home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A nemzeti tanácsokról szóló törvény alkalmazása
MNT
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám

Az MNT képviselői részt vettek a szabadkai Városi Tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja, Etela Jerinkić által összehívott tanácskozáson, amelynek központi témája a nemzeti tanácsokról szóló törvény alkalmazása volt a szabadkai oktatási intézményekben. – Az MNT közleménye

A tanácskozáson elhangzottak és maga a tanácskozás hangvétele is megdöbbentette az MNT képviselőit. Etela Jerinkić, a Városi Tanács oktatással megbízott tagja bevezetőjében többek között azt állította, és ezt az állítását a Blic is megjelentette, hogy a zombori Gimnáziumnak megbízott igazgatója van már több  mint egy éve amiatt, mert nincs egyetértés a Magyar Nemzeti Tanács és az iskolaszék között az igazgató kinevezését illetően.
Jelezni szeretnénk, hogy a kérdéses igazgatóválasztás idején a Magyar Nemzeti Tanács még nem döntött a magyar nemzet szempontjából kiemelt jelentőségű oktatási intézményekről. Így a zombori Gimnázium igazgatóválasztásának jelöltjei mindössze véleményezésre kerülhettek a Közoktatási Bizottság elé, így semmilyen egyet nem értést nem indukálhatott a bizottság véleménye.
Az igazság az, hogy a nevezett igazgató 2011 márciusa óta rendes megbízatásban látja el a Gimnázium vezetésének feladatát, és mindössze két hétig volt megbízott igazgató 2011. február végétől március elejéig, akkor sem az MNT miatt. Az igazgató úrral kinevezése óta kitűnően együttműködik a Magyar Nemzeti Tanács, és reményeink szerint ez így is marad.
Jerinkić asszony kijelentése tehát minden valóságalapot nélkülöz, és feltételezhető, hogy ezzel és a tanácskozást követő sajtónyilatkozatával is szándékosan az MNT tekintélyét szeretné megtépázni, és félrevezetni a nyilvánosságot.  
A Magyar Nemzeti Tanács továbbra is élni kíván törvény adta jogával, hogy bizonyos oktatási és kulturális intézményeket a magyar közösség számára kiemelt jelentőségűvé nyilvánítson. Ezeknek az intézményeknek az irányításában is részt kíván vállalni, a törvénnyel összhangban annak érdekében, hogy a magyar közösség számára kiemelt jelentőségűvé nyilvánított intézményekben ne csak magyar nyelven, hanem magyar szellemiségben, egymás különbözőségét tisztelve és értékelve, valamint magas színvonalon oktassanak.
Az együttműködést kizárólag a kölcsönös tisztelet és a valós együttműködési szándék mentén, a törvény tiszteletben tartásával tudjuk elképzelni. A ilyen jellegű kommunikációra minden esetben készek és nyitottak vagyunk.

Az MNT Közigazgatási Hivatalának sajtószolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..