home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A nehézségek ellenére is a folytonosság biztosítása lesz a cél
2022.10.07.
LXXVII. évf. 40. szám
A nehézségek ellenére is a folytonosság biztosítása lesz a cél

Egészen biztos, hogy nagyon nehéz év előtt állunk. Sok mindent át kell majd értékelni, de arra törekszünk majd, hogy az intézményeket, az intézményekben levő embereket, illetve a tartalmakat biztosítsuk — mondta Pásztor István. A VMSZ elnöke mai sajtótájékoztatóján bejelentette, az elmúlt két év legfontosabb tartományi és önkormányzati eredményeinek összefoglalója elérhető a VMSZ honlapján. Egyúttal tarthatatlannak minősítette azt, hogy a kamionosoknak 48 órát kell várniuk a szerb—magyar határon Szerbia felé, valamint üdvözölte a szerb, a magyar és az osztrák külügyminiszter megállapodását, melynek értelmében egységes rendőri és műszaki erő jön létre Szerbia déli határán, annak érdekében, hogy visszafogják a migrációs nyomást.

A Vajdasági Magyar Szövetség arra törekszik, hogy hiteles politikai párt legyen. Ennek fényében a párt elnöksége áttekintette a tartományi és az önkormányzati munkával kapcsolatos jelentéseket. Tette ezt annak apropójából, hogy letelt az aktuális tartományi, illetve önkormányzati mandátumok fele. Pásztor István, a VMSZ elnöke emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt, július végén alakult meg a tartományi parlament, illetve utána a tartományi kormány, és augusztus 20-a után jöttek létre az önkormányzatok, az önkormányzati testületek. A beszámolók elérhetőek mindenki számára a Vajdasági Magyar Szövetség honlapján.

— Ez a két év borzalmasan nehéz volt, mert egyrészről egybeesett a koronavírus elleni küzdelemmel, másrészről azzal a hihetetlen nyomással, aminek ez a térség és az általunk vezetett önkormányzatok jelentős része ki volt téve, ez pedig a migrációs krízis.

Október 6-án került sor Belgrádban a szerb, a magyar és az osztrák külügyminiszter értekezletére annak érdekében, hogy egységes rendőri és műszaki erő jöjjön létre Szerbia déli határán, hogy ott lehessen visszafogni a migrációs nyomást. Számunkra létkérdés, hogy ez a vállalkozás sikeres legyen — nyomatékosította Pásztor.

— Az idei évben közel 200 000 ember gyalogolt végig rajtunk. Ezt nem bírjuk tovább, mert már idestova közel tíz éve tart. A VMSZ jóformán az egyedüli politikai erő, amely ezt folyamatosan problémaként jelezte, és azon dolgozott, hogy a helyzetet valahogy kezelni tudjuk. Nagy öröm, hogy létrejött az az erőtér, amely Szerbiát kirántotta abból a helyzetből, amiben volt, amikor a nyomásgyakorlásnak, zsarolásnak, egy elvtelen eljárásnak eredményeképpen elszenvedője volt ennek az egész folyamatnak. Azt remélem, hogy ez a helyzet most változni fog, és vissza tudunk térni az életünk normális kerékvágásába. Azt is remélem, hogy a rendőri szervek eljárnak majd, és összeszedik mindazokat, akik szervezték, bonyolították, intézték ezt az egész folyamatot. Mi nem voltunk és nem vagyunk idegengyűlölők, nem is leszünk soha, de a mi érdekeinknek prioritást kell élvezniük, illetve a törvényességnek mindig prioritást kell élveznie.

A VMSZ elnöke a szerb—magyar határon folyamatosan kialakuló áldatlan állapotokat is minősítette, különös tekintettel a jelenlegi helyzetre, amikor olyan nehézségekkel küszködik a gazdaság, mint a megnövekedett energiaárak, a szankció, az ellátási problémák miatt az ellátási láncok megszakadása és fönntartása.

