home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Belgrádban
Kartali Róbert
2021.07.23.
LXXVI. évf. 29. szám
A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Belgrádban

Megemlékezést tartottak Belgrád védői 1456-ban a törökök felett aratott győzelmének évfordulója alkalmából. A Hunyadi Jánosnak és a várvédők tiszteletére állított emlékkőnél dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és prof. dr. Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális miniszter koszorúzott.

— Nem feledkezhetünk meg arról, hogy ebben az ütközetben magyarok és szerbek közösen harcoltak, vállvetve küzdöttek szabadságukért és függetlenségükért — hangsúlyozta dr. Pintér Attila. Magyarország belgrádi nagykövete elmondta még, hogy a közös megemlékezés azt mutatja, hogy a magyar—szerb kapcsolatok történelmi mércével mérve is példátlanul magas szintre emelkedtek.

— Konstantinápoly bukása után a keresztények első nagy győzelmének híre hozzájárult ahhoz, hogy Belgrádot a kereszténység védőbástyájává nyilvánítsák — emelte ki a megemlékezésen prof. dr. Darija Kisić Tepavčević. Mint mondta, ma is együtt vagyunk, mint a múltban is, a két ország közös értékeket ápol, megbecsüljük egymást, a legmagasabb szinten együttműködünk, és kapcsolataink elmélyítésén dolgozunk.

A keresztény Európa az 565 évvel ezelőtt megvívott nándorfehérvári csatára és a háromszoros török túlerővel szemben tanúsított hősies győzelemre a mai napig a déli harangszóval emlékezik meg.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..