home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A migránsokra miért nem vonatkoznak a szerbiai törvények?
Fehér Márta
2020.02.13.
LXXV. évf. 6. szám
A migránsokra miért nem vonatkoznak a szerbiai törvények?

Miért nem őrzik megfelelően Szerbia illetékes szervei a déli határt, hogy a dokumentumok nélkül érkező illegális bevándorlók ne juthassanak be az országba? Rájuk miért nem vonatkoznak a törvények? Hogyan történhet meg, hogy már nemcsak üres házakba törnek be, hanem lakottakba is? Az illegális migrációról kérdezte a kormányfőt Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

Az észak-bánáti Törökkanizsa községhez tartozó Majdány, Rábé, Oroszlámos. A bácskai Horgos, Martonos, Magyarkanizsa — sorolta Pásztor Bálint a településeket, ahol a lakosok életét megkeserítik a migránsok. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselője azt kérte, gondoskodjanak minél erősebb rendőri jelenlétről az említett falvakban. Parlamenti felszólalásában a politikus hozzátette, az előző napon kapcsolatba lépett a belügyminiszterrel, és megkérte, a rendőrök védjék meg a lakosokat. Ennek köszönhetően a rend őrei már aznap megjelentek a falvakban. Pásztor köszönetet mondott, és megismételte: elvárja, hogy az állam illetékes szervei tegyenek meg mindent a polgárok biztonsága érdekében. Leszögezte, illegális migránsokról van szó, elég rájuk nézni, és rögtön világossá válik, hogy nem a háborúk elől menekülnek, hanem gazdasági céllal érkeznek Európába, és országunkon át akarnak eljutni a kontinens nyugati részére. Megengedhetetlen, hogy ezek az emberek veszélyeztessék Szerbia polgárainak biztonságát.

Ana Brnabić kormányfő válaszában emlékeztetett arra, hogy Szerbiát érintette a legsúlyosabban a 2015/16-beli migrációs válság, akkor az ország rendőrsége és katonasága bebizonyította, hogy képes megvédeni területét és polgárait, valamint azt is, hogy humánus módon tud viszonyulni a kihíváshoz. Szerbia megmutatta, hogy nemcsak a szomszédos országok, hanem az egész Európai Unió számára is stabil és kiszámítható partner. Rámutatott arra, hogy Szerbia és a Nyugat-Balkán specifikus helyzetben van, hiszen a migránsok uniós területről lépnek be a régiónkba, ahonnan szintén az EU felé vezet az útjuk, így a megfelelő védelemről az EU-nak kellene gondoskodnia, éppen ezért kötött Belgrád együttműködési megállapodást a Frontexszel (az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséggel), és a szomszédos országgal közösen végzett határőrizetnek köszönhetően több mint 50 000 illegális bevándorló bejutását sikerült megakadályozni. A szerbiai kormány keretében akkor működött egy koordinációs testület, amely a teljes helyzetet figyelemmel kísérte. A kormányfő megígérte, felújítják ezt a munkát, hogy az ország polgárai teljes biztonságban érezhessék magukat. Brüsszelre is hatni kívánnak, hogy egységes európai migrációs politika legyen a mérvadó, ahelyett, hogy mindenki a saját maga módján orvosolja a gondot.

Pásztor Bálint válaszában hangsúlyozta, tisztában van azzal, hogy nem Szerbia okozta a migrációs válságot, és azzal is, hogy az ország nem tudja egyedül megoldani a problémát. Megismételte: csupán azt szeretné elérni, hogy a helyi lakosság biztonságban legyen. Elmondta, hogy Horgoson jelenleg 300 illegális bevándorló tartózkodik, a helyiek pedig félnek, mert a jövevények nem tartják tiszteletben a szerbiai törvényeket, hiszen nincsenek rákényszerülve, a hivatalos szervek nem igazoltatják ezeket a személyeket, a közrend megsértéséért senki sem vonja felelősségre őket. Mint hangsúlyozta, Majdányra és Rábéra nem indul menetrend szerinti autóbusz, tehát csakis különjáratokkal utaztathatják a migránsokat, ahhoz pedig utaslista szükséges, és ennek hiányát más esetekben a rendőrség bünteti. Pásztor Bálint azt is kérte, hogy a belügyminisztérium Magyarkanizsán is fokozza a rendőri jelenlétet.

Válaszában a kormányfő arra kérte a VMSZ-es képviselőt, vegyen részt a hét elején újra felálló koordinációs testület ülésén, és találjanak közösen megoldást a probléma kezelésére, amit Pásztor örömmel elfogadott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..