táncházmozgalom egyik legfontosabb alakja. Nemcsak kiváló hegedűs volt, de magával ragadó előadóként és elsőrangú tanítómesterként is tisztelték. Páratlan tudását nem iskolában tanulta, mindez a családi hagyományból, egyéni tehetségéből, emberségéből és egyedülálló életbölcsességéből fakadt (augusztus 19., 12.05).


Az adás az interneten, a http://www.mediaklikk.hu/bartok/ oldalon érhető el.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..