home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A nemzetet szellemisége teszi naggyá
KOVÁCS Nándor
2012.08.22.
LXVII. évf. 34. szám
A nemzetet szellemisége teszi naggyá

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében szombaton, augusztus 18-án tartották meg Szabadkán és Palicson a Szent István-napi ünnepséget.A Szent Teréz-székesegyházban délután ünnepi szentmisét Székely János esztergomi segédpüspök mutatott be Pénzes Ján...

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében szombaton, augusztus 18-án tartották meg Szabadkán és Palicson a Szent István-napi ünnepséget.
A Szent Teréz-székesegyházban délután ünnepi szentmisét Székely János esztergomi segédpüspök mutatott be Pénzes János megyés püspök és a szabadkai egyházmegye papjainak segédletével.
- A magyar nép az évszázadok során annyi sebet kapott, hogy alig tudott újra felállni. Legfontosabb küldetésünk éppen ezért, hogy talpra álljunk - mondta szentbeszédében a főcelebráns. Lelki újjászületés nélkül nincs jövőnk, jegyezte meg. Szent István örökségét őrizni a hit megtartását is jelenti, mert ő nem politikai megfontolásból volt igaz hivő. Életének talán legszebb gesztusa volt, amikor koronáját, nemzetét Mária oltalmába ajánlotta.
Az ünnepi szentmisét követően 17. alkalommal került sor Palicson a Szent István-napi rendezvény keretében az ökumenikus kenyérszentelésre, Székely János katolikus, Dolinszky Árpád evangélikus püspökök és Orosz Attila református lelkész, bácskai esperes áldásával. Az ünnepség keretében Korsós Tamás Magyarország szabadkai főkonzulja átadta a szabadkai Szent György-templom plébánosának, Palatinus István atyának Orbán Viktor ajándékát, a millenniumi zászlót, hangsúlyozva, hogy azt az összefogás jeleként vehetik át a millenniumi templom hívei.
Ünnepi köszöntőjében Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete úgy fogalmazott, hogy ma a Szent István-i gondolat az identitás és a magyar kultúra megőrzését is jelenti. Nem jelent viszont revizionizmust, mert zsákutca minden olyan elképzelés, amely a velünk élő népek kiszorítására próbál alapozni.
- Szent Istvánra emlékezünk, akinek személyisége már évszázadok óta közös nevezőként egyesíti mindazokat, akik a nemzet részének érzik és vallják magukat, attól függetlenül, melyik országban élnek magyarként, milyen az ideológiai elkötelezettségük, politikai beállítottságuk, képzettségük, műveltségük és koruk. A kereszténység felvétele nemcsak a pogánysággal való szakítást jelenti, hanem elsősorban az értékközösséghez való kötődést is. Olyan szilárd, szoros kötődést jelent, amely számos kísértést és megpróbáltatást túlélve, több mint ezerszáz éve a nemzeti tudat alappillére - emelte ki ünnepi beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Mint mondta, a májusi választások után jóformán minden megváltozott. A Vajdasági Magyar Szövetség azonban továbbra is a közösség érdekképviseletéért dolgozik. Kifejtette, a VMSZ-nek mindenkitől egyenlő távolságot tartva, önállóságának fenntartására kell törekednie.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..