home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A népszerűség ára
Papp Ágota pszichológus
2022.09.28.
LXXVII. évf. 38. szám
A népszerűség ára

Talán többen is jól emlékeznek azokra a szociometriai mérésekre, amelyekben azt firtatták, hogy ki kivel ülne legszívesebben az osztályban, vagy kivel barátkozna szívesen iskolán kívül is. Persze ebbe sokszor a kezdeti szimpátiák is beletartoznak, de azért figyelembe kell venni a népszerűségi rátákat is.

Amikor kicsi gyerekként eleinte a családban, majd a kortársakkal való kapcsolódásainkban szocializálódunk, annak számos pozitív hatása lehet. Egy ezek közül az az érzelmi biztonság, amely erősíti a valahova tartozás érzését és a különböző szerepekkel való ismerkedést, az önbizalmat. A kortársak visszajelzései, a kedveltség és elfogadottság érzése a középső és késői a gyermekkor egyik legfontosabb tényezője, hiszen az, hogy kit mennyire tartunk „menőnek”, meghatározza a közösségen belüli státuszát. Az egy bizonyos időpontban mért szociometriai pozíció azonban nem feltétlenül mutatja a népszerűséget, a kapott eredményeket pedig szigorúan helytelen és tilos visszajelezni a csoport tagjainak, hiszen ez jelentős hatással lehet a gyermekek önértékelésére és összességében a közösség alakulására.

A kutatók arra jutottak, hogy különbséget kell tenni a népszerű és a szociometriai szempontból kedvelt társak között. A megfigyelések alapján azonban amíg a szociometriai kedveltség alacsony agresszióval jár, addig az észlelt népszerűség esetében jellemzőbb viselkedés mind a nyílt, mind a kapcsolati agresszió. Ilyen a pletykálás, a kevésbé kedveltek kirekesztése. Ennek ellenére a népszerűek nem minden esetben mutatnak ilyen magatartást.

„Akár népszerű a gyermekünk, akár nem, a legfontosabb szempont, melyet tudatosíthatunk benne, hogy nem a társas helyzete határozza meg, milyen ember. Teljesen mindegy, milyen szerepet tölt be, ha olyan társakkal, barátokkal veszi körül magát, akikkel megegyezik érdeklődése, értékrendszere, és igazán kellemes időt tud velük tölteni.”

A népszerűséget, csakúgy mint a fizikai vonzáson alapuló barátkozást, különösen kisgyermekkorban a külső megítélés határozza meg: szívesebben játszanak a vonzóbb, kisportoltabb, izmosabb kortársakkal. Ezzel szemben elutasítóbbak lehetnek a túlsúlyos és a szociális hátránnyal, nélkülözéssel küzdő családok gyerekeivel szemben. És amíg kisgyermekkorban inkább a kedves, segítőkész vagy valamiben ügyes gyerekek tudnak szociálisan kiemelkedni, kamaszkorban a népszerűségben már egyre nagyobb szerep jut a hatalmi státusznak. A hatalmat van, aki az agresszív viselkedésnek köszönheti — mert általa őt erősnek, magabiztosnak látják, és nem mernek neki ellentmondani. Mások a kedvességükkel kerülnek a középpontba, mellettük jól érzik magukat a többiek. Az ilyen illetők igen együttműködőek, és gyakran önfeláldozóak is a barátaik javára. A két attitűd — erőszakos és kedves — keveredése keltette életre a machiavellista típust, aki számítóan tud agresszív és kedves is lenni, attól függően, hogy egy-egy helyzetben mivel tudna inkább a figyelem középpontjába kerülni.

Egy tiniket vizsgált kutatás arra is rávilágított, hogy a megélt népszerűség fontosabb, mint a kívülről látott: aki például a saját baráti körében jól érzi magát, ugyanúgy sikeresnek számíthat szociálisan, mint aki szélesebb körben is népszerű. Arra is rámutattak, hogy akiket kedvelnek, azok boldogabbak, sikeresebbek a munkájukban, sőt, később fizikailag is egészségesebbek, ám sokukat nem érdekli, hogy tetszenek-e másoknak. Ezért hát arra a kérdésre, hogy jó dolog-e népszerűnek lenni, nem feltétlenül az a válasz, hogy igen. Sokszor inkább a minőségi kapcsolatok, még ha kevés is van belőlük, illetve a barátságok részesülnek előnyben.

„Egy tiniket vizsgált kutatás arra is rávilágított, hogy a megélt népszerűség fontosabb, mint a kívülről látott: aki például a saját baráti körében jól érzi magát, ugyanúgy sikeresnek számíthat szociálisan, mint aki szélesebb körben is népszerű.”

A népszerűség — annak transzparenciájától függetlenül — gyakran előnyökkel jár, már ha a jó hírünk előz meg bennünket, nem pedig a másképp szerzett népszerűség. Azt is látni az elemzésekből, hogy azok a lányok például, akiknek tizenévesen több barátjuk volt, gyakrabban kerültek depresszív állapotba, azaz feltételezhetjük, hogy a népszerűség nagyobb érzelmi terhet ró a lányokra, ám felnőttkorukra mentális egészségük felülmúlta a kevésbé népszerű társaikét.

Ma már számos hasznos tanácsot lehet olvasni a népszerűség elnyerése céljából, ami főleg egy pozitív hangvétellel átitatott, erősségeire koncentráló ember képét vetíti előre. Sokszor a „jónak lenni” fontossága felülírja a népszerűség jelentőségét — ám ezek gyakran rokoni kapcsolatban álló jellemzők.

A tapasztalatok szerint a nagyobb népszerűségnek örvendő fiatalok sok vonatkozásban jobban alkalmazkodnak, kiegyensúlyozottabb a viszonyuk a szüleikkel, és más társas kapcsolataikban is sikeresebbek, mint a kevésbé népszerű társaik. A népszerűség átka azonban gyakran az, hogy körükben gyakoribb a droghasználat és a deviáns viselkedés is. Nem kell azonban súlyos bűncselekményekre gondolnunk, a népszerű fiatalok a vagányság látszatát általában kisebb bolti lopásokkal, rongálásokkal kívánják fenntartani, a nagyobb bűncselekmények valójában inkább a népszerűtlen fiatalokhoz köthetőek.

Akár népszerű a gyermekünk, akár nem, a legfontosabb szempont, melyet tudatosíthatunk benne, hogy nem a társas helyzete határozza meg, milyen ember. Teljesen mindegy, milyen szerepet tölt be, ha olyan társakkal, barátokkal veszi körül magát, akikkel megegyezik érdeklődése, értékrendszere, és igazán kellemes időt tud velük tölteni.

„Amíg kisgyermekkorban inkább a kedves, segítőkész vagy valamiben ügyes gyerekek tudnak szociálisan kiemelkedni, kamaszkorban a népszerűségben már egyre nagyobb szerep jut a hatalmi státusznak.”
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..