home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A minőségi, kényelmes cipők mestere
Szakáll Laura
2021.11.09.
LXXVI. évf. 44. szám
A minőségi, kényelmes cipők mestere

Becsületesen, tisztességes munkából megélni — ezt vallja a palicsi Nyers Attila, aki már gyermekként magába szívta a bőr és a csiriz illatát. Szülei ugyanis cipészműhelyt nyitottak a ’60-as években. A vállalkozás sikere azóta is töretlen, Attila pedig édesapja nyomdokaiba lépett, továbbviszi a családi manufaktúrát. Női és férfilábbeliket, alkalmi és hétköznapi cipőket készít, valamint sok néptáncegyüttes rendel tőle karaktercipőket. A jó lábbeli kényelmes, nem szorít, nem lötyög, ezért személyre szabottan, a láb méreteinek megfelelő cipőket is vásárolhatnak az érdeklődők Attiláéknál a palicsi, illetve a szabadkai üzleteikben. Emellett hagyományőrző rendezvényeken is rendszeresen kiállítanak.

— A mi kis üzemünket 1965-ben alapították a szüleim, akik cipők javításával és új lábbelik készítésével foglalkoztak. Kisgyerekként megismertem a szakma szépségeit. Kiskalapáccsal dolgoztam, édesapám suszterkötőt is varrt nekem. Visszaemlékszem, hogy gyártottam egy gyermekkaptafát, melyre egy kisszandált készítettem. Abban a pillanatban azt gondoltam, hogy már mester vagyok. Eldöntöttem, ezzel szeretnék foglalkozni. Édesapám arra biztatott, fejezzem be a kereskedelmi középiskolát, és tanuljak tovább a közgazdasági karon, hogy üzletvezető lehessek. Majd csatlakoztam a családi vállalkozáshoz. Sokszor voltam Svédországban, ott megszerettem a klumpákat. 1989-ben saját cipősboltot nyitottam, 1995-ben nekiláttam a klumpák készítésének. A prototípust bemutattam egy nagyobb magyarországi cégnek, mely rendelt is tőlem. Munkaerőt is tudtam alkalmazni, majd Szabadkán megnyitottam két üzletet. Később a varrott gyógypapucsok előállításába is belevágtunk. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően tudtunk tovább fejlődni, először egy kazán volt a cél, majd ismét sikeresen pályáztunk, és egy talpvarró gépet szereztünk be. Édesapám 2018-ban hunyt el, akkor kezdtem el a papucsok mellett a cipők gyártásával is foglalkozni.

* Milyen cipőket készítenek a műhelyben?

— A cipőink 28-as mérettől indulnak. Gyermek-karaktercipőket is készítünk fiúknak és lányoknak. Női lábbeliből is több modell van, bakancs, fűzős, csatos cipő különböző színekben. Nagyon szép zöld színünk van, valamint sötétkék, bordó. Ezek kézimunkák, kézzel szabjuk őket, a sarkukat is magunk gyártjuk. Arra törekszünk, hogy jó minőségű, kényelmes cipőket állítsunk elő, amelyek szépen ki vannak dolgozva, hogy a vevők elégedettek legyenek. Van nekünk egy méretlapunk, és a legtöbb cipőnket a láb méretei alapján gyártjuk. Eljön a kedves vevő, lemérem a lábát, és valójában rá szabottan dolgozzuk ki a cipőt. Ezért lesz kényelmes a lábbeli, és nem fogja törni. A néptáncoscipőkbe ortopédiai betétet is teszünk, hogy még kényelmesebbek legyenek. Nagyon fontos az anyag megválasztása is, hogy puha bőrt használjunk. A papucsainkba is teszünk betétet, mert valójában gyógypapucsokról beszélünk. 

* Mit tapasztal, mennyire fontos az emberek számára, hogy minőségi, személyre szabott cipőt válasszanak? Mennyire keresettek a manufaktúrákban készült kényelmes lábbelik?

— A távolkeleti cipők rontottak a kézzel gyártott lábbelik népszerűségén, holott a mi termékeink nem túl drágák. De itt is van egy réteg, mely igényes cipőket keres. Táncosok esetében például nem mindegy, miben lépnek fel. Igaz, konkurencia számunkra az olcsó, távolkeleti termék, de van nekünk saját vevőkörünk, mely kitart mellettünk. Mi továbbra is a minőségi bőrcipők gyártásával foglalkozunk.

* Mennyire él Vajdaságban a hagyományos módszereket alkalmazó kézműves-cipészmesterség?

— A cipőkészítés sajnos kihalófélben lévő szakma, a fiatalok pedig nem igazán folytatják a hagyományt. Van ugyan még rajtunk kívül néhány szakember Vajdaságban, például Adán, ahol egy mester papucsgyártással foglalkozik, de cipőkkel nem. Talán akad még egy-két vállalkozó rajtunk kívül is, de sajnos már nem sokat hallani róluk.

* Önnek bizonyára érzelmileg is fontos a mestersége, hiszen a szülei nyomdokaiba lépett.

— Nagyon tudok örülni egy-egy elkészült cipőnek, ha látom, hogy nincs rajta ránc, és érzem, kényelmes lesz a vevőnek. Elsősorban nekem kell tetszenie. Amikor a vevők felpróbálják a lábbelit, és felcsillan a szemük, az nagyon nagy motiváció számomra a további munkámhoz. Úgy gondolom, érdemes ezt csinálni, pontosan azért, mert nagyon jók a visszajelzések.

* Hogyan tudnak önökkel kapcsolatba lépni az érdeklődők? Milyen rendezvényeken vannak jelen?

— Vajdaság-szerte járunk az eseményekre, részt vettünk a Palicsi Magyar Sokadalmon vagy Zentán a táncháztalálkozón. Nemrég Törökbecsén jártunk, a Gyöngyösbokrétán és a Durindón, ahol már ismerem a művelődési egyesületeket, mert cipőket vásárolnak tőlünk a néptáncosok, zenészek, kórusok számára. Baráti kapcsolatban vagyunk, számunkra nagyon fontosak az élő találkozások. Itt Palicson, az üzletközpontban is van egy nagyon szép boltunk, a szabadkai Tejpiacon is jelen vagyunk, a közösségi oldalon is megtalálnak az érdeklődők. Bármikor szívesen elbeszélgetek a vevőkkel, meghallgatom az igényeket, ki milyen lábbelit szeretne, milyen színben. Számomra a szakma szeretete ad erőt a munkához. Ha a vevő elégedett, azt érzem, van értelme tovább csinálni, és mindig arra gondolok, hogy a cipész maradjon a kaptafánál.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..