home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A nádvágás világbajnokai
Kónya-Kovács Otília
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
A nádvágás világbajnokai

Az erzsébetlaki turisztikai egyesület másodízben szervezte meg a nádvágó világbajnokságot. A nemzetközivé váló rendezvényre Magyarországról és Bulgáriából is érkeztek részvevők. Mintegy húsz nádvágó mérte össze tudását kétfős csapatokban.

A megmérettetésre jelentkezők leginkább a környező településekről érkeztek, a munka igazi mestereivel, a helybeliekkel azonban aligha vehették fel a versenyt. Az eredmény is ezt igazolta, hiszen a három győztes az erzsébetlakiak közül került ki. Első Dejan Dvorski és Zlatko Šojak lett, a második helyezést Sárkány György és József, a harmadikat pedig Kurunci Márton és Janko Hrubik érdemelte ki. A bírálóbizottság tagjai a tarló, a kéve tisztaságát, valamint az utóbbi keménységét figyelték, és a legeredetibb hagyományos reggeliért is pluszpont járt.

A szervezők azzal a céllal indították útjára a rendezvényt, hogy megmentsék a feledéstől a kézi nádvágást, és népszerűsítsék ezt a szóban forgó természetes szigetelőanyagot. Az esemény a falusi turizmus fellendítését és az ősi munkavégzési módszer fennmaradását — hiszen a gépi nádvágás mindinkább elterjed — is segíti.

Az erzsébetlaki határban legalább 600 hektárnyi nádas van, a faluban működő cégek évente mintegy 100 000 kévényi nádat vágnak le, feldolgozás után pedig a termékeiket külföldön, Ausztriában, Németországban és Olaszországban értékesítik. Jól ismert az itt készült stukatúr, emellett különféle hőszigetelő lemeznek, nádtetőnek való anyagot is gyártanak. Erzsébetlakon a nád 60-70 családnak nyújt megélhetést. Vannak, akik csak nádvágással foglalkoznak, a nyugdíjasok pedig a könnyebb munkákban segédkeznek. Ilyen például az úgynevezett „húzogatás”, mely abból áll, hogy a nád közé keveredett szemetet, gyékényt, egyéb növényt kiszedik, miközben a szálakat nagyság szerint szét is válogatják. A nádvágóidényben egy munkás hetente akár 20 000 dinárt is megkereshet, egy kéve ugyanis általában egy kenyér ára, az ügyesebbje pedig több mint hetven kévét is levághat egy nap alatt.

A világbajnokság a nádvágási szezon igazi színfoltja volt, hiszen az emberek amellett, hogy bemutathatták a nádvágás csínját-bínját, szórakozhattak, barátkozhattak is.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..