home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A néptánc ünnepén
Koncz Erzsébet
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
A néptánc ünnepén

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tizenhetedik alkalommal szervezte meg a Kőketáncot, az általános iskolások énekes népi játék- és néptáncvetélkedőjét. A jelentkezők kortól függően énekes népi gyermekjátékokban, néptáncban, szólótáncban, népszokásokban mérhették össze ügyességüket, tudásukat.

Szabó Gabriella, a Kőketánc főszervezője elmondta: az idén 32 településről mintegy 1500 gyermek érkezett Óbecsére, és összesen 62 produkciót mutattak be. A Barbócz Sándor gyulai népzenész, Majorosi Tímea békéscsabai néptáncpedagógus és Farkas Tamás békéscsabai örökös aranysarkantyús néptáncos alkotta zsűri szerint a részvevők megszívlelték a szakemberek tavalyi tanácsait, és az idén minden fellépő autentikus produkciót mutatott be. A nap végén a bírálóbizottság 56 díjat ítélt oda: 14 arany — ebből 7 kiemelt arany minősítéssel —, 28 ezüst és 14 bronz oklevelet.

Az énekes népi játékok kategóriában a zsűri kiemelt arany oklevélben részesítette az adai Vadvirág HK Füzike gyermekcsoportját, és arany minősítéssel díjazta a Kenderkóc gyermekcsoportot (Petőfi Sándor MK, Óbecse). Ezüst oklevelet kapott az Ispiláng gyermekcsoport (Zenta), az Ugribugri néptánccsoport (Temerin), a Pitypalatty gyermekcsoport (Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület, Péterréve), a Csintekerintő gyermekcsoport (Szenttamás), a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület néptánccsoportja, a gunarasi Dózsa György Általános Iskola és József Attila Művelődési Egyesület tánccsoportja, valamint a Pitypang tánccsoport (Hajdújárás). Bronz elismerésben részesült az Aprók gyermektánccsoport (Bajmok), a Szederice népigyermekjáték-csoport (Samu Mihály iskola, Becse), a Pöttöm tánccsoport (Aranykapu ME, Ada), a Fitrinka csoport (Oromhegyes) és a Pimpimpálé gyermekcsoport (Zentagunaras).

Szólótánc kategóriában kiemelt arany minősítést érdemelt ki az óbecsei Petőfi kultúrkör tagja, Károlyi Egon. Ezüst minősítést kapott az újvidéki Tokodi Krisztián, illetve az óbecsei Petőfi kultúrkörből Csernyák Hunor, valamint a Kovács Jónás—Molnár Kinga-páros. Bronz oklevélben részesült a Németh Róbert—Németh Andrea-páros (Újvidék), valamint az óbecsei Petőfi kultúrkör két duója: Brasnyó Mihály—Brasnyó Emese és Gorotva József—Szerda Eszter.

Az alsósok néptánc kategóriájában kiemelt arany minősítéssel a szabadkai Ropogós táncegyüttest díjazta a zsűri, arany oklevelet pedig a zentai Ispiláng gyermekcsoportnak, a hajdújárási Kőris tánccsoportnak és a kishegyesi Vackor gyermektánccsoportnak nyújtott át. Ezüst oklevelet a temerini Recefice néptánccsoport, Csiperke táncegyüttes (PSMK, Becse) és a horgosi Cibere tánccsoport kapott. A bronz elismerést a Bajsai néptánccsoport érdemelte ki.

A felsősök néptánccsoportjának kategóriájában kimagaslóan a legjobb volt a moravicai Cimborák. Arany minősítést az óbecsei Petőfi kultúrkör Kiscimbora táncegyüttese kapott, ezüst elismerésben a kishegyesi Szalakóta táncegyüttes, a kúlai Ibolya gyermeknéptánccsoport és a pacséri Pacsirta néptánccsoport részesült, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Derenduca gyermektáncegyüttes (Budiszava) és a Topogós táncegyüttes (Szabadka) állhatott föl.

A legtömegesebben a vegyes néptánc kategóriában versengtek. A kiemelt arany minősítést a szenttamási Pitypang táncegyüttes, a topolyai Szélszirom táncegyüttes és a magyarkanizsai Fürtöcske csoport érdemelte ki. Arany oklevélben részesült a Puja táncegyüttes (Szabadka) és a Csillagvirág tánccsoport (Ada), ezüst oklevelet a Mitugrász gyermektáncegyüttes (Újvidék), a Bogárkák és Gyöngyszem néptánccsoport (Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület, Péterréve), a törökbecsei tánccsoport, a Bóbita néptánccsoport (Dr. Kiss Imre Művelődési Kör, Péterréve), a Kopogtató tánccsoport (Ada), a Bokréta tánccsoport (Moravica), a Vackor tánccsoport (Szabadka), a Venyige tánccsoport (Királyhalom—Hajdújárás), a Koppantó tánccsoport (Ludas), a Bekecs táncegyüttes (PSMK, Óbecse), a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület gyermektáncegyüttese és a magyarittabéi Búzavirág Népi Szokásokat és Hagyományokat Ápoló Egyesület gyermeknéptánccsoportja kapott. Bronz minősítésben a Cifra néptánccsoportot (Temerin), a Gézengúz gyermekcsoportot (Zentagunaras) és a Göncöl gyermektánccsoportot (Kispiac) részesítette a zsűri.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..