home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A népi hagyományok és a polgári értékek háza
(SZ.L.)
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
A népi hagyományok és a polgári értékek háza

Az újítások jegyében telt az idei év a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Több rendezvénysorozatot indítottunk, és mind sikeresnek bizonyult. A szakosztályok a megszokott ütemben tevékenykedtek, és szép eredményeket értek el — mondta Bodrogi Hajnalka, a központ munkatársa.

— A Játszóház rendkívül népszerű, éppen ezért bővítettük a foglalkozások számát. A legkisebbeknek szóló programunk, a Hinta-palinta is bővült, heti egy alkalom helyett hatszor várjuk a kicsiket. Szakosztályaink is sok újdonsággal lepték meg a közönséget az idén. A Fabula Rasa gyermekszínjátszó grund két új előadást készített. A kiscsoport a Túl a maszathegyen című darabot állította színpadra Greguss Zalán vezetésével. A nagyobbak a Stranger int the night című színdarabot készítették el Ralbovszki Csabával. Az Oláh Sándor Körgalériában rendszeresen szervezünk kiállításokat Boros György jóvoltából. Ugyanitt a Pannónia Fotóklub is rendszeresen bemutatkozik. A Népkör sikeréhez az Interetno Fesztivál is hozzájárul. Az idén is sikerült elhoznunk a világot Szabadkára. A kirakodóvásár is magas színvonalú volt, ezzel is elégedettek lehetünk. A Népkör napját is a fesztivál jegyében ünnepeltük meg, akkor a Fonó zenekar lépett fel nálunk. A népi értékek, hagyományok továbbéltetésén kívül fontosnak tartjuk azt is, hogy a polgári kultúrának is mind nagyobb teret adjunk. E végett rendszeresen vendégül látjuk a magyarországi Körúti Színházat. A nagy érdeklődésre való tekintettel a társulat jövő tavasszal is fellép nálunk. Ezenkívül természetgyógyászattal kapcsolatos előadássorozatot is útjára indítottunk, így mindenki megtalálja a neki leginkább tetsző programot.
A Népkör népitánc-együttesei is sikeresek. A csoportok szép eredményekkel térnek haza a szemlékről. A részletekről Szulovszki Szilvia szakosztályvezető számol be.
— Sikeres és mozgalmas évet tudunk magunk mögött. Az év elején felléptünk a budapesti Táncháztalálkozón. A legkisebbjeink sikeresen szerepeltek a Kőketáncon. Tánccsoportjaink az Interetno Fesztivál színpadán is bemutatkoztak. Több magyarországi fellépésünk is volt. A Szekszárdi Szüreti Napokra is meghívást kaptunk. Az egyik legnagyobb eredményünknek tekintjük a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató versenyben való szereplésünket. A vetélkedő legjobb 12 táncegyüttese közé sorolták ugyanis a miénket. 
A Népkör MMK a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral közösen népitánc-oktató tanfolyamot szervez. Az első foglalkozást Luca napján tartották meg a Népkörben. A jövőben minden hónap utolsó csütörtökén várják a hallgatókat, valamint mindazokat, akik szívesen megismerkednénk egy-egy tájegység népi táncával, hagyományaival. Az intézményben most a karácsonyi műsorra készülnek. A rendhagyó összeállításban a néptánc és népdalénekes szakosztályok, valamint a gyermekszínjátszók lépnek fel. A Kalendárium című ünnepi műsort Kálló Béla, a Gyermekszínház művésze rendezi. A december 22-én, este fél hétkor kezdődő műsor előtt meglepetésekkel várja a közönséget a Népkör. A többi között a rajziskola növendékei díjazott munkáinak a kiállításával. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..