home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A nő
SÁRCSEVITY Bea
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
A nő

A nők feladata az ókortól egészen a 19. századig a háztáji rutinfeladatok és a mezőgazdasági munkák elvégzése volt. Az ipari forradalom magával hozta a városiasodást és a társadalmi struktúrák átalakulását. A nők kiléptek „otthonőrző” szerepükből, felvették a harcot a férfiakkal a tanulásban, a szakmai felkészültségben, a munkaerőpiacon és a közéletben is, ez azonban magával hozta a gyermekvállalási kedv csökkenését.

Megváltoztak a nemi szerepekkel kapcsolatos társadalmi elvárások. Manapság a nőkre kettős feladat hárul: egyrészt helyt kell állniuk a férfiak uralta munkaerőpiacon, másrészt gyermeket kell szülniük és felnevelniük. Persze semmi sem kötelező!

A mai modern nő tudatosan vagy tudattalanul eme ördögi kör rabja, és ez folyamatosan belső konfliktusokat okoz neki, hiszen szüntelenül választania kell a munka és a család között. Fontos, hogy a népesedéspolitika, a családpolitika, a foglalkoztatáspolitika, de a magánember is a rendelkezésére álló összes eszközzel támogassa és lehetőséget teremtsen a nő számára.

Társadalmi érdek, hogy a nő mindkét belső igénye kielégülhessen. Nem a nők elférfiasítása és nem a férfiak elnőiesítése a cél, hanem a társadalmi szerepek összehangolása, valamint az esélyegyenlőség megteremtése. Az elöregedő európai társadalmakban a jelenleginél is több gyermeket kellene vállalniuk a nőknek, egyúttal pedig a munkaerőpiacon is nagyobb arányban kellene részt venniük. Az nem kétséges, hogy a társadalomnak mekkora szüksége van a nőre, ám az sem mindegy, hogy ezt ő maga hogyan éli meg. Ha egy mai nő gyermeket vállal, az addigi stabil élethelyzetéből kibillenve egy stresszel, félelmekkel teli világba kerül, ahol meg kell küzdenie az anyasággal járó pluszteendőkkel, a munkahely lehetséges elvesztésének aggodalmával, a karrierépítés felfüggesztésének, a szakmai és kapcsolati tőkéje leépítésének és a család anyagi helyzete hanyatlásának terhével. Jelentős erőfeszítésbe kerül a gyermekvállalás és a munkahelyi előrelépés összeegyeztetése, ez aztán a gyermekvállalási döntést is nagymértékben befolyásolja.

Nem a családcentrikus gondolkodás veszett el társadalmunk emberéből, hanem a gyermekvállalás félelme növekedett, amit orvosolni kell. Kulcskérdés a kismamák munkahelyi biztonságának garantálása, az otthoni munka és a részmunkaidős foglalkoztatás bővítése, így az anyáknak nem kellene hosszú időre elszakadniuk a gyermektől és a munkától sem. A családbarát munkahelyek megteremtése nemcsak a családnak és a kismamának fontos, hanem a munkaadóknak is, hiszen a megbízható munkaerő megtartásához az anyaság megbecsülése is elengedhetetlen. A vállalatok növelhetik a család stabilitását, és a kiegyensúlyozott családok gazdasági előnyt is jelentenek.

Nemcsak családcentrikus elvet, hanem konzervatív családi modellt is képviselünk, amely még inkább csökkenti a nő gyermekvállalási kedvét, hiszen a gyermekneveléssel járó gondok legtöbb esetben leginkább az anyát terhelik, ennek következtében nemcsak őbenne, hanem az egész családban növekszik a feszültség. Az anyasággal járó nehézségek egy része megoldható a családon belüli teendők elosztásával.

Az MNT által kidolgozott népesedési akcióterv megfelelő alapokkal szolgálhat a házasság, az anyaság és a család értékeinek a megőrzéséhez, de fontos az össznépi összefogás is, hiszen apaként, nagyszülőként, munkaadóként, rokonokként és családtagonként MI mind segíthetünk a NŐ-nek!

SÁRCSEVITY Bea
okl. szociálpolitikus mesterfokozaton

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..