home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
A művészet öröm — A XIX. Református Zenei Fesztivál (RZF) összefoglalója
Martinek Imre
2024.05.20.
LXXIX.. évf. 20. szám
A művészet öröm — A XIX. Református Zenei Fesztivál (RZF) összefoglalója

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezett pünkösd hétvégéjén (folyó év május 17-e és 19-e között) Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye: a sorrendben XIX. Református Zenei Fesztivál (RZF), melyet Böszörményi Gergely zenei szakember indított útjára.

Az immáron a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány logisztikai hatáskörébe tartozó RZF ez évi kiemelt helyszínei a Bakáts tér, a Ráday Ház, a Kálvin Kamara Kert, a Bibliamúzeum, valamint a Kálvin téri és a Nagyvárad téri református templomok voltak. Fiatalokat és idősebbeket, a klasszikus és a könnyűzene rajongóit, reformátusokat és nem reformátusokat egyaránt megszólítva vonatkozó programjaikkal.

A rendezvényen kiválóan megfértek egymás mellett az eltérő zenei műfajok, az elmélyülést segítő előadások, beszélgetések és az önfeledt táncházi mulatság is” — szemléltette az esemény sokszínűségét Szávay László fő szervező.

A sorrendben tizenkilencedik alkalommal jelentkező Református Zenei Fesztivált Böszörményi Gergely Magyar Örökség díjas és Ferencváros József Attila-díjas kiadó, producer indította útjára. Most, kemény és emberpróbáló, szakmai szempontból pedig rendkívül gazdag és termékeny két évtized múlásával adta át a stafétabotot, illetve a szervezéssel járó feladatokat a reformátusság következő generációjának.

Mint ismeretes, az RZF a Magyarországi Református Egyház és a Ferencvárosi Önkormányzat patronátusa alatt bontakozhatott ki. Bizton hagyatkozva továbbá a 2002-ben debütáló és azóta is évi rendszerességgel megtartandó Református Énekek (RE) hangverseny-istentiszteletre is, mely napjainkra a Kárpát-medence reformátusságának legnagyobb zenei ünnepévé vált. Ezeken az alkalmakon egy 350 fős egyesített kórus és egy csaknem 1300 fős gyülekezet zengi együtt az Ígét, a felvételekből pedig CD, illetve DVD készül(t) évente.

2004-ben, kevésnek találván az évi egy reformátuskórus-koncertet, elhatároztuk, hogy háromnapos reformátuszenei-fesztivál keretében mutatjuk be egyházi hagyományainkat, zenei kincseinket, református iskoláinkat, irodalmunkat, nép- és képzőművészetünket, misszióinkat, általában egyházunk felépítését és szolgálatát” — nyilatkozta lapunknak Böszörményi úr 2016-ban. (A cikk EZEN a linken olvasható).

Azóta elmúlt ugyan néhány esztendő, de az RZF változatlanul (2009. május 22-e óta) kiemelt kulturális rendezvénye maradt a Református Egységünnepnek. Mindeközben pedig a XXI. Református Énekek is célegyenesbe jutott, lévén a jegyek az utolsó szálig elkeltek. A rendezvénynek ezúttal az Opera nyújt befogadó helyszínt. Dátumilag június 1-jén.

Időrendi tematikus összefoglaló

Pénteken (a Bakáts téren) a Magyar Honvédség veszprémi Légierő Zenekarának rézfúvós-felvonulása, majd a nyitó istentisztelet (Csűrös András és Csűrös-Varga Vanda gyömrői lelkipásztorok szolgálatával) után előbb a debreceni Első Lépés állt a nagyszínpadra, majd — az időjárás függvényében —, némileg átrendeződni kényszerült a tervezett műsorkoncepció. A Platon Karataev Duo esti fellépését a publikum például zuhogó esőben kísérte végig. A fáklyás-zsoltáros menet (a Bakátstól végig a Kálvin térig, a Ráday utcán át) viszont elmaradt. A késő esti zenés esti áhítat részeként Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos a Máté evangéliumából ismert hegyi beszéd nyomán komponált dalaikat adták elő citera- és gitárkísérettel. A vonatkozó Ígék magyarázatát Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke tolmácsolta.

Szombaton (a Kálvin téri református templomban) orgonamaraton tartatott, amely valójában a Filharmónia Magyarország világméretű Orgonák Éjszakája kezdeményezéséhez kapcsolódó esemény vala, napszentület után pedig a Zsongom zenekar koncertezett ugyanott. Megelőzte mindezt a csepeli fúvószenekar térzenei ouvertire-je. A Bakátson az Alexander Petrovics Koktél, az Ötödik Évszak, a Fugato Orchestra, a moldvai táncházba invitáló Tázló, valamint a Lóci játszik szólította meg a közönséget. A nyitónaphoz viszonyítva merőben biztatóbb időjárási körülmények között. A Ráday Házban (a Bibliamúzeumban, illetve az emeleti díszteremben) is izgalmas előadások várták a közönséget: a vallás és mesterséges intelligencia kapcsolatáról, művészeti provokációról vagy éppen az „örökölt sorsokról”. Ez utóbbi kapcsán Gundel Takács Gábor vendége többek között Visky András Kossuth-díjas író, dramaturg volt. A zenei beszélgetéseket Karasszon Eszter csellóművész vezette, de hallhattuk Szalai Éva zongoraművészt és a Somogyi Vonósnégyest, valamint a 2010-ben alakult In Medias Brass Junior Prima díjas rézfúvóskvintettet is.

Vasárnap a Kálvin Kamara Kertben a kolozsvári MÉSA, Birta Miklós jazzgitáros, a Jazzation, a Neumann Balázs Trio és a Gáspár Károly Trio, a Ráday Ház dísztermében pedig a Makám, a Sebő-együttes, az Invocatio Musicalis és a friss Kossuth-díjas Misztrál koncertezett. Az idei RZF zárókoncertjén (a Nagyvárad téri református templomban) a kórusmuzsika és az autentikus népzene találkozott. Az ötvözetet a 2016-ban alakult (Erdélyi Dániel és Berkesi Boglárka karnagyok vezetésével) Központi Református Kórus a Junior Prima díjas (2009) Tímár Sára énekesnő és annak zenekara közös zenekari/énekhangi szolgálata alkotta.

S végül, de nem utolsósorban az adománygyűjtés is terítéken maradt, lévén az RZF is csatlakozott a Magyarországi Református Egyház aktuális felhívásához: közös erővel és imádságos szívvel megsegíteni a közelmúltban tragikus körülmények között autóbalesetben meghalt Bíró István fiatal, madéfalvi református lelkipásztor családját.

A XIX. RZF miliőjét bemutató fotóink a helyszínen készültek, az összefoglaló jegyzetben megnevezett fellépők alkalmi szolgálatát rögzítve. A teljesség igénye nélkül, viszont maradéktalanul Isten kegyelméből. Hála s köszönet mindezért.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..