home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A nemzeti szemléletváltás és a jövőépítés kulcsszereplői
Kartali Róbert
2022.07.20.
LXXVII. évf. 29. szám
A nemzeti szemléletváltás és a jövőépítés kulcsszereplői

A pedagógusokat köszönet illeti, mert a szülőföldön maradást, a gyarapodást és a boldogulást biztosítják — emelte ki dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Újvidéken, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében megrendezendő XXII. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) megnyitóján. A magyarországi politikus a Vajdasági Rádió és Televízió székházában folyó rendezvényen a fenntartható fejlődésről tartott előadást, és mint mondta, a jövő építésében, illetve a nemzeti szemléletváltásban a pedagógusok kulcsszerepet töltenek be.

— Nagyon jó ez a kezdeményezés, ahol a pedagógusokat felkészítik több olyan kérdéskörben, amely részben összefügg a mai világ kihívásaival, másrészt pedig építi a Kárpát-medencei magyarság identitásmegőrzésének és identitástudatának a fejlődését — fejtette ki Szili Katalin.

A miniszterelnöki megbízott előadásában rámutatott, hogy a magyarországi fiatalok mintegy 90 százaléka szorongást érez a klímaváltozással kapcsolatos problémák miatt, 33 százalékuk pedig erőteljesen szorong. A megkérdezettek háromnegyede a saját kényelmét is feláldozná a fenntarthatóság érdekében, 82 százalékuk szeretne több tudást kapni a témával kapcsolatban.

A fenntartható fejlődés kérdéseit boncolgatva azt is szóvá tette, hogy a XXI. században felértékelődött a béke és a biztonság. Kérdés az, hogy a gazdaság, a globális világ milyen kihívások elé állít bennünket a jövőben. A nemzeti összetartozás kapcsán kiemelte a fontosságát a 2011-ben elfogadott alaptörvénynek, mely szerint Magyarország felelősséget érez a határon kívül élő nemzettársaiért. Mint mondta, ez tanúságtétel, hogy mindennap teszünk valamit a másikért. Ezért történtek azok a gazdasági támogatások, felújítások, amelyekkel mi magunk is nap mint nap találkozunk. Azért is fontos a környezetbiztonság, a fenntarthatóság, hogy a következő generációk, gyermekeink, unokáink, majd az ő unokáik is tudjanak a szülőföldjükön boldogulni.

— Az ANYA egyhetes programjában olyan pedagógiai, pszichológiai, módszertani témák szerepelnek, amelyek szakmai szempontból jól hasznosíthatóak az oktatói-nevelői munkában. A korábbi gyakorlatokhoz híven az előadók ezúttal is közismert hazai és magyarországi pedagógusok, szakemberek — emelte ki a megnyitón Lukács Gabriella. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke hozzátette, a pedagógusok munkája céltudatos, kitartó, példaértékű, értékmentő és értékteremtő. — Kérdés, hogy mit várhatunk a jövőtől, tudunk-e megnyugtató módon ígéretes, békés jövőt kínálni a fiataljainknak, ami képes megélhetést, boldogulást, minőségi életet nyújtani számukra idehaza, a szülőföldjükön. Mi hisszük, hogy a jövő csakis a magyar iskolákban van. A jövő a gyermek, aki továbbviszi anyanyelvét, örökségét, kereszténységét, aki nemcsak gyarapít, de meg is éli hagyományait, kultúrát nemesít. Ezt a kincset bízták ránk a szülők, ezt egy pillanatra sem felejthetjük el.

— Az Apáczai Nyári Akadémiát ANYA néven emlegetjük, ez az egyik legszebb magyar kifejezésünk. Az anya az, aki óv, felnevel, véd, irányít bennünket. Ennek az eseménynek is az a szerepe, hogy pedagógusainkat megfelelő tudással, tapasztalattal vértezze fel — mondta köszöntőjében Muhi Béla, majd arról is beszélt, hogy ez a továbbképzés akkreditált és hivatalosan elismert. Bertalan Zsuzsanna viszont kiemelte, hogy a fenntarthatóság 2015 óta fut akkreditált képzésként. Az idei nyári akadémián mintegy 100 pedagógus és csaknem 50 előadó vett részt.


Fotók: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..