— Megengedhetetlen, hogy 48 órát kelljen a kamionoknak a határon várni. Magyarország határa schengeni határ, de az a probléma, hogy Magyarországról kifelé kell nekik 48 órát várni. Ez egy tarthatatlan helyzet. Abba a helyzetbe jutottunk, hogy joggal mondjuk azt, hogy a két ország közötti viszonyok soha nem voltak olyan jók, mint most, de soha nem volt ilyen gyalázat a határokon, sem a személyforgalom, sem a teherforgalom vonatkozásában. Erre nincs magyarázat. Ezen nem segít az, hogy újabb meg újabb sávokat, határátkelőt nyitunk, egyedül csak annyi a különbség, hogy több helyen kell ugyanannyit várni. Nem gondolom, hogy ez eljárás kérdése, szerintem el kellene kezdeni dolgozni. Azt látjuk, mintha egy csendes sztrájkot folytatnának a határon, ezt tapasztaljuk, mert ott járunk át. Mi nem a határvédelem és nem Schengen ellen vagyunk, nem a jogszerűtlenségnek a felszámolása ellen vagyunk, hanem azért, hogy normálisan tudjunk élni és mozogni.

A VMSZ elnöke az elmúlt két évet tartalmazó beszámolók közzététele kapcsán elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek tartományi szinten 21 tisztsége van a titkárságokban, parlamentben, kormányban, illetve tartományi alapítású intézményekben, és ezeknek a szubjektumoknak a jelentése szerepel a közzétett beszámolókban.

— Folyamatosan, évről évre növekedett a tartományi költségvetés, 12-13 százalékkal évente. 2020-ban 72, 2021-ben 83, 2022-ben pedig 95 milliárd dinár volt. Ez a mozgástereket is meghatározta. Az oktatási intézményekben a munkafeltételek biztosítása és javítása kiemelt prioritás volt, majdnem 750 millió dinár került szétosztásra a különböző pályázatokon és intézményekben. Sikerült lefedni a teljes elemi iskolai vertikumot, minden egyes osztályban, minden egyes tantárgyra legalább egy tankönyv van, nemcsak magyar nyelven, hanem a Pedagógiai Intézet ugyanezt a munkát ellátta a szlovák, a horvát, a ruszin, a román nyelv vonatkozásában is. 70 kézirat került lefordításra, ebből 18 magyar, 14 szlovák, 17 horvát, 15 ruszin, 6 román nyelvű, és 2 magyar nyelvű oktatási segédanyag lett jóváhagyva, illetve kinyomtatva.

A mezőgazdaság területén folyamatos volt a különböző támogatási formáknak a biztosítása, a mezőgazdasági alapnak most is van egy futó pályázata, ahol 1 százalékos kamattal lehet hosszú lejáratú fejlesztési hitelekhez jutni. Ezek a közzétett beszámolók gyakorlatilag felölelik az összes önkormányzatot, mind a harmincat, ahol jelen van a VMSZ.

— Ezeket a jelentéseket összeadva kiderül, hogy mintegy 660 olyan tartalom van, ami a Vajdasági Magyar Szövetség tevékenységéhez kötődik az elmúlt két évben. Az önkormányzatok szintjén mintegy 38 milliárd dinár került megmozdításra ezeknek a projekteknek a megvalósítása érdekében. A VMSZ elnökségi ülésén szóba került a jövő évi költségvetés kérdése is. A Vajdasági Magyar Szövetség ott, ahol abban a pozícióban van, hogy tervezheti, jelentősen befolyásolva a jövőtervezést, arra fog törekedni, hogy a prioritások működését tudja biztosítani. Egészen biztos, hogy nagyon nehéz év előtt állunk. Sok mindent, amihez a normális keretek között hozzászoktunk, át kell értékelni, egészen biztos, hogy másfajta prioritásrendszert kell összeállítanunk.

A VMSZ elnöke szavait azzal zárta, arra fognak törekedni, hogy az intézményeket, illetve az intézményekben levő embereket és tartalmakat biztosítsák, azonfelül amire jut, azt szintén priorizálni fogják, de mint mondta, arra kell készülni, hogy a megszokott tempótól valószínűleg el kell tekintenünk az előttünk álló évben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..