home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A mindennapok vértanúi lehetünk
FODOR Gábor
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
A mindennapok vértanúi lehetünk

Az evangéliumban egy helyen Jézus a következőképpen beszél tanítványainak a Szentlélekről: „Sok dologról kell beszélnem nektek, de most nem bírnátok el a súlyát; azonban amikor eljön a Vigasztaló, az igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket minden igazságra.”

Az Úr a keresztről, a jövőről beszélt, mely ránk vár, és a Lélekről szólt, aki felkészít bennünket a keresztény tanúságtételre. Ebben mindenképp benne van az üldöztetés és a kereszt botránya is. Ez egy olyan út, amelyen az egyház és a Szentlélek is vezet bennünket. A Szentlélek megtanít mindarra, amit Jézus nem tudott elmondani nekünk, ő az útitársunk, aki megvéd bennünket a kereszt botrányától. „A kereszt ugyanis botrány a zsidók számára, akik jeleket kérnek, balgaság a pogányoknak, akik bölcsességet, új ötleteket keresnek, a keresztények azonban a megfeszített Krisztust hirdetik” (1Kor 1,23). „Kizárnak benneteket a zsinagógákból, s eljön az óra, amikor az, aki megöl egyet közületek, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz vele az Istennek” (Jn 16,2) — ezt tanítja nekünk Jézus.

Manapság keresztényeket ölnek „Isten” nevében, mert némelyek szerint ők hitetlenek. Azért teszik ezt, mert nem ismerik sem az Atyát, sem Krisztust. Szemtanúi vagyunk mindannak, amit Jézus előre megmondott tanítványainak, tehát senki se lepődjön meg az eljövendőkön, mert mindez előre meg volt írva. A szentatya azonban az evangélista szavaival bátorított: „...ami Jézussal történt, az velünk is meg fog történni, de ne botránkozzunk meg, hiszen a Lélek vezet minket.”

Ferenc pápa a katekézise közben megemlítette a II. Teodór kopt ortodox pátriárkával folytatott telefonbeszélgetését is. Megemlékeztek az iszlamisták által nemrég megölt kopt keresztény vértanúkról is. „Ezek a hívők nem botránkoztak meg, mert a Szentlélek erőt adott nekik. Ajkukon Jézus nevével haltak meg. A Szentlélek ereje ez, mely akkor éppen bennük működött, és éppen ezért is a vértanúság a hívő ember legnagyobb tanúságtétele. Ez az eset is, úgy látszik, a Jézus által emlegetett eseményeket támasztja alá.

Létezik azonban a mindennapok tanúságtétele is, folytatta a pápa, azaz helyet kell adni a mindennapi életünkben a húsvét termékenységének, melyet a Szentlélektől kapunk. Egy keresztény, aki nem veszi komolyan az élet vértanúi dimenzióját, nem értette meg az utat, melyre Jézus hívott bennünket. A mindennapok vértanúsága azoké az embereké, akik kiállnak az emberi jogok mellett, anyukáké és apukáké, akik megvédik gyermekeiket, sokaké, sok beteg emberé, tömören fogalmazva mindazoké, akik még a veszélyek közepette is kiállnak az emberi alapjogokért. Mindnyájunknak van rá tehát lehetőségünk, hogy terjesszük a húsvét termékenységét a vértanúság útján, anélkül, hogy megbotránkoznánk.

Valóban belegondolhatunk mindabba, ami közvetlenül körülöttünk is történik. Azokba az inzultusokba, amelyek a mindennapok hívő emberét érik az élet szinte bármely területén, ahányszor csak Jézusról vagy a szent témákról próbálunk beszélni, vagy ezeket az értékeket akarjuk képviselni. És mindez a XXI. század Európájában történik velünk. A hitetlenek, a pogányok, az eretnekek és az ateisták tengere sok hívő embert térített el szilárd elhatározásától. A kommunizmus is keresztény hívők és papok életét követelte, akik akkor a saját koruk vértanúi voltak, mert Jézusért, a hitükért haltak erőszakos halált.

A pápa a következő fohásszal fejezte be a homíliáját: „Kérjük az Úr kegyelmét, hogy megkapjuk a Szentlelket, aki emlékeztet bennünket mindarra, amit Jézus tanított, aki elvezet bennünket a teljes igazságra, és mindennap felkészít bennünket a tanúságtételre, hogy a kis dolgok vértanúi lehessünk, vagy akár nagy vértanúk is, ha az Úr úgy akarja.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..