home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A mi világunk írója
2023.05.12.
LXXVIII. évf. 19. szám
A mi világunk írója

Május 11-én a Dunatáj Egyesülés szervezésében Herceg János akadémikus író, műfordító születésének 114. évfordulója alkalmából tartottak emlékezést a zombori Szent Rókus temetőben, az író síremlékénél.

Bordás Győző író, kritikus, szerkesztő mondott visszaemlékezést, amelyben egyebek mellett elhangzott:

–Miután ott bábáskodhattam az Iketánia, a Módosulások és a Gogoland című regényeinek, továbbá a Múlandóság novellagyűjteménye, a Kitekintő és a Nyíló idő című esszékötetei, és a Medvecukor ifjúságnak szóló könyvének megjelenésénél, továbbá az első, még 1937-ben írt regénye, a Tó mellett város újrakiadásánál, úgy érzem, kellő rálátásom lett Herceg János munkásságára. Ennek alapján is állíthatom: Herceg János a legvajdaságibb írónk mindmáig. A mi világunk írója, aki szinte egyetemes érvénnyel jelenítette meg a szülőföldjének hagyományait, emberi alakjait, társadalmi átalakulását, örömeit, bánatait…

L. Móger Tímea költő felolvasta Herceg János Programbeszéd az igazi békéről című versét.

A tisztelet virágait elhelyezte a sírnál a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület és a Dunatáj Egyesülés képviselete.

Forrás: Nyugat-Bácska Portál


Fotók: Gellér Eszter és Ft. Kurin István

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..