home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A nagy pénzrablás
Zvekán Péter
2021.12.03.
LXXVI. évf. 48. szám
A nagy pénzrablás

Huha, mi történt itt? Először is van A nagy pénzrablás című sorozat, mely számomra teljesen ismeretlen okokból meghódította a világot. Nem értem, mert szerintem az egész sorozat már ezerszer látott jelenetek pufogtatásának gyűjteménye, de ezek szerint ebben az esetben én tévedek, hiszen a statisztika teljesen mást mutat. Egy biztos, a sorozat két dologgal forrt össze: a fehér Dalí-maszkkal és a Bella ciao című dallal — volt ugyanis egy kultikus jelenet, amikor is a vakmerő rablóbanda ezt a bizonyos olasz dalt énekelte, hogy ünnepelje a nagy pénzfosztás győzelmét.

Már csak ezért sem meglepő, hogy a világ számos pontján döntenek úgy a zenészek, hogy elkészítik a híres dal saját változatát. Ez már eddig is sokszor megtörtént, viszont Magyarországon most először — mondjuk, elég jó az időzítés, hiszen a sorozat fanatikus nézői már euforikus állapotban vannak, hiszen december 3-án zárul a történet.

Szóval a feldolgozás ötletadója az autentikus folklórzenéről ismert Swing á la Django volt, melynek kiváló prímása, ifj. Sárközy Lajos másik együttesével, a Sárközy Gipsy Feverrel karöltve igazi toborzásba kezdett. Minderre a formáció frontembere és egyúttal nagybőgőse, Lombos Pál a következőképp emlékszik vissza:

Az új dalunk egy igazi szerelemgyerek! Akkor fogant meg az ötlete, amikor Lotfi Begivel, Curtisszel és Tarján Zsófival néhány hónappal ezelőtt az előző számunkra, a Gyémánt feldolgozására vettük fel a videót. Lali, Begi és én maradtunk beszélgetni a forgatás végén. Lali felhozta kedvenc sorozatát, és feltette a kérdést, hogy miért is ne készülhetne a Bella ciaóból egy új, magyar változat.

Lotfi Beginek pedig persze hogy tetszett az ötlet, hiszen már-már olyan érzésünk támadhat, hogy amihez hozzányúl, az arannyá válik. Elképesztő, hogy az elmúlt években milyen dalokat rakott le az asztalra ez a mára már az egyik legfontosabb magyarországi zenei producer. Ő maga így emlékszik vissza a kollaboráció kezdetére: „Amikor Laliék előálltak az ötlettel, azonnal nekiláttunk az előkészületeknek, megkerestük Kökény Attilát és Burai Krisztiánt, akikkel közösen sikerült — reményeim szerint — méltó és modern magyar verziót készíteni ebből az örökzöldből.

Alapjában nem ebben a műfajban tevékenykedem, de mégis azt éreztem, hogy működőképes ez a fúzió, hiszen tökéletes összhangban szerepel benne mindegyikünk világa” — mondta a szintén egyre ismertebb Burai Krisztián.

Kökény Attila hozzátette: „Nekem nagyon tetszett az egész ötlet, Jimy pedig rendkívül kreatív módon nyúlt a sorozat elemeihez, még sosem volt ilyen hatalmas kalandban részem egy forgatás kapcsán sem!

A lényeg, hogy a kezdeményezés, majd a toborzás odáig fajult, hogy a Bella ciao magyar változatán végül Kökény Attila, Lotfi Begi, Burai Krisztián, a Swing á la Django és a Sárközy Gipsy Fever tagjai dolgoztak együtt. És hogy milyen lett a végeredmény? Nos, első hallásra egy kicsit meglepő, hiszen az eredeti dalhoz képest ez elég keményen electro/gipsy-swing lett, ami bátor húzás, de lehet, hogy hosszú távon mégis kifizetődő. Az már csak hab a tortán, hogy mindehhez egy vérprofi klipet is forgattak, melynek rendezése a már fentebb említett Los Angeles Film Awards-díjas Jimy J. Hollywood nevéhez fűződik. A zenészek pedig A nagy pénzrablás főszereplőinek bőrébe bújtak, hogy Dalí-maszkban borzolják a kedélyeket.

Kép: sm.ign.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..