home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A nemzeti tanácsok koordinációs testületének üléséről
(—)
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám

A Szerbiában tevékenykedő nemzeti tanácsok koordinációs testülete június 21-én ülést tartott. A tanácskozás fő témája a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény Alkotmánybíróság által való felülvizsgálata volt.

A legálisan és legitimen megválasztott nemzeti tanácsok aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az Alkotmánybíróság a Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény több pontjának az alkotmányosságát is vizsgálja. A jelenlegi nemzeti tanácsok tiszteletben tartják és tiszteletben is fogják tartani az Alkotmánybíróság összes döntését, melyet ebben az ügyben meghoz, mindazonáltal fontosnak tartják, felhívni a figyelmet e törvény fontosságára és jelentőségére. Ez a törvény a Szerbiában élő kisebbségek jogi védelmének az alapja, mely lehetővé tette Szerbia Alkotmánya 14. és 75. cikkelyének tiszteletben tartását és megvalósulását, valamint azt, hogy Szerbia a kisebbségvédelem terén tekintélyre tegyen szert az Európai Unió és az Európa Tanács tagországai előtt.

E törvény által lehetővé vált, hogy a nemzeti kisebbségek demokratikus úton válasszák meg legitim képviselőiket, illetve hogy intézményes kereteken belül oldják meg azokat a problémákat és álljanak azok elé a próbatételek elé, amelyek egy olyan többnemzetiségű államban jellemzőek, mint amilyen Szerbia. Minden törvény felülvizsgálható, így ez is anélkül, hogy csökkentené a jelentőségét. A törvény bizonyos szakaszainak esetleges megsemmisítése egyrészt kiürítené és értelmetlenné tenné az Alkotmány 14. szakaszát és nemzeti kisebbségeknek az Alkotmány 75. szakasza által szavatolt önkormányzatiságához való kollektív jogát is, másrészt felesleges feszültséget szülne Szerbia nemzetközi kapcsolataiban és az európai uniós csatlakozási folyamatban is.

A nemzeti tanácsok az aggodalmuk kifejezésén kívül teljes bizalmukról biztosítják az Alkotmánybíróságot mint állami szervet, melynek alapfeladata az alkotmányosság és az emberi jogok védelme, és bíznak a bírák szakértelmében és pártatlanságában.

A Szerbiában működő nemzeti tanácsok
koordinációs testülete

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..