home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A mezőgazdaság támogatása 2020-ban
Dudás Viktor
2020.03.17.
LXXV. évf. 11. szám
A mezőgazdaság támogatása 2020-ban

A mezőgazdaság támogatása címen tartottak e hónap 5-én szaktanácskozást az Újvidéki Gazdasági Kamarában. A pályázati lehetőségek mellett a tavalyi év árucsere-forgalmának adatai is szóba kerültek.

— A tartományi mezőgazdasági titkárság a támogatásaival lényegesen hozzájárult Vajdaság mezőgazdasági termékeinek értékesítéséhez — nyilatkozta Mladen Petković illetékes titkárhelyettes. — 2019-ben összesen 2 milliárd eurós kereskedelem bonyolódott le a régió területén mezőgazdasági termékekből, 1,4 milliárdot a kiszállítás tett ki. Úgy hiszem, hogy a tartományi kormány agrárpolitikája nagymértékben hozzájárult ennek az összegnek az eléréséhez, ugyancsak ez a célja a mezőgazdasági titkárságnak is. Különösen fontos hangsúlyt helyezünk a kis és közepes méretű gazdaságokra, hiszen pályázataink által ezeket támogatjuk az intenzív gazdasági termelés, a feldolgozóipar tekintetében. A termelőink kérésére az idén két héttel korábban tettük elérhetővé pályázatainkat, mint tavaly. Figyelembe vettük a visszajelzéseket, és tudjuk, hogy a korábbi megjelenés által pontosabban meg lehet tervezni 2020 termelési terveit. Továbbra is hatalmas az érdeklődés a pályázataink iránt, ami azt bizonyítja, hogy elégedettek kiírásainkkal, cserébe továbbra is a termelési minőség és mennyiség növekedését várjuk — magyarázta a titkárhelyettes.

Nenad Katanić mezőgazdasági segédminiszter a támogatások mennyiségét taglalta.

— A mezőgazdasági minisztérium továbbra is fenntartja a hektáronkénti 5200 dináros támogatást a növényi termesztés esetében. Az állattenyésztés területén szeretnénk, hogy a kereslet továbbra is növekedjen a külföldi piacokon a marhahústermékeink iránt. Ebből az okból megtartottuk, illetve némely területen növeltük a hízómarhákra vonatkozó támogatásainkat. Az anyakocák és a hízósertések minőségi tartására 15 000 dináros támogatást nyújtunk, valamint 7000 dinárt a juh- és a kostartáshoz. A méhészetekben 800 dinárra emeltük a kaptáronkénti támogatást. Emellett 400 százalékkal növeltük hektáronként az organikus növénytermesztés támogatását, és ugyancsak az organikus állattenyésztésben egy hízómarha esetében a gazda akár 56 000 dináros össztámogatásban is részesülhet. Így minden érdekeltnek üzenem, hogy ha teheti, kezdjen bele az állattenyésztésnek ebbe a formájába. Nem szabad azonban kifelejteni a fiatal gazdálkodókat sem, hiszen az ő támogatási köreik is folyamatos bővülés alatt állnak. Itt kiemelendő az állati eredetű termékek előállításának lehetősége, mely a zöldségek, gyümölcsök, takarmánynövények feldolgozásával gazdagodott. Az előállított élelmiszerek továbbra is értékesíthetőek otthonról — emelte ki Katanić.

A mezőgazdasági segédminiszter hozzátette, hogy a női gazdálkodók kérdésével továbbra is foglalkoznak, és a kreditalapú támogatásoknál próbálnak segítséget nyújtani, hiszen így kedvezőbb feltételekben részesülhet egy hölgy gazdálkodó. Mindazonáltal a pályázatok elbírálásánál pluszpontokat hoz egy női kérelmező.

— A termelés a tavalyi évben a 2018-belihez volt hasonló, ám az árucsere-kereskedelem növekedett, 1 400 000 000 eurót tett ki, mely összeg az ország teljes kereskedésének az 50 százaléka — mondta Boško Vučurević, a Tartományi Gazdasági Kamara elnöke. — A kukorica külföldi értékesítése jelentős, több mint 200 százalékos növekedést mutatott, ez nagyjából 340 millió euró. Kiemelendő még a kisállattakarmány, különösen a macskatáp, illetve az étkezési olajok és különösképp az alma, mellyel kapcsolatban a korábbi évben az orosz piac átrendeződése miatt gondok merültek fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..