home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A mi Tamási Áronunk
Martinek Imre
2022.11.27.
LXXVII. évf. 47. szám
A mi Tamási Áronunk

„Ezt a földet nekünk kell fénnyel behintenünk, ezt nekünk kell kedvvel, kultúrával, […] sok vágy beteljesítésével feldíszítenünk” (Tamási Áron).

Tamási Áron neves erdélyi írónk születésének 125. évfordulója alkalmából emlékestet tartottak Hertelendyfalván, enyészet havának utolsó szombatján (november 26-án). Helyszínileg az író nevét viselő, székely magyar művelődési egyesület berkeiben.


Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatónője

A Tamási életét és munkásságát híven bemutató, a nagy országjáró körútja utolsó előtti állomásához érkező tizenhét molinó üzenetét a budapesti Magyarság Háza igazgatónője, Csibi Krisztina méltatta, egyúttal a magyar kormány Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságát is képviselve. Az emlékest folytatásában, a Nemzeti ima, az Úrtól tanult imádság, illetve a köszöntők és az ünnepi gondolatok tolmácsolása után, a házigazda egyesület ifjúsági tánccsoportjának, az anyaországi Györe községből érkező Kosnás családnak, valamint a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület szakcsoportjainak (az Énekes Madár népdalkör és a Virgoncz néptánccsoport) produkcióit élvezhettük. A hivatalos/ünnepi részt a székelyföldi művelődési egyesület elnök asszonyának, Hadnagy Jolán óvó néninek gazdag fotódokumentációval alátámasztott előadása zárta, Tamási Áron és a szeretett szülőföld munkacímmel. Végezetül pedig a Székely himnusz is felcsendült.


Vaskeba Hajnalka Petőfi-ösztöndíjas

Az est moderátora a kárpátaljai származású Vaskeba Hajnalka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság Petőfi Sándor Programjának helyi ösztöndíjasa volt.

Útravaló: „Azt keressétek, ami összeköt!” (Tamási Áron)

Cikkünk bővebb terjedelmű formátuma lapunk november 30-ai nyomtatott számában jelenik meg. Addig is meséljenek a helyszínen készült fotók.

Lőcsei Vilmos, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület elnöke


A házigazdák ifjú tánccsoportja


A györei Kosnás család


A farkaslaki Énekes Madár népdalkör


A farkaslaki Virgoncz néptánccsoport


Hadnagy Jolán óvónő, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnök asszonya

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..