home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A műfaj, melyben kevés szóval és képpel kell sokat mondani
Molnár Emese
2024.03.06.
LXXIX.. évf. 10. szám
A műfaj, melyben kevés szóval és képpel kell sokat mondani

Az immár 90. életévét betöltött Boros György grafikusművész plakátkiállítását nyitották meg március 5-én a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Oláh Sándor Körgalériájában.

Boros György 1962 óta foglalkozik képzőművészettel. Fő területe a grafika, a grafikai formatervezés, de akriltechnikájú képeket is fest. A jelenlegi önálló tárlatán a vendégek 35 darab, szitanyomással készített plakátját tekinthették meg, melyet a Szabadkai Gyermekszínháznak (1972 és 1989 között), a belgrádi Boško Buha Gyermekszínháznak, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak (1995 és 1996 között) és a szabadkai Népszínháznak (1980 és 1985 között) alkotott.

— Ezek a plakátok, melyeket most itt kiállítottam, úgynevezett szitanyomással készültek. Amikor felkért a gyermekszínház igazgatója, hogy készítsek egy plakátot, akkor azt is megkérdezte, tudok-e valakit, aki ezt le is nyomtatná. Mondtam neki, én grafikusként foglalkozom szitanyomással, és megpróbálnám. Abból a próbálkozásból elég sikeres együttműködés lett, hiszen utána tíz-tizenöt évig a gyermekszínház plakátjait terveztem és kiviteleztem — hallottuk Boros Györgytől.  

A tárlat a Népkör MMK elnökségi tagjainak nyitóbeszédével kezdődött. Először Bodrogi Béla osztotta meg gondolatait Boros Györgyről, majd Ágoston Pribilla Valéria jellemezte a grafikus munkásságát. 

— Boros György kétségtelenül városunk és tágabb környezetünk emblematikus személye. Ezúttal grafikusművészi opusának gyermekszínházi plakátjait tekinthetjük meg. A képi ízlésformálás mellett a színház arculatépítése, beazonosíthatósága szempontjából is fontos, hogy a plakát és az általa reklámozott intézmény felismerhető legyen. Boros György plakátjai is ilyenek: karakteresek. Komponáltságuk és játékosságuk, szellemes megoldásaik jókedvre hangolnak. A valóság és a képzelet szépséges és izgalmas játékával örvendeztetnek meg. Olyan vizuális élmény, képi minőség hordozói, amely hosszú távon is elraktározható. Hiszem, hogy az előadás megtekintésével egy komplex visszacsatolási élménnyel is megajándékozza a nézőt. Így segítve meg a gyermeket, a közönséget a világ felfedezésének csodálatos megértésében és megélésében.

A megnyitó után 90. születésnapja alkalmából a Népkör MMK tagjai tortával köszöntötték fel a sokak által csak Gyuri bácsinak ismert grafikusművészt.

Fényképezte: Molnár Emese

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..