home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A népzenei tanszak rendhagyó nyílt órája
Tóth Imre
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
A népzenei tanszak rendhagyó nyílt órája

A szabadkai Zeneiskolában működő tanszakok félévente tartanak nyitott órákat, ahol közönség előtt, hangverseny keretében mutatják be a tanultakat. A népzenei tanszak a közelmúltban ezt nem mindennapi módon tette: a diákok népviseletbe öltöztek és színpadi elemekkel gazdagították a zenei produkciót.

A rendezvény azért is számít rendhagyónak, mert az ott előadott műsorszámokat ezúttal egy konkrét témához, a téli ünnepkörhöz kötötték. Az adventtól a farsangig, sőt egészen a nagyböjtig terjedő időszakhoz kapcsolódó szertartás- és szokásdalok hangoztak el magyarul és szerbül.

Az általános tantárgyak mellett a diákok a következő szaktantárgyakat tanulják: népi ének vagy népi hangszer, népzene, néprajz és néptánc. Ezeket három tanárnő oktatja: Kanalas Zsófia magyarul, Tamara Štricki szerbül, Móra Meznerics Szibilla pedig mindkét nyelven.

Ezen a szakon tanult valamikor Csizmadia Anna is, a Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsor győztese is. Utánpótlásból sincs hiány. A Zeneiskola népzenei tanszakán jelenleg is két kiemelkedő tehetség végzi középfokú tanulmányait: Brindza Beatrix és Török Noémi már több versenyen és szemlén is bizonyított. Legutóbb például Noémi az országos néptánc minősítőn a Népkör MMK kisegítőjeként énekelt, a magyarországi tagokból álló zsűri őt külön dicséretben részesítette. Az elsős középiskolások között is vannak ígéretes tehetségek. Ők a Dalkötő kórusban már felléptek korábban is, de szólistaként ezen a nyílt órán mutatkoztak be először a közönségnek. „A legnagyobb örömet pont ők szerezték. Lepár Krisztina például színpadi megjelenés és az intonáció szempontjából is megmutatta, hogy nagyon stabil” — mondta Kanalas Zsófia tanárnő.               

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..