home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A nyár slágere: láthatatlan smink
Szakáll Laura
2022.08.02.
LXXVII. évf. 30. szám
A nyár slágere: láthatatlan smink

A forró napok beköszöntével az arcbőr gondosabb ápolást igényel. A kozmetikusok nem győzik hangsúlyozni a fényvédelem fontosságát, és arra is ügyelnünk kell, mennyi sminket viselünk. Ilyenkor ajánlatos elkerülni a maszkszerű alapozást, a rétegekben felvitt bronzosítót, pirosítót és más dekorkozmetikumot.

Nyáron bőven elegendő egy színezett hidratáló, BB- vagy CC-krém, viszont az erős szemhéjfesték, füstös árnyékolás nem a legjobb választás, hiszen a hőségben könnyen leolvadhat rólunk a festék. Az apró ráncokba is behúzódhat, eltömítve a pórusokat, s ilyenkor az arcbőr nem tud lélegezni, ami további gondokat okozhat.

Baranyi Eleonóra szabadkai kozmetikus-esztétikus, természetgyógyász szerint ilyenkor a no-makeup makeup, azaz a láthatatlan smink a legjobb választás, melyhez nincs is másra szükségünk, csak egy minőségi színezett hidratálókrémre, áttetsző kőpúderre, szempillaspirálra, egy leheletnyi bronzosítóra és egy könnyed nude, vagyis az ajkak színéhez hasonló szájfényre, mely fényvédőt is tartalmaz. Az erőteljesebb színeket, az intenzívebb textúrájú matt rúzsokat az esti vagy az alkalmi sminkhez érdemes tartogatni.

— Az évszakok változásával a bőrünk igényei is változnak. Nyáron erős az UV-sugárzás, ezért a fényvédelem és a hidratálás a legfontosabb. Igaz, erre télen is szükség van, de nyáron intenzívebben kell rá figyelni. A nyári sminkelés szabályai nem szigorúak, itt csak tanácsot lehet adni, hogy hogyan lehet egy kicsit jobban megvédeni a bőrünket. Az alapos hidratálás nagyon fontos, nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is. A megfelelő folyadékbevitel ellenállóbbá teszi a bőrt a baktériumokkal és a leégéssel szemben. A smink is tartósabb lesz, ha a folyadékbevitel megfelelő. A sminkelés előtti alapos tisztítás minden évszakban fontos, de ilyenkor különösen. Nem elegendő csak micellás vizet használni, tonizálni is kell, mert a tonik a bőr egészségét is megőrzi, valamint visszaállítja a pH-értékét, amitől üdébb lesz. Az UV-védelem is rendkívül fontos, azoknak is, akik nem sminkelnek.

* Milyen a legideálisabb nyári nappali smink?

— Ha nyári hétköznapi vagy akár egy strandbiztos sminkről beszélünk, semmiképp sem ajánlanám, hogy rétegezést, betonozást érjünk el az alapozóval. Ilyenkor negyed órával a tisztítás után fel lehet vinni a BB- vagy a CC-krémet, melyből minőségi növényi kivonatokat, vitaminokat tartalmazó terméket ajánlott választani, 30-as fényvédő faktorral. Ezután jöhet a tartósítás, ezt áttetsző kőpúderrel vagy fixálósprével is megtehetjük. Ha viszont könnyed színezett krémet használunk, akkor nem ajánlom, hogy a hölgyek tartósítsák. Mivel az ajkak UV-védelme is ugyanolyan fontos, mint a bőré, a rúzs alatt legyen fényvédő, vagy maga a szájfény, esetleg más ajaktermék tartalmazzon szűrőt. Megjelentek a neonszínek, a különböző árnyalatok. Én azt ajánlom a hölgyeknek, hogy maradjunk a visszafogottabb változatoknál. Egy leheletnyi mennyiséget ajánlott használni, hogy megőrizzük a bőr üdeségét. Kőbe vésett szabály nincs. A maszkhatás az egészség megőrzése érdekében is kerülendő. A kevesebb több — én ezt vallom.

* Esti smink esetén már előkerülhetnek az intenzívebb árnyalatú, teltebb rúzsok?

— Igen, az esti smink egészen más. Nappalra a természetesebb színek, a nedves ajkak ajánlottak, de este már előkerülhetnek a krémes állagú, telt színű rúzsok. Arra kell figyelni, hogy a személyiségünkhöz, a bőrtípusunkhoz és persze az alkalomhoz illeszkedjen a smink. Este lehet erőteljesebb, habár a forró nyári estéken sem javaslom a sok festéket, inkább a vastagabb ajakceruzákat, ajakfilceket. A füstös szemeket sem ajánlom, mert a festék bemegy a pórusokba, ráncokba, és öregít. Ha klimaxos a hölgy, vagy nagyon izzad, zsíros a bőre, akkor a T vonalon csorgás lesz, az izzadság átüt a sminken, összefolyik, és nem lesz előnyös. Nyáron nem alkalmazunk fekete színeket a szemkörnyékre, inkább a lágyabb színeket keverjük, a földszíneket rózsaszínnel, bronzzal, gyöngyházfénnyel, és akkor elhárítottuk annak veszélyét, hogy szétfolyik. Az alkalmi sminkek esetében már primert is használunk, ez az alapozó alapja. Ebben az esetben a sminknek tartósnak kell lennie, de itt is a bőrtípusnak megfelelőt kell választani.

* Hogyan lehet tartóssá tenni az alkalmi sminket a hőségben?

— Vannak olyan minőségi termékek, amelyek a bőrtípusnak megfelelőek, ezt a jó sminkesek tudják. A primer az alap, utána következik a rétegezés, de nyáron kerülendő, hogy felvigyük azokat a rétegeket, amelyeket egyébként szoktunk alkalmazni az alkalmi sminkeknél. A bőrhibákra vagy a szem alatti karikákra kénytelenek vagyunk korrektort használni. Az alkalmi sminkeknél az erőteljesebb fedőképességű alapozók a megfelelőek. Ezt a réteget kőpúderrel fixáljuk, de a tetejére még mehet professzionális fixálóspré. Ezzel annyira tartósíthatom a sminket, hogy 24 óráig nem mozdul el. Figyelem a kliens bőrtípusát, ezért kell a sminkesnek kozmetikusnak is lennie, hogy a bőrhöz megfelelő termékeket válasszon. Odahaza mi mit tehetünk? Ha természetgyógyász-szemszögből nézem, akkor vannak kozmetikai papírok, melyekkel le tudom itatni a felesleget a bőrről, ha pedig sminkesként, akkor fixálókkal permetezem az arcot, akár többször is átfújva. Ezek azonban nem a mindennapi használatra valók.

* Melyek a nyár divatszínei a rúzsok terén?

— Maradtak a nude, a visszafogottabb, barnás árnyalatok. Elmehetünk minimálisan a rózsaszín irányába, de a vörös ajkak nem jöttek vissza a divatba, pedig a vörös rúzs fekete ruhával mindig közkedvelt volt. Ezen a nyáron minden a visszafogottságról szól. Az élénkebb neonárnyalatokat inkább a körmökön alkalmazzák. A sminkelésben vannak trükkök, az ajkakat például kontúrozással tudjuk megnagyobbítani. A fiatalok továbbra is nagyon kedvelik a matt változatokat, de ezeket inkább estére ajánlom, hangsúlyosabb, teltebb formában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..