home 2024. április 28., Valéria napja
Online előfizetés
A mezőgazdaságot érintő kérdésekről
Tóth Tibor
2024.03.20.
LXXIX.. évf. 12. szám
A mezőgazdaságot érintő kérdésekről

A Zentai Gazdakör évi közgyűlést tartott, melyen összegezték az elmúlt év tevékenységét, pénzügyi beszámolót tartottak, és a tagság elé terjesztették az idei évre vonatkozó terveket is. A mezőgazdaságot érintő legújabb kérdésekről a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai számoltak be a gazdakör tagságának.

Kobleher Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke összefoglalója elején kiemelte, a szervezet az elmúlt évben minden akadályt simán vett, ami reményei szerint az idén is így lesz.

— Tizennégy téli előadást tartottunk, melyeken magházak képviselői, mezőgazdasági gépeket és felszereléseket forgalmazó vállalatok mutatkoztak be, de szó volt a gyümölcsösök védelméről, a cirokról mint alternatív kultúrnövényről és a drónokról is, melyek egyre nagyobb szerepet töltenek be a mezőgazdaságban. Az e-Agrar platform kapcsán a falugazdászokkal együtt segítettünk a gazdáknak a felmerülő problémák megoldásában. Márciusban megjelentek a köztársasági és a tartományi pályázatok, s a falugazdászaink ezen a téren is a termelők szolgálatára álltak. Huszadik alkalommal rendeztük meg a nemzetközi birkanyíró és birkapörköltfőző versenyt, mely az idén bekerült a Vajdasági Magyar Értéktárba. Zentán, Adahatáron és Felsőhegyen elvégeztük a tűzoltó készülékek ellenőrzését és hitelesítését, Zenta Önkormányzata támogatásával részt vettünk Újvidéken a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon. A nyár folyamán jótékonysági búzagyűjtést szerveztünk, megtartottuk A Kárpát-medence Kenyere elnevezésű rendezvényünket, novemberben pedig a 23. Nemzetközi Pálinkafesztivált, mely a régió legnagyobb hasonló jellegű rendezvényévé nőtte ki magát. A Zentai Gazdanapok keretében a többi közt kihirdettük a pálinkaverseny eredményeit. Több külföldi rendezvényen és tanácskozáson vettünk részt, jártunk például Szolnokon, Jászberényben, Orosházán, Székelyudvarhelyen, Pusztakeresztúron. A tagsági díjat tavaly 350-en fizették be, az ügyintézések száma 7000 körüli, azaz naponta 28 ügyfelet tudtunk kiszolgálni — mondta az elmúlt évet összefoglalva Kobleher Ervin.

A pénzügyi beszámoló után az elnök az idei programot ismertetve elmondta, a hagyományos, már jól bevált rendezvényeiket az idén is megtartják, és továbbra is segítenek a gazdáknak a különféle adminisztratív és egyéb problémák megoldásában, hiszen az útvesztőkben csakis együtt, összefogással lehet eligazodni.

— Tavaly Tornyoson falugazdász-iroda nyílt, az idén pedig a tervek között Felsőhegy és Kevi szerepel. Éves költségvetésünkből ez nem valósítható meg, így várjuk a pályázatokat és a megfelelő alkalmat, hogy anyagi lehetőségekhez jussunk.

Tóbiás József, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a gazdákhoz szólva kiemelte, a mezőgazdasági minisztérium idei évi költségvetése 105 milliárd dinár, melyhez hozzáadódik az üzemanyag-visszatérítésre vonatkozó 14 milliárd dinár, tehát ez így összesen 119 milliárd dinár.

— A költségvetés legnagyobb része, mintegy 60%-a olyan közvetlen kifizetések formájában valósul meg, mint a területalapú támogatás, mely ettől az évtől 18 000 dinár, a vetőmag-támogatás, mely hektáronként 17 000, és az üzemanyag-visszatérítés, mely hektáronként mintegy 5000 dinárt tesz ki. Ha mindezt összeadjuk, akkor csaknem 350 eurós hektáronkénti támogatásról beszélhetünk. A kifizetések megkezdődtek, a bejegyzés és az igénylés határidejét április 1-jéig meghosszabbították, ami nagyon fontos a gazdák számára. A napokban indult és egy hónapig lesz nyitva az állattenyésztés támogatására vonatkozó pályázat, valamint február 23-a óta nyitva van az IPARD 3 gazdaságokra vonatkozó fejezete, mely május 24-én zárul.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, hogy a titkárság három nagy csoportban, a feldolgozás, az eszközbeszerzés és az állattenyésztők vonatkozásában több pályázati kiírást is megjelentetett összesen 600 millió dinár értékben, ezekre az érdekeltek április 5-éig pályázhatnak.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..