home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A német szemét szeret Magyarországon...
KISIMRE Ferenc
2010.03.17.
LXV. évf. 11. szám
A német szemét szeret Magyarországon...

A hatalmas, már bomlásnak induló bálahegyek az egykori kunbajai laktanya udvarán.Bajorországból és Baden-Würtenberg tartományból érkezett Magyarországra 2006 júniusától decemberégig mintegy 4000 tonnányi ''szeretetcsomag”. Mindez nem is keltett volna felháborodást a magyar köz...

A hatalmas, már bomlásnak induló bálahegyek az egykori kunbajai laktanya udvarán.

Bajorországból és Baden-Würtenberg tartományból érkezett Magyarországra 2006 júniusától decemberégig mintegy 4000 tonnányi ''szeretetcsomag”. Mindez nem is keltett volna felháborodást a magyar közvéleményben, ha ez a küldemény nem bálázott kommunális hulladék formájában jut el az Európai Unió - akkor még - újnak számító tagállamába. A megrökönyödés, a szállításban részt vevő ''felek” elítélése annál nagyobb volt, amikor a nyilvánosság értesült arról, hogy a baráti Németország, amely állandóan háláját fejezi ki a keletnémet menekültek 1989-beli Nyugatra való menekítése kapcsán, most ily módon köszöni meg a magyaroknak e nemes tettét. Merthogy a négyezer tonna szemét Magyarországra való szállítása mögött komoly üzleti érdek is lapult, méghozzá nemcsak az ''importőr” magyar fél részéről, hanem a kommunális hulladéktól szabadulni kívánó bajorok és baden-württembergiek oldaláról is.
De mi is történt valójában? Az egész szemétszállítási ügyletben magyar részről egy kunbajai vállalkozó játszott főszerepet. Mint azóta a bírósági eljárás során kiderült, Halász Istvánnak a Szinkron 99 Kft. nevű cége, még két vállalkozás támogatásával, 2006-ban Németországból illegálisan több mint 4000 tonna bálás szemetet hozott be az országba, tonnánként 80 euróért, elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Pest és Komárom-Esztergom megyékbe. A legtöbbször a települések határában régi tanyák udvarában, elhagyott ipari telepeken, volt termelőszövetkezeti majorok omladozó épületeiben vagy a már bezárt szeméttelepeken ''tárolták” a - környezetre is ártalmas - hulladékot.
Amikor fény derült az illegális és törvényellenes cselekedetre, az illetékes magyar minisztérium azonnal vizsgálatot rendelt el, s akkor derült ki, hogy az említett cég tulajdonosa egyben Kunbaja polgármestere, ennek tulajdonítható a kommunális hulladék főleg Dél-Alföldön való elhelyezése. A szemetet ugyanis mintegy 20 helyen rakták le, ezek zöme pedig Csongrád és Bács-Kiskun megyékben van. A magyar és a német állam a következő években tárgyalásokat kezdett az illegálisan Magyarországra juttatott kommunális hulladék visszaszállításáról, s a megállapodás szerint ezt a tavalyi év végéig el is kellett végezni. Pontosabban: kellett volna. Merthogy eleddig csupán mintegy 3000 tonnányit szállítottak vissza rendeltetési helyére, illetve semmisítettek meg a magyar hatóságok, a többi pedig még mindig itt várja sorsának alakulását. Úgy tűnik azonban, hogy ez a ''többi” már itt is marad örökre a magyar földön. Hogy miért? Egyszerű a jogi magyarázat: a bezárt telepek kezelőinek és a helyi önkormányzatoknak kellett volna megakadályozniuk a szemét lerakását. åk tehát a felelősök a hulladék tárolásának engedélyezésért, ergo: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az elkerüljön onnan, illetve tegyen lépéseket a szemét környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő megsemmisítése érdekében.
Bonyolult a helyzet. Az 1000 tonna még mindig óriási mennyiség, s hogy mennyi van egy-egy helyen, azt bizony nehéz megsaccolni is. A Szegedhez közel eső Balástyán viszont pontosan tudják, hogy ők 20 tonnát ''kaptak” anno a nyugati koszból, de így van ezzel Mindszent, a másik Csongrád megyei település is, ahol 26 tonnát pakoltak le kunbajai polgármester uramék. Nos, rájuk már vonatkozik a fentebb említett előírás, miszerint zárt (vagy bezárt) hulladékudvaron lerakott szemetet a németek nem visznek vissza. Így ők, legalábbis a mindszentiek részéről elhangzott ilyen kijelentés, valószínűleg polgári peres eljárásban keresnek megoldást. A kérdés viszont újra az, hogy ki tudja majd az elszállításhoz szükséges összeget előteremteni. Mindszent önkormányzata valószínűleg nem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, amelynek az ügy a hatáskörébe tartozik, elhatárolódik, így azután a németek szemete még jó ideig itt ''dekkol” majd a Dél-Alföldön.
Másfél év a szemetes polgármesternek
A napokban megszületett az ítélet is a hulladékügyben. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság - immár jogerősen - másfél év börtönbüntetésre ítélte Halász Istvánt, Kunbaja polgármesterét, az említett Kft. tulajdonosát. Ezenkívül félmillió forint pénzbírságot is kapott, két évre eltiltották a közügyektől, továbbá egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték a hulladékbizniszben magát otthonosan érző bürgermeistert. A másodrendű vádlott, Halász felesége, tíz hónapos börtönbüntetést kapott, kétéves felfüggesztéssel, és 300 ezer forintos pénzbírság kifizetésére is kötelezte a bíróság. Még 14 vádlott kapott 2-6 hónapig tartó börtönbüntetést, valamint 40-120 ezer forintos pénzbüntetést. Egy vádlottat felmentett a bíróság, kettőt pedig 30-40 napi közmunkára ítélt.
Az ítélethirdetés pikantériája, hogy az elsőrendű vádlott, Halász István nem várta meg az ítélethirdetést, mert a másodrendű vádlott, Halász neje a tárgyalás közben rosszul lett, és el kellett hagynia a bíróság épületét...(Emlékeztető lapunk idei január 27-i számából: Farkas Péter olimpiai bajnok birkózó ítélethirdetése is hasonló módon zajlott. A vadkendertermesztéssel vádolt sportoló is elhagyta a termet, majd csaknem másfél évig ''bolyongott” Európában, mígnem tavaly karácsonykor Andorrában letartóztatták, március elsején pedig hazaszállították Budapestre. A börtönbe.) Hogy a német közreműködők - feltehetően - nagy számának mi lett a sorsa, arról a német hatóságok döntöttek, vagy döntenek majd.
Mindenesetre több mint tanulságos az eset. Ékesen bizonyítja, hogy egy gazdagabb ország miként tud rábírni egy fejletlen, ráadásul a korrupcióban a világ elitjéhez tartozó államot arra, hogy fölösleges hulladékával ne a saját terültét szennyezze, hanem a másét. Erre használta egyik tollforgató kollégánk azt a kifejezést, hogy: szemétség.
Találóan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..